HomeTennisLamens stunt met Nederland tegen Letland; play-offs Billie Jean King Cup bereikt

Lamens stunt met Nederland tegen Letland; play-offs Billie Jean King Cup bereikt

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

NOS SportAangepast

Suzan Lamens en Demi Schuurs hebben Nederland een 2-1 overwinning op Letland bezorgd in het tweede groepsduel van de Billie Jean King Cup, het landentoernooi bij de vrouwen.

In het afsluitende dubbelspel won het Nederlandse duo in twee sets van Jelena Ostapenko en Darja Semenistaja: 7-6 (3), 6-3.

Door de stunt is de groepswinst en daarmee een plek in de play-offs om promotie een feit. Nederland begon het toernooi in het Portugese Oeiras maandag met 2-1 winst op Turkije. De laatste wedstrijd woensdag tegen het nog puntloze Portugal is niet meer van belang.

Lamens neemt honneurs Rus waar

Nederland moet het in het Portugese Oeiras stellen zonder kopvrouw Arantxa Rus, die zich pas laat afmeldde, maar plaatsvervangend kopvrouw Lamens nam op de tweede speeldag de honneurs met verve waar.

Eerder op de dag had de 24-jarige nummer 164 van de wereld Oranje eigenhandig langszij gebracht door Ostapenko, de mondiale nummer 10 en winnares van Roland Garros in 2017, in twee sets te kloppen. Omdat in de partij daarvoor Eva Vedder in drie sets had verloren van Semenistaja, moest de dubbel de beslissing brengen.

Lamens en dubbelspecialiste Schuurs deden in de eerste set goede zaken door de tiebreak met 7-3 naar zich toe trekken. In de tweede set braken de Nederlandse vrouwen in de achtste game voor de tweede keer de opslag van Letland, waardoor ze met 5-3 voor kwamen.

Kroon op mooie dag

Vervolgens zette Lamens de kroon op haar mooie dag door op ‘love’ de partij uit te serveren.

Vooral de zege van Lamens op Ostapenko, die dit jaar al twee WTA-toernooien aan haar palmares toevoegde, sprak tot de verbeelding. De Nederlandse kwam in de tiebreak van de eerste set weliswaar met 6-4 achter, maar overleefde drie setpoints en won de tiebreak alsnog met 9-7 en daarmee de set.

De uitstekend serverende Lamens moest in de tweede set als eerste haar opslagbeurt inleveren. Ze repareerde de schade direct en brak de vloekende en tierende Ostapenka op 5-4 nogmaals. Vervolgens had Lamens aan één matchpoint genoeg om de partij definitief naar zich toe te trekken.

“Ik was mentaal supersterk en zag haar een beetje zeuren naar de kant over calls en andere dingen”, zei Lamens tegen Langs de Lijn En Omstreken. “Toen had ik gevoel: als ik erin zou blijven hangen, dan wordt die van partij van mij.”

Lamens beschouwt de zege op Ostapenko als de grootste tot nu toe in haar carrière. “Ik heb wel van andere meiden gewonnen die in de top-100 stonden. Maar niet in de top-50, laat staan in de top-10.”

In de partij tussen Vedder en Semenistaja verloor de Nederlandse nummer 413 van de wereldranglijst de eerste set met 6-2, maar ze sleepte er een beslissende derde set uit door de tweede met 6-3 te winnen. Daarin kwam ze weliswaar met 3-1 voor, waarna Semenistaja (WTA-110) zichzelf hervond en alsnog de partij in haar voordeel besliste door de derde set met 6-3 naar zich toe trekken.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img