HomeBussinessLaatste AVP-nieuws: Polen bijna halvering besmettingen bij wilde zwijnen

Laatste AVP-nieuws: Polen bijna halvering besmettingen bij wilde zwijnen

Date:

Related stories

Taylor Travel Management Group kiest Craftmore

De samenwerking richt zich op het ontwerp van een...

Eerste TUI Experience Trip naar Punta Cana

De eerste TUI Experience Trip, die in het najaar...

Top Online Casino’s Nederland 2024 – Speel & Win

In een wereld waar digitale entertainment niet meer weg...
spot_imgspot_img

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Europa.

Wilde zwijnen met AVP gerelateerde symptomen en koorts.
Wilde zwijnen met AVP gerelateerde symptomen en koorts. Beeld: FLI

Polen: bijna halvering besmettingen bij wilde zwijnen

Polen kampt nog steeds met aanhoudende nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen. De meeste met AVP besmette wilde zwijnen worden in het noorden van het land aangetroffen. in de eerste twee weken van mei werden in heel Polen in totaal 61 nieuwe AVP-uitbraken vastgesteld. Bijna de helft daarvan werden aangetroffen in de regio’s Pommeren en West-Pommeren in het noorden van het land.

Echter het aantal AVP-gevallen in Polens is aanzienlijk minder dan een jaar geleden. Volgens de Veterinaire Inspectie zijn dit jaar tot en met 12 mei 740 AVP-uitbraken bevestigd. In dezelfde periode vorig jaar was dat met 1.400 bevestigde gevallen bijna het dubbele.

4 nieuwe AVP-besmettingen

Tussen 22 april en 4 mei zijn er 4 nieuw AVP-besmetting in Duitsland gemeld bij wilde zwijnen. Deze 4 werden allemaal aangetroffen in de deelstaat Saksen (3 in regio Görlitz en 1 in Bautzen). Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.699 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 komt de teller nu te staan op 81 AVP-gevallen. Deze 81 met AVP besmette wilde zwijnen zijn allemaal aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 54 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

Verkleining beperkingsgebieden Saksen

Voor het eerst sinds de uitbraak van de AVP zijn de beperkingsgebieden voor de bestrijding van AVP in Saksen aanzienlijk verkleind. Als gevolg hiervan zullen de strengere eisen voor varkenshouders niet langer van toepassing zijn in de gebieden die niet langer tot beperkingsgebied II behoren. Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft de Saksische minister van Sociale Zaken Petra Köpping tot voorzichtigheid manen.

4 nieuwe AVP-besmettingen

Tussen 15 april en 22 april zijn er 4 nieuw AVP-besmetting in Duitsland gemeld bij wilde zwijnen. Deze 4 werden allemaal aangetroffen in de deelstaat Brandenburg (3 in regio Spree-Neisse en 1 in Uckermark). Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.695 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 komt de teller nu te staan op 77 AVP-gevallen. Deze 77 met AVP besmette wilde zwijnen zijn allemaal aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 53 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

12 nieuwe AVP-besmettingen

Tussen 8 april en 14 april zijn er 12 nieuw AVP-besmetting in Duitsland gemeld bij wilde zwijnen. Van deze 12 werden er 2 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 10 in Saksen. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.691 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 komt de teller nu te staan op 73 AVP-gevallen. Deze 73 met AVP besmette wilde zwijnen zijn allemaal aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 53 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

1 nieuwe AVP-besmetting

Tussen 31 maart en 7 april is 1 nieuw AVP-besmetting in Duitsland gemeld bij wilde zwijnen. Dit besmette zwijn werd aangetroffen in de regio Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.679 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 komt de teller nu te staan op 61 AVP-gevallen. Deze 61 met AVP besmette wilde zwijnen zijn allemaal aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 46 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

12 nieuwe AVP-besmettingen

Tussen 26 maart en 30 maart zijn 12 nieuwe AVP-besmettingen in Duitsland gemeld bij wilde zwijnen. Vijf van deze 12 besmette zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Saksen en zeven in de regio Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.678 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 komt de teller nu te staan op 60 AVP-gevallen. Deze 60 met AVP besmette wilde zwijnen zijn allemaal aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 46 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

Verbeterde Duitse app voor risico-inschatting insleep AVP-vrius

Sinds enige tijd kunnen Duitse varkenshouders via een App op hun telefoon inzicht krijgen in de actuele risico’s met betrekking tot AVP-besmettingen en het beoordelen en verbeteren van reeds genomen en nog te nemen beschermende maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest op hun bedrijf. Een verbeterde versie houdt nu ook rekening met buitenklimaat en open huisvestingssystemen.

Mogelijkheden

De AVP-app voor open stallen biedt de mogelijkheid om de eigen bedrijfsspecifieke risico’s te herkennen en zo veel mogelijk te beperken. Gezien de voortdurende verspreiding van AVP binnen Europa is het uiterst belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen op het gebied van bioveiligheid, vooral in open stalsystemen.

Achtergrond

De eerste AVP-risico app is in 2019 gepresenteerd. Het is een online tool die varkenshouders kunnen gebruiken om vrijwillig en anoniem de bioveiligheid op hun eigen bedrijf te beoordelen met betrekking tot de bescherming tegen de AVP. De basis hiervoor is in eerste instantie de naleving van de verordening inzake varkenshygiëne. Daarnaast zijn ook de in januari 2024 gepubliceerde richtlijnen voor de huisvesting van varkens in de open lucht en met vrije uitloop onder AVP-condities relevant. Met beide documenten is rekening gehouden bij de ontwikkeling van deze tool.

5 nieuwe AVP-besmettingen

Op 11 maart zijn vijf nieuwe AVP-besmettingen in Duitsland gemeld bij wilde zwijnen. Vier van deze vijf besmette zwijnen zijn aangetroffen in Bautzen/Saksen en één in de regio Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.666 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 blijft daardoor de teller staan op 48 AVP-gevallen. Deze 48 met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 42 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

Italiaanse boeren eisen meer actie

De Italiaanse landbouwsector Copagri is ontevreden over de strijd tegen het AVP-virus. Volgens Copagri is er nog steeds geen teken dat de epidemie op zijn minst tot staan is gebracht. Er zijn inmiddels twee jaar verstreken sinds het eerste geverifieerde geval van AVP op het Italiaanse vasteland werd vastgesteld.

Copagri roept op tot een gerichte vermindering van het aantal wilde zwijnen. Momenteel vertoeven circa 2 miljoen wilde zwijnen op Italiaans grondgebied. De landbouworganisatie vindt het belangrijk dat er een evenwicht komt waarbij enerzijds de ecologische rol van het wilde zwijn behouden blijft, maar anderzijds dat de populatie verenigbaar is met de landbouw. Copagri deed ook een beroep op politici om getroffen varkenshouders sneller en minder bureaucratisch te compenseren. De vereniging van kleinere boeren, Cia Agricoltori, roept de minister van Landbouw op om de controle over de wilde zwijnenpopulatie over te dragen aan de bos- en landeenheid van de Carabinieri. De Carabinieri is een legereenheid met een politietaak.

