HomeBasketballDe Orange Lions hebben opnieuw de harten gestolen van de Nederlandse basketbalfans,...

De Orange Lions hebben opnieuw de harten gestolen van de Nederlandse basketbalfans, al ging Georgië er toch met de zege vandoor.

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

De Orange Lions hebben opnieuw de harten gestolen van de Nederlandse basketbalfans. Weliswaar rolde er donderdagavond geen overwinning uit de bus in het uitverkochte Topsportcentrum Almere, maar de jonge Nederlandse ploeg gaf tegenstander Georgië met fris teambasketball goed partij. Begin derde kwart kwam Nederland zelfs met tien punten voor (45-35) en het boog in het vierde kwart een 64-70 achterstand om in een 71-70 voorsprong. Maar de ervaren Georgiërs, met EuroLeague-topper Tornike Shengelia in de gelederen, trokken in het vermakelijke WK-kwalifictieduel toch met 80-88 aan het langste einde. Georgië houdt daarmee zicht op het WK, Nederland was al uitgeschakeld.

Kwartstanden: 19-17; 23-18; 20-31; 18-22

Game flow

Het was mooi om te zien dat het uitverkochte Topsportcentrum Almere vol zat met 2500 basketballiefhebbers die nieuwsgierig waren naar het spel van de jonge Orange Lions, waarmee ze in het vorige window Europees kampioen Spanje aan het wankelen hadden gebracht. De toeschouwers werden op hun wenken bediend. Voor het al uitgeschakelde Nederland mocht dan niets meer op het spel staan, daarvan was op het veld weinig van te merken.

De Orange Lions gingen de hele wedstrijd gelijk op met de Georgiërs, die konden beschikken over Tornike Shengelia en dat scheelde een slok op een borrel. De topspeler met een verleden in de NBA heeft in zijn contract bij Bologna laten opnemen dat hij te allen tijde voor de nationale ploeg mag uitkomen. Zodoende stond hij in Almere op het veld, om meteen na de wedstrijd terug te vliegen naar Italië, waar hij vrijdagavond weer met zijn club in de EuroLeague aan de bak moet. En Georgië had zijn inbreng (25 punten, 6 rebounds en 2 steals) en die van zijn andere ervaren teamgenoten Giorgo Shermadini (22 punten) en de genaturaliseerde Amerikaan Thaddus McFadden (20 punten) hard nodig.

Nederland leidde na net eerste kwart met 19-17, bij rust met 42-35 en kwam na een ‘and one’ van Matt Haarms begin derde kwart zelfs met tien punten verschil voor. Vervolgens knabbelde Georgië, dat inmiddels in de gaten had dat het geen walk-over ging worden, punt voor punt wat van de achterstand af en kwam door een driepunter van Beka Burjanadze (Reggio Emilia) met 62-65 voor het eerst in lange tijd weer voor. Met vijf punten van McFadden op rij groeide het verschil zelfs naar zes punten (64-70), het sein voor Keye van der Vuurst de Vries (jumper en twee rake vrijen worpen) en Yannick Kraag (driepunter) om te laten zien deze Nederlandse lichting zich kan meten met de Europese top. Nederland kwam weer met 71-70 voor, maar kon niet doordrukken. Nadat Georgië weer met 72-78 was voorgekomen, bracht Van der Vuurst de Vries met zijn vierde driepunter Nederland weer terug tot 75-78. Het was uiteindelijk McFadden met een knappe ‘off balance’ driepunter (75-82) die de Georgiërs in veilige haven schoot.

Stats don’t lie

Opvallend was het hoge driepuntspercentage van Nederland (14 op 28) over de hele wedstrijd. Nederland pakte ook meer rebounds (36 om 34), maar leed ook vaker balverlies (18 tegen 10). Georgië kwam veel vaker op de vrije worplijn (22 op 29), Nederland miste 8 van de 18 vrije worpen. Voor Sander Hollanders en Coen Stolk was het een bijzondere avond. De twee jonge basketballers maakten hun eerste minuten in het shirt van de Orange Lions, die in Keye van der Vuurst de Vries (nu 28 caps) de meest ervaren international in het veld brachten. Nederland leed zijn 21ste nederlaag op rij.

Topscorers

Nederland: Yannick Kraag 23 punten (8/17), 3/5 driepunters en 9 rebounds (3 aanvallend); Keye van der Vuurst de Vries 20 punten (6/10), 4/7 driepunters en 8 assists; Boyd van der Vuurst de Vries 10 punten.

Wat ze na afloop zeiden?

Radenko Varagic (coach): “Hadden we deze kunnen winnen? Ik ben teleurgesteld, omdat we hebben verloren, maar ongelooflijk trots op deze jongens. We hebben Georgië tot het uiterste gedwongen. Details beslissen de wedstrijd, we kregen goede ‘looks’ aan het einde, maar miste een paar open schoten en hadden een paar keer ongelukkig balverlies. Maar dat hoort bij de jonge leeftijd van deze selectie, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Het applaus na afloop van de uitverkochte hal maakt me trots en ik heb tegen de jongens gezegd dat dat de motivatie moet zijn voor de toekomst om met elkaar door te gaan. Ik vind oprecht dat er een mooi fundament ligt. Ik heb er enorm van genoten; van deze ploeg, van de trainingen en van de wedstrijd. Het zijn leuke jongens, hard werkende profs, ze geven alles, de fans juichen ze toe. Geloof me, wij komen in de toekomst in de situatie waar Georgië nu in zit: vechten voor een WK-ticket.”

Keye van der Vuurst de Vries: “Ik sta hier met trots, maar ook met het gevoel dat er meer had in gezeten. We waren er weer dichtbij. Jammer dat we niet konden doordrukken, zeker als je bij rust zeven punten voor staat. Aan de andere kant mogen we trots zijn op hoe we hier vandaag hebben gespeeld, hoe we tot de laatste seconden hebben gevochten. We hebben laten dat er veel potentie in dit team zit en dat als we zo samen blijven werken, er veel mooie jaren aan komen.”

Next game

Zondag 26 februari: Oekraïne – Nederland (17.00 uur, te zien op Ziggo Sport Tennis).

Nog niet genoeg?

Check Ziggo Sport voor de samenvatting en post game interviews.

Foto’s: fiba.basketball

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img