HomeBussinessNederland nr. 2 in Europese Unie als je ‘breed’ kijkt naar economische...

Nederland nr. 2 in Europese Unie als je ‘breed’ kijkt naar economische welvaart

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Er zijn in Nederland tal van zaken die beter kunnen. Maar slecht hebben we het niet: binnen de Europese Unie staat ons kikkerlandje op de tweede plek wat betreft de brede welvaart, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij het meten van de brede welvaart wordt gekeken naar thema’s als materiële welvaart, arbeid en vrije tijd, milieu, gezondheid, en wonen en veiligheid. De lidstaten zijn met elkaar vergeleken op negen verschillende thema’s, met in totaal 23 indicatoren.

Zoals gezegd, staat Nederland op plek 2 op deze ranglijst. Alleen Zweden scoort beter op meer van de indicatoren. Ierland, Oostenrijk en Denemarken completeren de top 5.

Bij het onderzoek van het CBS is enkel gekeken naar het ‘hier en nu’: er wordt geen rekening gehouden met de consequenties voor andere generaties of landen.
CBS

Er zijn twee indicatoren waarop Nederland ongunstig scoort. Dit zijn de woonquote, het percentage van het inkomen dat mensen kwijt zijn aan hun woonlasten, en de gezonde levensverwachting van vrouwen.

Lees ook: Nederland zit in top van Europa bij aandeel inkomen dat opgaat aan woonlasten

Daarentegen scoort Nederland het hoogst van alle EU-lidstaten op het thema arbeid en vrije tijd. Zo is de langdurige werkloosheid bijna het laagst en de nettoarbeidsparticipatie het hoogst. Die laatste betreft het aandeel van de werkzame beroepsbevolking in de totale bevolking.

Ex-communistische landen onderaan de ranglijst

Kroatië, Slowakije, Griekenland, Polen, Bulgarije, Roemenië en Hongarije scoren het slechtst op brede welvaart. Op Griekenland na waren al deze landen tot minstens 1989 communistisch.

Een uitzondering op deze regel is Estland, een voormalige Sovjetrepubliek die in 2004 toetrad tot de Europese Unie. Het land scoort vandaag de dag beter op brede welvaart dan Frankrijk en België.

LEES OOK: Zoveel subsidie ontvangt Nederland uit EU: landbouw op plek 2 met jaarbedrag van €847 miljoen

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img