Vooral Noord-Italië getroffen

Volgens officiële cijfers werden in de periode van 1 januari 2022 tot 7 maart 2024 in het hele land in totaal 1.670 besmette wilde zwijnen geteld. Daarnaast waren 21 gevallen van AVP bij varkens die gehouden werden op boerderijen vastgesteld. De Noord-Italiaanse regio’s Piëmonte en Ligurië hebben het hoogste aantal besmette everzwijnen, namelijk respectievelijk 613 en 575. De provincie Pavia, niet ver van Milaan, is economisch het zwaarst getroffen met AVP in negen varkensbedrijven. Volgens Copagri hebben tot nu toe ongeveer 14.000 varkens de ziekte opgelopen. De vereniging benadrukt dat er landelijk meer dan 30.000 varkensbedrijven zijn met in totaal bijna 9 miljoen dieren. Het merendeel hiervan bevindt zich in het noordoosten van Italië.

Eerste 10 dagen maart geen AVP besmettingen

In de eerste tien dagen van maart hebben zich geen nieuwe AVP-besmettingen in Duitsland voorgedaan.Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.661 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 blijft daardoor de teller staan op 43 AVP-gevallen. Deze 43 met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 38 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

Afschaling

In de Saksische regio Görlitz is de verspreiding van het AVP-virus effectief ingedamd. Dit jaar is slechts één besmetting geconstateerd. Dit is vooral mogelijk gemaakt door de bouw van beschermingscorridor en de samenwerking tussen jagers en de regio. Dankzij de inzet van alle betrokkenen in deze regio is de insleep van het AVP-virus door besmette wilde zwijnen uit Polen ingedamd. Op basis van de bereikte successen vindt de regionale overheid het opschalen van de maatregelen naar fase drie van het uitroeiingsconcept voorlopig niet nodig. Deze fase drie behelst het verder afschieten van wilde zwijnen in het oostelijk deel van deze regio. Volgens de wildbeheereenheid kan ook worden overgegaan tot het deels demonteren van de omheiningen.

1 AVP-besmetting

Tussen 18 februari tot en 3 maart 2024 is in de deelstaten Saksen en Brandenburg in totaal 1 besmet wild zwijn aangetroffen. Deze werd officieel geregistreerd in Saksen (regio Bautzen). Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er tot nu toe 5.661 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 staat de teller in Duitsland op 43 AVP-gevallen. Deze 43 met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 38 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

8 besmettingen

Tussen 8 tot en 17 februari 2024 zijn in de deelstaten Saksen en Brandenburg in totaal 8 besmette wilde zwijnen aangetroffen. In Saksen (regio Bautzen) werden 7 met AVP besmette wilde zwijnen officieel geregistreerd en in Brandenburg 1. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er tot nu toe 5.660 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 staat de teller in Duitsland op 42 AVP-gevallen. Deze 42 met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 37 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

11 besmettingen

In de week van 1 tot en met 7 februari 2024 zijn in de deelstaten Saksen en Brandenburg in totaal 11 besmette wilde zwijnen aangetroffen. In Saksen werden 8 met AVP besmette wilde zwijnen officieel geregistreerd en in Brandenburg 3. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er tot nu toe 5.652 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 staat de teller in Duitsland op 34 AVP-gevallen. Deze 34 met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in Saksen en Brandenburg. Met 30 besmettingsgevallen telt de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens) dit jaar tot nu toe het hoogste aantal.

10 besmettingen

Op 1 februari 2024 zijn in de regio Bautzen, in de deelstaat Saksen, 10 met AVP besmette wilde zwijnen officieel geregistreerd. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er tot nu toe 5.641 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 staat de teller in Duitsland op 23 AVP-gevallen. Al deze 23 met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in de regio Bautzen (tussen Dresden en de Poolse grens).

Op 26 januari 2024 zijn in de regio Bautzen, in de deelstaat Saksen, 6 met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er tot nu toe 5.631 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 staat de teller op 13 AVP-gevallen.

België: geen AVP-bloedtest meer

Sinds 1 januari 2024 is in België de verplichting geschrapt om bloedmonsters te nemen bij zieke varkens, om deze te testen op het AVP-virus. Tot en met december 2023 moesten dierenartsen een bloedmonster afnemen bij zieke dieren om hen te testen op Afrikaanse varkenspest (AVP). Nu de AVP al vier jaar uit België is verdwenen hoeft dit niet meer.

In de laatste week van 2023 en in de eerste twee weken van 2024 werden in Duitsland geen besmette wilde zwijnen geregistreerd. Aan deze positieve situatie kwam op 14 januari 2024 abrupt een einde. In de regio Bautzen (deelstaat Saksen) werden 3 besmette wilde zwijnen aangetroffen en een week later op 22 januari nog een vier in dezelfde regio. Dit blijkt uit het TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Sinds de eerste uitbraak zijn er tot nu toe 5.625 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd. Voor 2024 staat de teller op 7 AVP-gevallen.

4e kwartaal stijging

In het laatste kwartaal van 2023 was in Europa sprake van een daling van het aantal AVP-besmettingen bij tamme varkens en een stijging van geregistreerde AVP-gevallen bij wilde zwijnen. Bij de aan huis en/of op boerderijen gehouden varkens was in oktober 2023 sprake van 337 AVP-besmettingen, in november daalde dit naar 137 en in december naar ‘slechts’ 30. Bij de wilde zwijnen was spraken van een tegengestelde tendens. In oktober werden 430 besmette wilde zwijnen geregistreerd, in november 633 en in december 756. De meeste besmette dieren zijn aangetroffen in Bulgarije, Polen, Italië, Litouwen, Roemenië en Hongarije.

Met het oog op de AVP uitbraken in buurland Zweden wil Noorwegen haar wilde zwijnen populatie preventief uitroeien. Om dit te stimuleren krijgen jagers 355 euro voor elk geschoten vrouwelijk wild zwijn en 266 euro voor elk mannelijk wild zwijn. Landeigenaren krijgen 355 euro voor elk wild zwijn dat ze op hun percelen aantreffen.

Premies

De nieuwe premies zijn als volgt:

3.000 NOK (266 euro) per mannelijk dier

5.000 NOK (442 euro) per vrouwelijk dier

4.000 NOK (355 euro) voor het melden van de vondst van een geschoten, ziek of dood wild zwijn.

Bij wijze van proef ontvangen landeigenaren ook NOK 4.000 (355 euro) voor elk wild zwijn dat op hun land wordt aangetroffen.

Beeld: Overheid Polen

28 december: acht nieuwe AVP-vondsten in Duitsland

In de dagen voor kerstmis zijn acht nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland geregistreerd. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze acht besmette wilde zwijnen er één geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en zeven in Saksen. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.618 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd.

Tot medio deze maand werden in Europa 4.500 huisvarkens en 7.621 wilde zwijnen met een AVP besmetting aangetroffen. De meeste tamme varkens in Bosnië Herzogovina (1.508) en de meeste wilde zwijnen (2.624) in Polen.

20 december: vijf nieuwe AVP-vondsten in Duitsland, aanzienlijke AVP-toename in Polen

In de afgelopen zeven dagen zijn vijf nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland geregistreerd. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze vijf besmette wilde zwijnen er een geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en vier in Saksen. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.610 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd.

