HomeEntertainmentNooit eerder werd deelnemer tijdens Songfestival gediskwalificeerd, het gebeurde Joost Klein: 'Favoriet...

Nooit eerder werd deelnemer tijdens Songfestival gediskwalificeerd, het gebeurde Joost Klein: ‘Favoriet naar huis’

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. Het Britse BBC schrijft dat „de artiest naar huis is gestuurd” en noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een deelnemer werd gediskwalificeerd tijdens het evenement.

De diskwalificatie is „breaking” bij Sky News. De Britse nieuwszender kopt een artikel hierover met „Songfestival schrapt Nederlandse inzending Joost Klein na controverse over ‘incident’.” Tegen Klein is een klacht bij de politie ingediend vanwege een bedreiging.

Joost Klein gediskwalificeerd van het Songfestival

„Er is heel veel aandacht voor, want dit is ongezien”, reageert Gianni Paelinck, die voor de Belgische openbare omroep VRT het festival in Malmö volgt. „Ik vraag me ook af hoe het publiek hierop zal reageren.”

„ESC schmeißt Holland raus!”, kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel „Eurovisie Songfestival gooit Nederland eruit!” Bild schrijft dat Joost „in Malmö werd beschouwd als een van de grote favorieten, zelfs als publiekslieveling. Maar vanmiddag besloot de European Broadcasting Union (EBU) dat de Nederlander eruit ligt”.

Europapa

De Italiaanse krant La Repubblica noemt de uitsluiting „jammer” en zoomt in op de boodschap achter het nummer Europapa, over een gezamenlijke Europese droom in tijden van verdeeldheid en het verlies van Kleins ouders op jonge leeftijd.

Op sociale media reageren mensen uit het team van Klein. Appie Mussa en Stuntkabouter, die samen met Klein zouden optreden in de finale, hebben via Instagram Stories met emoji’s gereageerd op de diskwalificatie. Ook de producer van het lied, Tantu Beats, reageert op een zelfde manier.

Uitgesloten en teruggetrokken inzendingen

Overigens werd nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Eerder zijn wel inzendingen uitgesloten of gediskwalificeerd, maar dat was voordat de muzikale week van start ging.

Rusland werd vanaf 2022 uitgesloten vanwege de inval in Oekraïne. In 2010 werd Belarus gediskwalificeerd omdat ze eerder optraden met het nummer. Elf jaar later mocht het land niet meer meedoen, omdat het een politieke boodschap in het nummer had verwerkt. In 2009 gold hetzelfde voor Georgië, vanwege het uitdragen van een politieke boodschap.

Frankrijk trok zich weleens terug na de start van het evenement. Dat was in 1974, vanwege het overlijden van president Georges Pompidou. De Franse inzending Dani had toen echter nog niet op het podium gestaan.

Joost Klein is na incident gediskwalificeerd van finale Songfestival, AVROTROS is ‘geschokt’

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival, zingt ook niet voor vakjury

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img