HomeShoppingRTL Nieuws: Gegevens van miljoenen Nederlanders online verhandeld

RTL Nieuws: Gegevens van miljoenen Nederlanders online verhandeld

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Dit meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het wijst op kredietinformatiebureaus als Experian en Focum, die grote databestanden aanleggen waarin persoonsgegevens van consumenten zijn gekoppeld aan informatie over hun betaalgedrag. Deze informatie verkopen zij aan diverse partijen. Denk daarbij aan bedrijven die willen achterhalen of iemand kredietwaardig is, maar ook aan incassobureau’s of private recherchebedrijven. Deze laatste partijen kunnen zo onder meer adresgegevens van personen achterhalen.

Privacyexperts: ‘In strijd met de wet’

Het doorverkopen van persoonsgegevens is volgens privacy-experts in strijd met de wet. “Als gegevens verder worden verwerkt, moet de consument worden geïnformeerd. Bovendien moeten ze toestemming vragen. Dat gebeurt allebei niet, dus dit is in strijd met de wet”, zegt universitair docent Privacyrecht Tijmen Wisman (VU) tegen RTL Nieuws.

Ook Arnold Roosendaal, directeur van Privacy Company, is kritisch. “Als je als consument niet weet dat je gegevens in een database staan, aan wie die informatie wordt verkocht en hoe ze aan die informatie komen, dan is dat niet toegestaan”, aldus Roosendaal.

VvKI: ‘Partijen handelen volgens de wet’

Branchevereniging van kredietinformatiebureaus VvKI stelt dat de kredietinformatiebureaus volgens de wet handelen. Consumenten worden via de privacyverklaring van bedrijven die een kredietcheck doen geïnformeerd over de werkwijze, stelt VvKI. Ook wijst de branchevereniging erop dat gegevens bij verkoop aan derden alleen onder voorwaarden worden volstrekt. Zo moeten derde partijen betrokkenen informeren dat er een ‘zoekslag’ plaatsvindt.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img