Toename uitbraken in Polen

Polen signaleert een toename van de AVP gevallen, vooral in het westen van het land. Onlangs is het virus opgedoken in verschillende gemeenten die voorheen AVP-vrij waren. Begin december werden ruim 42 nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Meer dan de helft in het landsdeel West-Pommeren. De Poolse instanties zijn niet verrast. In de late herfst en de winterperiode is er al jaren sprake van een sterkere migratie van wilde zwijnen. Dit uit zich in een toenemend aantal nieuwe uitbraken en een grotere verspreiding.

Sinds begin 2023 zijn in Polen 2.584 AVP-uitbraken bij everzwijnen geregistreerd. De meeste gevallen concentreren zich in het westen van het land. Daarnaast werden 30 AVP-uitbraken op boerderijen in de afgelopen 11 maanden bevestigd.

13 december: acht nieuwe AVP-vondsten in Duitsland

In de afgelopen zeven dagen zijn acht nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland geregistreerd. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze acht besmette wilde zwijnen er twee geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en zes in Saksen. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.605 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd.

Trichinella-inspecties

Het ministerie van Sociale Zaken in de deelstaat Saksen, dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van dierziekten, neemt ook de komende twee jaar de kosten van Trichinella-inspecties van wilde zwijnen voor haar rekening. Daarmee wil de deelstaat jagers blijven motiveren om de wilde zwijnen populatie verder terug te dringen. Het ministerie onderstreept dat een intensieve jacht noodzakelijk blijft de AVP te bestrijden en te voorkomen. Jagers en verwerkers van wild zijn wettelijk verplicht om wilde zwijnen te laten testen op Trichinella. De kosten van een dergelijk onderzoek bedragen circa 11,50 euro per karkas.

Trichine of trichinella is een microscopisch klein wormpje, dat kan voorkomen bij verschillende zoogdieren, zoals bij everzwijnen, vossen, varkens en paarden. Mensen kunnen besmet raken door het eten van rauw, onvoldoende verhit of te laag ingevroren vlees.

6 december: negen nieuwe AVP-vondsten in Duitsland

Na enige rustige weken, werden twee weken geleden vijf nieuwe AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd.Afgelopen week werden in het oostelijk deel, langs de grens met Polen, negen met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze negen besmette wilde zwijnen er vier geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en vijf in Saksen. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.597 AVP-gevallen in Duitsland geregistreerd.

29 november: vijf nieuwe AVP-vondsten in Duitsland

Na enige rustige weken, werden afgelopen week vijf nieuwe AVP-gevallen in Duitsland weer geregistreerd.Afgelopen week werden in het oostelijk deel, langs de grens met Polen, vijf met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze vijf besmette wilde zwijnen er drie geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en twee in Saksen. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.588 AVP gevallen in Duitsland. geregistreerd.

Digitale registratie

Jagers en bosbeheerders actief in de deelstaat Saksen kunnen de locatie en de monsterstatus van een geschoten of gevonden wild zwijn nu registreren via een internetportaal en een app. Dit moet het monitoren van AVP eenvoudiger maken en fouten voorkomen, bijvoorbeeld bij het invoeren van de coördinaten van de vindplaats

22 november: geen nieuwe AVP; NRW beschikt over AVP-speurhonden

Het is momenteel redelijk rustig wat betreft het AVP-virus. Sinds begin oktober waren in eerste instantie geen AVP-meldingen. In de eerste twee weken van november werden in totaal negen nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen, blijkt uit TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. In de afgelopen zeven dagen waren geen meldingen zodat de teller blijft staan op in totaal 5.583 AVP gevallen in Duitsland sinds de uitbraak.

AVP-speurhonden

Ondanks dat het aantal geconstateerde AVP gevallen in Duitsland sterk terugloopt blijft de overheid van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn- Westfalen heel alert op het AVP-virus. Zo beschikt deze deelstaat nu over een speciale speurhondeneenheid die zich richt op de bestrijding en verspreiding van het AVP-virus. Deze honden worden getraind om in het geval van een AVP-uitbraak snel karkassen van wilde zwijnen op te sporen om zo een verdere overdracht van het virus op andere wilde zwijnen te voorkomen. Minister Silke Gorissen zegt verheugd te zijn over het hoge opleidingsniveau van de eigen speurhondeneenheid in haar deelstaat: „In het geval van een mogelijke insleep van AVP-virus in Noordrijn-Westfalen moeten we te allen tijde snel en flexibel kunnen handelen. Deze eigen speurhondeneenheid vormt een belangrijk onderdeel van onze voorzorgsmaatregelen. We zijn goed voorbereid en klaar voor actie mocht het nodig zijn.”

15 november: zeven nieuwe AVP-vondsten in Duitsland

Na enkele weken zonder AVP-meldingen steekt het virus in Duitsland weer de kop op.Afgelopen week werden in het oostelijk deel, langs de grens met Polen, zeven met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze zeven besmette wilde zwijnen er zes geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en één in Saksen. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.583 AVP gevallen in Duitsland. geregistreerd.

8 november: Dit jaar forse AVP-toename ten opzichte van 2022

Het tot nu toe geregistreerde AVP-gevallen in Europa is dit jaar fors hoger dan over heel 2022. Werd het hele afgelopen jaar AVP vastgesteld bij in totaal 370 tamme varkens en 4.945 wilde zwijnen. In de eerste tien maanden van 2023 bedroegen deze aantallen respectievelijk 4.068 en 6.620 besmette dieren.

De meeste AVP-gevallen bij tamme varkens waren tot begin november dit jaar in Bosnië Herzogovina (1.405), Kroatië (1.087), Servië (762) en Roemenië (695). De meeste met AVP besmette wilde zwijnen werden in de eerste 10 maanden van dit jaar aangetroffen in: Polen (2.328), Duitsland (843), Italië (840, exclusief Sardinië), Letland (612) en Slowakije (507).

Twee dieren

Afgelopen week werden in Duitsland twee met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze twee besmette wilde zwijnen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.576 AVP gevallen in Duitsland. geregistreerd.

1 november: 7 nieuwe AVP-gevallen in Duitsland, Saksen vraagt voor meer steun

Afgelopen week werden in Duitsland zeven met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Een opvallend aantal nadat er enkele weken geen en afgelopen week slechts één besmettingsgeval werd geregistreerd. Volgens de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten, werden van deze zeven besmette wilde zwijnen er vier aangetroffen in de deelstaat Saksen en drie in Brandenburg. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.574 AVP gevallen in Duitsland geregistreerd.

Nieuwe strategie

Saksen dringt in Berlijn en Brussel aan op een nieuwe AVP-strategie. Het Ministerie van Sociale Zaken heeft bij zowel de federale Duitse regering als bij de EU-Commissie gelobbyd voor meer financiële steun aan de door AVP getroffen deelstaten. Bovendien heeft staatssecretaris Petra Köpping Berlijn en Brussel opgeroepen tot een nieuwe strategie ter bestrijding van AVP. Zelfs als AVP alleen voorkomt bij wilde zwijnen in een regio, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor de varkenshouders in deze regio’s.

