HomeShoppingNAVO-landen samen in Nederland voor online veiligheid

NAVO-landen samen in Nederland voor online veiligheid

Date:

Related stories

Parijs vandaag: op eerste dag direct kans op Nederlandse medailles

NOS Sport•vandaag, 00:01NOSBij het judo gaat Tornike Tsjakadoea in...

Vragen en antwoorden over de Olympische Spelen bij de NOS

ANPKan ik aparte pushmeldingen voor de Olympische Spelen aanzetten...

Deskundige: Noord-Koreaanse hackersgroep ook voor Nederland een bedreiging 

Tech & Innovatie•26 jul '24 07:23Auteur: Lisa van der...

Eurofiber neemt Bytesnet over

Eurofiber neemt de datacenteractiviteiten van de Nederlandse IT infrastructuur...
spot_imgspot_img

Deze cyberaanvallen kunnen directe gevolgen hebben voor Nederlanders en bedrijven, doordat ze bijvoorbeeld niet meer bij hun online gegevens kunnen of dat het betaalverkeer uitvalt. Nederland vindt dat het internet toegankelijk, open en veilig dient te zijn voor iedereen. Daarom organiseerde de Rijksoverheid samen met Roemenië in Den Haag een NAVO-cyberconferentie. Cyberexperts uit alle lidstaten en een aantal andere landen kwamen tijdens de conferentie samen om hier afspraken over te maken.

NAVO-cyberexperts

Bij de NAVO (de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) denken veel mensen vaak aan traditionele militaire verdediging. Maar naast aanvallen door tanks en soldaten moeten NAVO landen zichzelf steeds vaker beschermen tegen online aanvallen. Nederland organiseerde samen met Roemenië deze cyberconferentie om te laten zien hoe belangrijk het is om samen te werken tegen online dreigingen.

Tijdens deze NAVO-Cyberconferentie bespraken de deelnemers welke maatregelen de NAVO landen kunnen nemen om het bondgenootschap beter te verdedigen tegen cyberdreigingen. Ook werd gekeken naar manieren waarop de overheid en bedrijven samen kunnen werken om cyberaanvallen beter te herkennen en voorkomen.

Internationale samenwerking

Het gebruik van digitale technologieën brengt volgende NAVO veel voordelen met zich mee, maar ook risico’s en bedreigingen. Cyberspionage, sabotage en het verspreiden van nepnieuws zijn belangrijke instrumenten geworden in de wereldwijde machtsstrijd. Dit zien we bijvoorbeeld in Oekraïne, waar meerdere cyberaanvallen en desinformatiecampagnes hebben plaatsgevonden. Ook tegen en in Nederland worden regelmatig cyberaanvallen uitgevoerd.

Nederland werkt samen met landen over de hele wereld, bedrijven, maatschappelijke organisaties, en binnen de EU en in de NAVO om cyberdreigingen aan te pakken. Dit doet Nederland door het uitwisselen van kennis en informatie, het opzetten van samenwerkingsverbanden en het inzetten van sancties indien nodig.

Een goed voorbeeld van samenwerking is de cybersteun die Nederland samen met andere bondgenoten geeft aan Oekraïne, bijvoorbeeld door het verstrekken van softwarelicenties en het trainen van IT-personeel. Door deze gezamenlijke inspanning wordt Oekraïne geholpen bij het verdedigen tegen de digitale dreigingen en draagt Nederland bij aan de veiligheid en stabiliteit in Europa, aldus de Rijksoverheid.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img