HomeBasketballNederlandse 3x3 basketballers plaatsen zich voor Olympische Spelen

Nederlandse 3×3 basketballers plaatsen zich voor Olympische Spelen

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Het is de Nederlandse 3×3 basketballers voor de tweede keer op rij gelukt zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Door het tweede kwalificatietoernooi te winnen zijn de ‘Orange Lions’ één van de acht ploegen die gaan strijden om de medailles.

De ploeg, gecoached door Aron Royé, bestaat uit Worthy de Jong, Arvin Slagter, Dimeo van der Horst en Jan Driessen. De Jong was met 10, 11, 10, 7 en 4 punten aanvallend gezien de sterkste speler van Nederland en van het toernooi.

Het kwalificatietoernooi vond plaats in Utsunomiya, Japan. De Nederlandse vrouwen kwamen er óók in actie. Hun poging strandde echter in de poulefase, waar de vrouwen wel twee keer wonnen maar Australië en Canada door doelsaldo toch vóór zich zagen finishen.

Dominant vanaf de start

Nederland was vanaf het begin het toernooi de beste ploeg. Achter een ontketende Worthy de Jong won Nederland alle poulewedstrijden, domineerde het Mongolië in de halve finale (21-11) en won het een rematch tegen Litouwen in de finale met 19-15.

In die finale was het met name Jan Driessen die op het juiste momenten piekte. Een aantal baskets op rij van Driessen sloegen het gat dat Litouwen niet meer te boven kwam. Driessen en Slagter werden gedeeld topscorer met 6 punten. De Jong (4 punten) en Dimeo van der Horst (3 punten) waren scorend ook van waarde.

Worthy de Jong na de wedstrijd: “Ongeveer twee jaar geleden kwam ik de sport in met een doel: Parijs halen. Om dát te halen, in persoonlijk gezien moeilijke tijden… Dit laat zien dat hard werken loont. Dit was een extreem goede pot van ons. Dit is het uiteindelijke resultaat van progressie die al lang is ingezet. We zagen er goed uit, van begin tot eind. Ongelooflijk.”