AVP financieel uitdagend

De deelstaat Saksen heeft in de jaren 2020 tot en met 2022 circa 30 miljoen euro besteed aan de AVP-bestrijding. Dit jaar is hiervoor nog eens bijna 30 miljoen euro begroot. De AVP-bestrijding blijft de komende jaren een grote uitdaging voor Saksen, en niet alleen op financieel vlak.

Extra hekken

In Saksen is ongeveer 788 kilometer aan vaste afrasteringen en 71 kilometer aan mobiele wildbeschermingshekken geplaatst. Momenteel wordt de vaste afrasteringen met nog eens 108 kilometer uitgebreid. De totale oppervlakte van beperkingsgebied II bedraagt momenteel 5.506 km². Het omvat de regio’s Görlitz en Bautzen en delen van de regio Meissen en de hoofdstad Dresden.

25 oktober: 1 nieuw AVP-geval in Duitsland, Europese besmettingcijfers tonen voorzichtige teruggang

In de regio Görlitz, in de deelstaat Saksen is één nieuw geval van AVP aangetroffen. Het betrof een vrouwelijk wild zwijn. Aldus de vermelding in TSIS, het Duits informatiesysteem van besmettelijke dierziekten. Dit betreft de eerste besmetting na een periode van ruim vier weken, waarin geen AVP besmetting werd geregistreerd. Sinds de eerste uitbraak zijn er 5.567 AVP gevallen in Duitsland geregistreerd

Europa

In de week van 12 oktober en 18 oktober is volgens een opgaaf van de Europese Commissie bij 211 tamme varkens het AVP virus vastgesteld. Met 160 besmettingen werden de meeste besmette varkens geregistreerd in Bosnië-Herzegovina. Verder werden in Kroatië 46 gevallen vastgesteld. In Polen en Roemenië elk 1 en Oekraïne 3. In deze periode werd het AVP-virus verder vastgesteld bij 49 wilde zwijnen. De meeste in Polen (22), Litouwen (10) en Italië 9.

18 oktober: Duitsland één maand vrij van AVP, geen nieuwe gevallen in Zweden

In Duitsland begint men voorzichtig adem te halen. Al vier weken zijn er geen nieuwe AVP-meldingen geregistreerd bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In diverse regio’s zijn in de afgelopen weken de AVP-beperkingen opgeheven. Zoals in Ludwigslust- Parchim (Mecklenburg-Vorpommern) en Prignitz in Brandenburg en het kerngebied 8 in de regio Uckermark.

Zweden

Volgens de recentste publicatie van het Zweeds Nationaal Veterinair Instituut (SVA) zijn er geen nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. De SVA heeft tot nu toe 49 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld. De bevestigde positieve gevallen bevinden zich nog steeds in het zogenaamde kerngebied, dit wil zeggen het gebied waar al eerdere positieve gevallen zijn vastgesteld en waar naar verwachting nog meer positieve gevallen zullen worden aangetroffen in de komende tijd. Het eerste met AVP besmette wilde zwijn werd op 7 september bevestigd.

Polen

In Polen blijft de AVP nog steeds de kop opsteken. Op een bedrijf met 62 varkens in Dluga Goslina werd op 29 september de 27e uitbraak bij varkens gehouden op een boerderij vastgesteld. Op 27 september werd de 26e uitbraak geregistreerd op een bedrijf met in 6 vleesvarkens in het dorp Przêsocin (gemeente Police). Beide bedrijven liggen in een beperkingsgebied.

11 oktober: AVP in Duitsland op de weg terug; 0 gevallen in 3 weken, Zweden drie nieuwe gevallen

De AVP in Duitsland is op de weg terug. Die voorzichtige conclusie mag worden getrokken op basis van de aangetroffen AVP gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In de afgelopen drie weken werd geen met AVP besmet wild zwijn aangetroffen. In diverse regio’s zijn in de afgelopen weken de AVP-beperkingen opgeheven. Zoals in Ludwigslust- Parchim (Mecklenburg-Vorpommern) en Prignitz in Brandenburg en het kerngebied 8 in de regio Uckermark.

Zweden

Volgens de recentste publicatie van het Zweeds Nationaal Veterinair Instituut (SVA) zijn er in de afgelopen week drie nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Tot nu toe heeft SVA 49 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld. De bevestigde positieve gevallen bevinden zich nog steeds in het zogenaamde kerngebied, dit wil zeggen het gebied waar al eerdere positieve gevallen zijn vastgesteld en waar naar verwachting nog meer positieve gevallen zullen worden aangetroffen in de komende tijd. Het eerste met AVP besmette wilde zwijn werd op 7 september bevestigd.

Menselijk handelen

Voor de GD is de uitbraak in Zweden te waarschuwen voor menselijk handelen. „Deze casus benadrukt weer dat de overdracht meest waarschijnlijk plaats vindt door menselijk handelen. Aandacht besteden aan biosecurity is en blijft belangrijk”, aldus de GD op haar website.

4 oktober: AVP in Duitsland op de weg terug; 0 gevallen in 2 weken

De AVP in Duitsland is op de weg terug. Die voorzichtige conclusie mag worden getrokken op basis van de aangetroffen AVP gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In de afgelopen twee weken werd geen met AVP besmet wild zwijn aangetroffen. In de twee weken daaraan voorafgaand werden ‘slechts’ 5 en 6 besmette karkassen geregistreerd. Deze in totaal 11 karkassen kwamen allemaal uit de deelstaat Brandenburg. In diverse regio’s zijn in de afgelopen weken de AVP-beperkingen opgeheven. Zoals in Ludwigslust- Parchim (Mecklenburg-Vorpommern) en Prignitz in Brandenburg en het kerngebied 8 in de regio Uckermark.

27 september: slechts 5 besmettingen

Sinds de eerste AVP-constatering in Duitsland staat de teller momenteel op 5.566 geregistreerde besmettingen. Afgelopen dagen werd bij 5 wilde zwijnen het AVP-virus vastgesteld. Een week eerder waren er dat er 6. Deze 5 besmette dieren werden allen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg, in de regio Spree Neisse. Nadat vorige week bekend werd dat de beperkingen voor varkenshouders en jagers in de regio Ludwigslust-Parchim in Mecklenburg-Vorpommern en Prignitz in Brandenburg werden opgeheven zijn de AVP-beperkingen nu ook opgeheven in kerngebied 8 in de regio Uckermark. Ook hier werden in de afgelopen 12 maanden geen AVP-besmettingen meer vastgesteld.

20 september: slechts 6 besmettingen; opheffing 2 AVP-beperkingsgebieden

Sinds de eerste AVP-constatering in Duitsland staat de teller momenteel op 5.561 geregistreerde besmettingen. Afgelopen week werd bij 6 wilde zwijnen het AVP-virus vastgesteld. Een week eerder waren er dat er slechts 4. Deze 6 besmette dieren werden allen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg.

