HomeInfra‘Nederland moet flink aan de bak met onderhoud infra’

‘Nederland moet flink aan de bak met onderhoud infra’

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Economie23 apr ’24 15:42Auteur: ANP

Nederland staat ‘duidelijk voor een grote infrastructurele onderhoudsopgave’ voor onder meer wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam gezegd naar aanleiding van de grote zorgen over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud.

Nederland staat ‘duidelijk voor een grote infrastructurele onderhoudsopgave’ voor onder meer wegen, bruggen en vaarwegen.

Met name de Van Brienenoordbrug verkeert in beroerde staat, meldt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Voor de brug is snel groot onderhoud nodig, anders kan de economie fors worden geraakt. De Van Brienenoordbrug is de drukste brug van Nederland. Dagelijks maken bijna een kwart miljoen voertuigen gebruik van de brug. De kans bestaat dat komend jaar al lagere snelheden nodig zijn en rijstroken op de brug afgesloten moeten worden om instortingsgevaar te voorkomen, aldus de MRDH.

Lees ook | GL-PvdA: Verbreden wegen heeft geen zin, onderhoud infra heeft prioriteit

Volgens Siemons is het Havenbedrijf Rotterdam continu in gesprek met Rijkswaterstaat en ProRail over de wegen, vaarwegen en railverbindingen naar het achterland. Er is na de oorlog een ontzettende investeringsgolf geweest in infrastructuur. Maar dat werd aangelegd voor hele andere dimensies dan wat er nu overheen gaat.’ De topman zegt dan ook dat er snel aan de slag moet worden gegaan met het moderniseren van infrastructuur en dat er goed moet worden gekeken naar wat nodig is in de toekomst.

‘Voordeel niet kwijtraken’

Er is weinig tijd te verliezen met het onderhouden van de verbindingen met het achterland, meent Siemons. Nederland is erg afhankelijk van die verbindingen die altijd hoge kwaliteit hadden. ‘Dat voordeel is nog niet weg en dat mogen we ook niet kwijtraken.’ De ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex zegt dat een goede bereikbaarheid van Rotterdam, met de grootste haven van Europa, van ‘levensbelang’ is voor de Nederlandse economie.

Lees ook | Meer hinder op spoor van 2025 tot 2030: ‘Enorme puzzel’

Siemons pleit voor ‘snelle en doortastende actie’ vanuit Rijkswaterstaat om de uitdagingen aan te pakken. Evofenedex zegt ook dat in het geval van afsluiting of verkeersbeperkingen bij de Van Brienenoordbrug het essentieel is dat er voldoende alternatieve routes beschikbaar zijn voor het vrachtverkeer. Die routes moeten goed worden onderhouden en geschikt zijn voor zwaar vrachtverkeer, om vertragingen en extra kosten voor transportbedrijven te minimaliseren.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img