HomeBasketballSterke start Nederlandse 3x3-basketbalteams bij tweede OKT in Japan

Sterke start Nederlandse 3×3-basketbalteams bij tweede OKT in Japan

Date:

Related stories

Incooling wint KPMG’s Dutch Tech Innovator 2024

Het in Eindhoven gevestigde hightechbedrijf Incooling heeft de finale...

EK 2024: Nederland vs Oostenrijk wedtips en voorspellingen

Laatst bijgewerkt:  Jun 21, 2024 Opgericht 1997 Wat kost gokken...

Fortinet: AI maakt World Password Day nog urgenter

AI is een tweesnijdend zwaard geworden voor cyberbeveiliging. Aan...
spot_imgspot_img

NOS Sport

De Nederlandse 3×3-basketbalteams zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Japan goed gestart. De mannen versloegen op de eerste dag Puerto Rico (21-16) en Litouwen (21-18) en zijn al zeker van een plek in de halve finale. De vrouwen waren in de verlenging met 18-16 te sterk voor Australië.

Het OKT in Utsunomiya is de tweede kans voor de 3×3-teams om een ticket voor de Olympische Spelen binnen te halen. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor Parijs.

Bij het eerste OKT in Hong Kong drie weken geleden mislukte dat. De vrouwen verloren toen in de halve finale kansloos van Polen, de mannen schoten in de halve eindstrijd net tekort tegen regerend olympisch kampioen Letland.

Terugkeer Slagter

De Nederlandse mannen begonnen met één verandering ten opzichte van het eerste OKT. De ervaren Arvin Slagter, die er ook al bij was in Tokio drie jaar geleden toen 3×3 basketbal voor het eerst olympisch was, nam de plek in van Bryan Alberts, om beter bestand te zijn tegen de fysieke opponenten in poule A.

In de eerste groepswedstrijd tegen Puerto Rico ging de strijd lang gelijk op. Via twee rake vrije worpen van Dimeo van der Horst en drie scores op rij van Worthy de Jong (topscorer met 10 punten) liep Oranje weg naar een beslissende 19-15 voorsprong.

Het tweede duel met Litouwen kende een zenuwslopend verloop. Nederland kwam met 10-14 achter, maar plaatste daarna een 10-2 run, waarna De Jong met een sterke verdedigende actie Slagter in staat stelde de winnende score te maken. De Jong was opnieuw topscorer. Van zijn 11 punten kwamen er 3 uit dunks en 6 uit tweepunters.

Vrouwen

Ook de vrouwen hebben bij het tweede OKT een nieuwe speelster in de ploeg. Zoë Slagter, de zus van Arvin, vervangt Julia Jorritsma. om onder de ring sterker voor de dag te kunnen komen.

In het openingsduel in poule B wierp dat z’n vruchten af, al had Nederland het afstandsschot nodig om Australië te verslaan. Eerst hield Noor Driessen met twee tweepunters haar ploeg in de race, waarna Janis Boonstra er met een tweepunter een verlenging uitsleepte. Met opnieuw een rake tweepunter bezorgde Boonstra (topscorer met 7 punten) een zwaar bevochten zege.

Morgen staan de laatste poulewedstrijden op het programma. De mannen treffen dan om 8.50 uur Brazilië, de vrouwen spelen om 8.25 uur tegen Canada en daarna om 11.30 uur tegen Kenia. De eerste twee teams van elke poule gaan door naar de halve finales op zondag.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img