Opheffing beperkingen

In de regio Ludwigslust-Parchim in Mecklenburg-Vorpommern en Prignitz in Brandenburg zijn de AVP-beperkingen voor varkenshouders en jagers volledig opgeheven. Na 13 oktober 2022 hebben zich in deze beperkingsgebieden geen AVP-gevallen bij wilde zwijnen of als huisdier gehouden varkens voorgedaan. Dit betekent dat aan de basisvereisten voor het opheffen van de beperkingsgebieden I en II door de EU-Commissie is voldaan.

13 september: drie jaar AVP in Duitsland; 5.555 besmettingen

Zondag 10 september was het precies 3 jaar geleden dat het eerste met AVP besmette wilde zwijn in Duitsland werd aangetroffen. 1.080 dagen verder staat de teller op 5.555 AVP-besmettingen. Afgelopen week werden bij 4 wilde zwijnen in Duitsland het AVP-virus vastgesteld. Een week eerder waren er dat nog 11. Van deze 4 besmette dieren werden er 3 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 1 in Saksen.

Europa: eerst 8 maanden 2.322 AVP uitbraken op locatie met tamme varkens en 6.076 AVP-besmettingen bij wilde zwijnen

In de periode tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2023 is op 2.322 Europese bedrijven/particulieren het AVP-virus bij varkens vastgesteld. De meeste uitbraken waren in Kroatië (589), Roemenië (557), Servië (508) en Bosnië Herzegovina (570). Het betrof voor het merendeel uitbraken bij particulieren/kleine boerderijtjes met slechts enkele varkens.

In dezelfde periode werd het AVP-virus aangetroffen bij in totaal 6.076 wilde zwijnen in Europa. De meeste in Polen: (2.162), Duitsland (820), Italië (781), Letland (519), Slovakije (498), Hongarije (349), Litouwen (256), Roemenië (232) en Servië (198). In Frankrijk werd in februari bovendien één geval van Aujeszky geconstateerd.

In Duitsland werden afgelopen week 11 wilde zwijnen, die besmet waren met het AVP-virus, geregistreerd. Van deze 11 besmette dieren werden er 10 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 1 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.551 besmettingen.

30 augustus: in een week 18 met AVP wilde zwijnen in Europa

In de afgelopen week zijn in Duitsland 18 wilde zwijnen besmet met het AVP-virus geregistreerd. Van deze 18 besmette dieren werden er 14 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 4 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.540 besmettingen.

EU AVP-bestrijding: 275 miljoen euro in 8 jaar

Preventie, bestrijding en uitroeiing van de AVP heeft een zeer hoge prioriteit van de Europese Commissie (EC). De EC onderstreept dat AVP een ernstig risico vormt voor de varkenshouderij, het Europese ecosysteem en het milieu als geheel. Volgens een officiële opgave van de Europese Commissie heeft de EU in de periode tussen 2014 en 2022 in totaal 275 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de lidstaten die door het AVP-virus worden getroffen. Deze 275 miljoen euro is via twee verschillende instrumenten gebruikt om de landen te ondersteunen: zo ging naar het uitroeiingsprogramma’s 100 miljoen euro en was voor het nemen van noodmaatregelen 175 miljoen euro beschikbaar.

Het continu bestrijden van AVP is volgens de EC van hoogste belang. Het voortwoekeren van AVP in wilde zwijnenpopulaties, daar heeft het zich op een ongecontroleerde manier ontwikkeld. Samen met mogelijke besmettingen van varkensbedrijven, vormt een uitdaging voor het dierenwelzijn en een ernstige economische bedreiging. Verder wijst de EC op het economisch belang. De EU is een van de grootste exporteurs van varkensproducten ter wereld, met een handelsbalans die enorm positief blijft.

De EC weerlegt de kritiek over de maatregelen om de ziekte bij in het wilde zwijnen te bestrijden „Deze maatregelen zijn verenigbaar met de milieuwetgeving van de EU, met inbegrip van natuurbeschermingseisen, impact en effectiviteit.vereisten” aldus de EC.

23 augustus: in een week 282 met AVP besmette tamme varkens en 91 wilde zwijnen in Europa

In de afgelopen week zijn in Duitsland 7 wilde zwijnen besmet met het AVP-virus geregistreerd. Van deze 7 besmette dieren werden er 4 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 3 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.522 besmettingen.

EU

In de week van 10 augustus tot en met 16 augustus is in de EU bij in totaal 282 tamme varkens AVP geconstateerd en daarnaast bij 91 wilde zwijnen. De meeste besmettingen bij aan huis gehouden varkens waren in Bosnië Herzogovina met 141 AVP-besmettingen, gevolgd door Kroatie met 72 besmettingen, Roemenie 42 besmettingen en Servië 24. In Kosovo, Letland en Ukraïne was sprake van 1 besmetting. De meeste met AVP besmette wilde zwijnen werden tussen 10 augustus en 16 augustus aangetroffen in Letland (40). Gevolgd door Polen met 26 dieren, Duitsland 6 dieren en Litauen 5. Daarnaast nog in 7 landen één of enkele wild zwijnen.

15 augustus: in drie maanden 1.043 met AVP besmette bedrijven en 2.303 wilde zwijnen in Europa

In de maanden mei tot en met juli 2023 is het AVP-virus in Europa op 1.043 bedrijven aangetroffen en daarnaast bij 2.303 wilde zwijnen. Met 1.011 dieren werden in Polen de meeste wilde zwijnen aangetroffen. Gevolgd door Italië met 318 dieren, Letland 234, Duitsland 192 en Slowakije 186. Dat meldt het Duitse Friedrich-Loeffler Institut.

Bij de huis gehouden varkens werden de meeste besmettingen gevonden in Servië (275), Bosnië (257), Roemenië (255) en Kroatië (206). Deze aantallen betreffen niet de dieraantallen, maar het aantal bedrijven waar met AVP besmette varkens werden aangetroffen. Het betreft vooral besmettingen op boerderijen waar kleine aantallen (maximaal 150) varkens werden gehouden. In Bosnië Herzegovina werden echter ook een bedrijf met ruim 1.200 varkens door het AVP-virus besmet.

In de afgelopen week zijn in Duitsland 6 wilde zwijnen besmet met het AVP-virus geregistreerd. Van deze 6 besmette dieren werden er 5 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 1 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.515 besmettingen.

9 augustus: in één week 216 met AVP besmette varkens en 112 wilde zwijnen in Europa

In de afgelopen week zijn in Duitsland 20 wilde zwijnen besmet met het AVP-virus geregistreerd. Van deze 20 besmette dieren werden er 11 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 9 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.509 besmettingen.

In de week van 29 juli tot en met 4 augustus werden in Europa bij 216 huisvarkens het AVP-virus geconstateerd. Het betrof o.a. 69 varkens in Roemenië, 26 in Servië, 104 in Kroatië en 10 in Bosnië en Herzegovina. In totaal werden in deze periode 112 besmette wilde zwijnen aangetroffen in Europa. Met 69 de meeste in Letland gevolgd door Polen en Duitsland met ieder.

1 augustus: in één week 322 met AVP besmette varkens en 127 wilde zwijnen in Europa

In de afgelopen week zijn in Duitsland 11 wilde zwijnen besmet met het AVP-virus geregistreerd. Van deze 11 besmette dieren werden er 3 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 8 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.489 besmettingen.

In de week van 21 juli tot 28 juli werd in Europa bij 322 tamme varkens het AVP-virus geconstateerd. Het betrof o.a. 72 varkens in Roemenië, 71 in Servië, 94 in Kroatië en 76 in Bosnië en Herzegovina. In totaal werden in deze periode 127 besmette wilde zwijnen aangetroffen in Europa. Met 32 de meeste in Letland gevolgd door Polen met 23 en Duitsland met 21 besmette wilde zwijnen.

26 juli 2023: 308 met AVP besmette tamme varkens in Europa in één week

In de afgelopen week zijn in Duitsland 10 wilde zwijnen besmet met het AVP-virus geregistreerd. Van deze 10 besmette dieren werden er 9 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 1 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.478 besmettingen.

In de week van 14 juli tot en met 21 juli werd in Europa bij 308 tamme varkens het AVP-virus geconstateerd. Het betrof 65 varkens in Roemenië, 55 in Servië, 40 in Kroatië. Verder 3 in Litouwen, 2 in Polen en 1 in Oekraïne. In totaal werden in deze periode 149 besmette wilde zwijnen aangetroffen in Europa. Met 67 de meeste in Letland gevolgd door Polen met 35 besmette wilde zwijnen.

12 juli 2023: meer uitbraken van AVP in Polen

In Polen zijn er tot nu toe tien uitbraken met AVP gemeld bij de overheid. Vorig jaar waren dat er rond deze tijd nog zo’n vier.

De negende uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen werd ontdekt op 29 juni 2023 op een boerderij waar 750 varkens werden gehouden in het noordoosten van Polen (Mieczniki).

De tiende uitbraak was op 29 juni bij een boerderij met dertig varkens in het westen van Polen (Chrustowo), hemelsbreed op zo’n 163 kilometer vanaf de Duitse grens.

Dit jaar tot nu toe bij 575 tamme varkens en 5.122 wilde zwijnen AVP-virus vastgesteld

In de afgelopen twee weken zijn in Duitsland 26 wilde zwijnen besmet met het AVP virus geregistreerd. Van deze 26 besmette dieren werden er 12 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 14 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.468 besmettingen.

In heel Europa zijn tot en met de eerste week van juli bij in totaal 575 tamme varkens en 5.122 wilde zwijnen het AVP virus vastgesteld. De meeste besmettingen bij tamme varkens werden vastgesteld in: Servië (225), Roemenië (185), Kroatië (72) en Bosnië Herzogovina (45). De meeste besmette wilde zwijnen werden tot nu toe dit jaar aangetroffen in Polen (1.884), Duitsland (734), Italië (718), Slowakije (470) en Hongarije (297).

5 juli 2023: Frankrijk en Italië gaan gezamenlijk strijden tegen AVP

Om zich beter te positioneren in de strijd tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP), willen Frankrijk en Italië willen nauwer gaan samenwerken in de strijd tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit werd vorige week overeengekomen door het Franse departementshoofd, Marc Fesneau, en zijn Italiaanse tegenhanger, Francesco Lollobrigida, op de EU-Afrika-top. Onlangs brak de dierziekte uit in Noord-Italië, 55 km van de Franse grens. Concreet willen beide landen een zogenaamde technische contactgroep oprichten. Dit moet uitvoering geven aan de operationele samenwerking voor de grensgebieden. In Italië zijn er sinds 1 juli 2022 in totaal 706 bewezen uitbraken van AVP bij wilde zwijnen en twee bij vee. Deze werden verdeeld over de regio’s Piemonte en Ligurië in het noordwesten, Lazio bij Rome en Calabrië en Campanië in Zuid-Italië. Eind mei klaagde Jeff Trébaol, hoofd van de varkensafdeling van het Nationaal Fonds voor Sanitaire en Milieurisico’s (FMSE) in Frankrijk, bij de media dat de Italiaanse autoriteiten “overweldigd” waren als het ging om de bestrijding van AVP. een gebrek aan financiële en personele middelen Bovendien zijn er problemen tussen de nationale en regionale autoriteiten op bestuurlijk niveau.

In Saksen willen de Duitsrers de AVP-besmettingen beperken. Om te beschermen tegen de hoge epidemiedruk vanuit Polen, moeten de wilde zwijnenpopulaties in de AVP-beschermingscorridors gericht en permanent worden verminderd. Om hun volledige barrièrewerking tegen verdere verspreiding van het AVP-virus volledig te kunnen ontwikkelen, mogen er geen wilde zwijnen leven in de gebieden tussen de dubbele hekken in het oosten, noorden en westen van de beschermingszones.

28 juni 2023: 36 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland acht wilde zwijnen besmet met het AVP virus geregistreerd. Van deze 36 besmette dieren werden er 15 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 21 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.442 besmettingen.

21 juni 2023: 8 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland acht wilde zwijnen besmet met het AVP virus geregistreerd. Al deze acht besmette dieren werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.406 besmettingen.

13 juni 2023: 28 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland 28 wilde zwijnen besmet met het AVP virus aangetroffen. Van deze 28 besmette dieren werden er 25 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 3 in Saksen. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.398 besmettingen.

7 juni 2023: 11 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland 11 wilde zwijnen besmet met het AVP virus aangetroffen. Alle 11 besmette dieren werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.370 besmettingen.

De maatregelen gericht op het voorkomen van een verdere verspreiding van het AVP virus in Mecklenburg-Vorpommern hebben effect. In dat kader wordt de omvang van de AVP-zone in de regio Ludwigslust-Parchim, met toestemming van de EU, teruggebracht van 120.000 hectare naar 30.000 hectare.

30 mei 2023: 20 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland 20 wilde zwijnen besmet met het AVP virus aangetroffen. Alle 20 besmette dieren werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Na vorige week 22 geregistreerde AVP besmettingen en deze week 20 is dat een tegenvaller. Immers in de week daarvoor werden geen besmette wild zwijnen geregistreerd. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.359 besmettingen.

23 mei 2023: 22 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland 22 wilde zwijnen besmet met het AVP virus aangetroffen. Dat is weer een opvallende plus, nadat in de week daarvoor geen besmet wild zwijn werd geregistreerd. Sinds op 10 september 2020 het eerste wild zwijn in Duitsland werd aangetroffen staat de teller nu op 5.339 besmettingen.

2023: bijna 4.000 besmettingen in Europa

Tot en met de eerste week van mei zijn in Europa 3.824 wilde zwijnen en 147 tammer varkens besmet met AVP aangetroffen. Met 1.377 besmette wilde zwijnen staat Polen aan kop. Gevolgd door Duitsland met 586 wilde zwijnen. Bij 147 tamme varkens werd het AVP virus aangetroffen. Dit betreft o.a. 70 dieren in Roemenië, 57 in Servië en 14 in Moldavië.

17 mei 2023: 0 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn in Duitsland geen wilde zwijnen besmet met het AVP virus aangetroffen. Dat is waarschijnlijk voor het eerst sinds een met AVP besmet wild zwijn in Duitsland op 10 september 2020 werd aangetroffen. Sindsdien staat de teller op 5.317 besmettingen.

Dalend aantal AVP besmettingen in Europa

In de maand april werden opnieuw het grootste aantal AVP-gevallen bij wilde zwijnen gemeld vanuit Polen (374), Slowakije (97) en Italië (94). In Duitsland werden met 83 besmettingen minder gevallen gemeld dan in de voorgaande maanden. De meeste gevallen werden gemeld uit Saksen (46) en 37 gevallen uit Brandenburg. De trend in Duitsland komt overeen met die in de andere landen, van waaruit ook minder AVP gevallen bij wilde zwijnen worden gemeld. Een uitzondering is Letland, waar het aantal besmettingen steeg van 28 in maart tot 44 in april.

10 mei 2023: 17 nieuwe AVP-gevallen

Er is nog steeds sprake van een (voorzichtig) dalende/stabiliserende tendens wat betreft het aantal AVP-besmettingen bij wilde zwijnen. Werden in de afgelopen vijf weken respectievelijk 12, 23, 19, 27 en 34 met AVP besmette wilde Zwijnen aangetroffen. Tussen 2 mei en 9 mei werden 17 met AVP-virus besmette wilde zwijnen in het Duitse dierziekten informatiesysteem (TSIS) geregistreerd. Alle 17 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (4) en Saksen (13). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.317 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

3 mei 2023: 12 nieuwe AVP-gevallen

Er is sprake van een (voorzichtig) dalende tendens wat betreft het aantal AVP-besmettingen bij wilde zwijnen. Werden in de afgelopen vier weken respectievelijk 23, 19, 27 en 34 met AVP besmette wilde Zwijnen aangetroffen. Tussen 25 april en 3 mei werden 12 met AVP-virus besmette wilde zwijnen in het Duitse dierziekten informatiesysteem (TSIS) geregistreerd. Alle 12 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (8) en Saksen (4). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.300 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

26 april 2023: 23 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 17 april en 24 april 2023 zijn 23 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 23 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (10) en Saksen (13). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.288 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

Nieuw AVP geval in Polen

Deze maand werd in Polen voor het eerst dit jaar AVP vastgesteld bij een groep varkens gehouden op een boerderij in de stad Lubań in de regio Neder-Silezië. Het zou gaan om in totaal 16 varkens. De plaats van de uitbraak ligt 20 kilometer van de grens met Duitsland en 13 km van de grens met Tsjechië. Het betreft het 479e Poolse bedrijf dat getroffen is met het AVP-virus, sinds dit 10 jaar geleden voor het eerst in dit land opdook.

19 april 2023: 19 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 7 april en 14 april 2023 zijn 19 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 19 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (9) en Saksen (10). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.265 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen. Volgens een opgaaf van het Europese dierziekteninstantie vertoont het aantal AVP gevallen in Duitsland een dalende tendens. Van 1 januari 2023 tot midden april werden 532 AVP besmetten wilde zwijnen aangetroffen. In dezelfde periode van 2022 waren dat er 618. Dit is een teruggang van bijna 14 procent.

12 april 2023: 27 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 3 april en 7 april 2023 zijn 27 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 27 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (5) en Saksen (22). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.246 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen

5 april 2023: 34 nieuwe AVP-gevallen, versoepeling maatregelen in 4 regio’s

Tussen 25 maart en 4 april 2023 zijn 34 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 34 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (13) en Saksen (21). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.219 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

Versoepeling

In verschillende door AVP getroffen regio’s in de deelstaat Brandenburg zijn in de afgelopen maanden geen met AVP besmette dieren aangetroffen. Daarmee worden de gebruiksbeperkingen voor boeren in deze gebieden nu opgeheven. De bestaande AVP-afrasteringen blijven voorlopig gewoon staan. In Brandenburg was oorspronkelijk sprake van elf AVP-kerngebieden. In 2022 werden in drie regio’s de AVP-maatregelen afgeschaft. Nu volgen nog vier andere regio’s: Barnim, Märkisch-Oderland, Oder-Spree, Prignitz en daarnaast de stadregio Frankfurt aan de Oder. In vier andere regio’s in de deelstaat Brandenburg blijven de AVP-maatregelen gewoon van kracht. Ook worden de wilde zwijnen nog steeds intensief bejaagt.

29 maart 2023: 18 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 17 maart en 24 maart 2023 zijn 18 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 18 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (2) en Saksen (16). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.185 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

22 maart 2023: 15 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 10 maart februari en 17 maart 2023 zijn 15 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 15 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (10) en Saksen (5). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe (na een correctie) 5.167 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

15 maart 2023: 54 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 2 maart februari en 10 maart 2023 zijn 54 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 44 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (13) en Saksen (41). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.182 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

8 maart 2023: 44 nieuwe AVP-gevallen

Tussen 28 februari en 2 maart 2023 zijn 44 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 44 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (4) en Saksen (40). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.128 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

1 maart 2023: 36 nieuwe AVP-gevallen; virus ook op klein varkensbedrijf ontdekt

Tussen 21 en 28 februari 2023 zijn 35 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Daarnaast één besmet varken van minder dan 50 kilogram op een kleinschalige varkenshouderij nabij de stad Cottbus in de deelstaat Brandenburg. Alle 35 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (26) en Saksen (9). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.084 besmette (voor het overgrote deel) wilde zwijnen aangetroffen.

De Duitse autoriteiten zijn vooral bezorgd over de opmars van het virus in noordelijke richting in de regio Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg. Daar werden de afgelopen week binnen de gemeentegrenzen van de stad Cottbus, naast het tamme varken ook 14 besmette wilde zwijnen aangetroffen. Het besmette tamme varkens bevond zich, volgens het ministerie van Consumentenbescherming, op een kleine boerderij met in totaal elf varkens.

Gevolgen beperkt, bewijs voor strenge bioveiligheidsmaatregelen

In een reactie stelt de Duitse varkensbelangenorganisatie ISN dat de gevolgen van de uitbraak op in Cottbus vooralsnog beperkt zijn. Het getroffen bedrijf bevindt zich binnen de bestaande beperkingsgebieden in Brandenburg, de situatie met betrekking tot de varkensmarkt verandert nauwelijks. Het is nu zaak de schade zo beperkt mogelijk te houden. Volgens de ISN toont het nieuwe AVP-geval eens te meer aan hoe belangrijk strenge bioveiligheidsmaatregelen op varkensbedrijven zijn, los van de omvang van het bedrijf.

22 februari 2023: 37 nieuwe AVP-gevallen; virus rukt in noordelijke richting op

Tussen 14 en 21 februari 2023 zijn 37 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 37 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (23) en Saksen (14). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.048 besmette wilde zwijnen aangetroffen.

De Duitse autoriteiten zijn verontrust over de opmars van het virus in noordelijke richting in de regio Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg. Daar werd onlangs een besmet wild zwijn nabij de stad Cottbus aangetroffen.

15 februari 2023: 54 nieuwe AVP-gevallen; grens van 5.000 besmettingen overschreden

In de tweede week van februari is grens van 5.000 met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland overschreden. Tussen 7 en 14 februari 2023 werden 54 met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle 54 werden aangetroffen in de bekende regio/beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg (30) en Saksen (24). Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 5.009 besmette wilde zwijnen aangetroffen

8 februari 2023: 9 nieuwe AVP-gevallen

In de eerste dagen van de maand februari 2023 zijn negen met AVP-virus besmette wilde zwijnen geregistreerd. Alle negen werden aangetroffen in de regio/beschermingsgebied Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg. Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 4.955 besmette wilde zwijnen aangetroffen

1 februari 2023: 71 nieuwe AVP-gevallen; 216 in eerste vier weken 2023

De maand januari 2023 blijft slecht wat betreft het aantal positieve AVP gevallen bij wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg. In de eerste vier weken van januari zijn tot nu toe 216 besmette dieren geregistreerd. Hierin zijn nog niet alle testresultaten van eind januari verwerkt. De laatste 71 besmette dieren werden allemaal aangetroffen in de bekende AVP-beschermingsgebieden in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 4.946 besmette wilde zwijnen aangetroffen.

25 januari 2023: 65 nieuwe AVP-gevallen; 145 in eerste drie weken 2023

De maand januari 2023 blijft slecht wat betreft het aantal positieve AVP gevallen bij wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg. In de eerste drie weken van januari zijn inmiddels 145 besmette dieren geregistreerd. Tussen 17 januari en 24 januari werden 65 met AVP besmette wilde zwijnen vastgelegd. Van deze 65 werden er 50 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 15 in Saksen. Allemaal in de bekende AVP-beschermingsgebieden. Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 4.875 besmette wilde zwijnen aangetroffen.

18 januari 2023: 28 nieuwe AVP-gevallen

De maand januari 2023 is slecht begonnen wat betreft het aantal positieve AVP gevallen bij wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg. In de eerste helft van januari zijn inmiddels 80 besmette dieren geregistreerd. Tussen 10 januari en 16 januari werden 28 met AVP besmette wilde zwijnen vastgelegd. Alle 28 werden in Brandenburg, in de bekende AVP-beschermingsgebieden aangetroffen. Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 4.810 besmette wilde zwijnen aangetroffen.

11 januari 2023: 60 nieuwe AVP-gevallen

De maand januari 2023 is slecht begonnen wat betreft het aantal positieve AVP gevallen bij wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg. Tussen 3 januari en 9 januari werden maar liefst 60 met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd. Hiervan 40 in Saksen en 20 in Brandenburg. Alle besmette dieren werden gevonden in de bekende AVP-beschermingsgebieden. Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 4.782 besmette wilde zwijnen aangetroffen. Mogelijk is hier sprake van een correctie en zijn door de feestdagen gevonden dieren pas later onderzocht.

4 januari 2023: 9 nieuwe AVP-gevallen

Na een aanzienlijke stijging van het aantal met AVP besmette wilde zwijnen met 43 dieren in de kerstweek, is nu weer sprake van een duidelijke daling. Zo werden in de afgelopen zeven dagen 9 nieuwe AVP gevallen genoteerd. Van deze 9 nieuwe gevallen werd er 1 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 8 in deelstaat Brandenburg. Alle besmette dieren werden gevonden in de AVP-beschermingsgebieden. Sinds de bevestiging van het eerste Duitse AVP-geval bij een wild zwijn op 10 september 2020 zijn tot nu toe 4.722 besmette wilde zwijnen aangetroffen.

28 december: 43 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Na een duidelijke daling van het aantal met AVP besmette aangetroffen wilde zwijnen in de voorgaande twee weken met ‘slechts’ 8 en 13 nieuwe gevallen. Is er nu weer sprake van een duidelijke stijging. In de afgelopen zeven dagen werden 43 nieuwe AVP gevallen genoteerd. Van deze 43 nieuwe gevallen werden er 17 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 26 in deelstaat Brandenburg. Alle besmette dieren werden gevonden in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller gestegen naar tot nu toe 4.713 besmette wilde zwijnen.

21 december: 13 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Na zeven weken van oplopende AVP besmettingen (17, 31, 40, 50, 63, 55 en 38 nieuwe AVP gevallen per week ) was in de afgelopen twee weken sprake van een duidelijke teruggang naar ‘slechts’ 8 nieuwe geregistreerde AVP-gevallen vorige week en 13 deze week. Van deze 13 nieuwe gevallen werden er 5 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 8 in Brandenburg. Alle besmette dieren werden gevonden in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller nu gestegen naar tot nu toe 4.669 besmette wilde zwijnen.

14 december: 8 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Na zeven weken van oplopende AVP besmettingen (17, 31, 40, 50, 63, 55 en 38 nieuwe AVP gevallen per week ) was in de afgelopen dagen sprake van een duidelijke teruggang naar ‘slechts’ 8 nieuwe geregistreerde AVP-gevallen. Alle 8 in de deelstaat Saksen. Hiervan 1 in de regio Görlitz en 7 in de regio Bautzen. Alle besmette dieren werden aangetroffen in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller nu gestegen naar tot nu toe 4.656 besmette wilde zwijnen.

7 december november: 38 nieuwe AVP-gevallen binnen één week, uitbraak in Tsjechië

In de zevende opeenvolgende week is sprake van een relatief hoog aantal geregistreerde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland. In de afgelopen zeven dagen werden 38 nieuwe AVP gevallen geregistreerd in het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS). In de vijf voorafgaande weken werden respectievelijk 17, 31, 40, 50 en 63, 55 nieuwe gevallen vastgesteld. Van de 38 gevallen in de afgelopen week werden 30 geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en 8 in de deelstaat Saksen. Alle dieren werden aangetroffen in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller nu gestegen naar tot nu toe 4.648 besmette wilde zwijnen.

AVP in Tsjechië

Voor het eerst sinds 2018 is nu ook een AVP geval in Tsjechië geconstateerd. Dit bij het karkas van een wild zwijn dat in het noorden van het land, nabij de grens met Polen, werd aangetroffen. Dit is vrijdag 2 december door het landelijk veterinaire instituut (SVS) bekendgemaakt. Er zijn onmiddellijk maatregelen genomen. De vindplaats ligt in de gemeente Jindrichovice, ongeveer 25 kilometer ten noordoosten van Liberec en 35 kilometer ten oosten van de grensstad Zittau.

30 november: 55 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

In de zesde opeenvolgende week is sprake van een relatief hoog aantal geregistreerde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland. Afgelopen week werden 55 nieuwe AVP gevallen geregistreerd in het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS). In de vijf voorafgaande weken werden respectievelijk 17, 31, 40, 50 en 63 nieuwe gevallen vastgesteld. Van de 55 gevallen in de afgelopen week werden 41geregistreerd in de deelstaat Brandenburg en 14 in de deelstaat Saksen. Alle dieren werden aangetroffen in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller nu gestegen naar tot nu toe 4.610 besmette wilde zwijnen.

23 november: 63 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Nadat het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland zich enkele weken op relatief laag niveau bevond, is nu in de vierde opeenvolgende week wéér sprake van een stijgend aantal AVP gevallen in Duitsland. Zo werden in de afgelopen periode van zeven dagen 63 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. In de vier voorafgaande weken waren dit er respectievelijk 17, 31, 40 en 50. Van deze 63 nieuwe gevallen werden er 22 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 41 in Brandenburg. Allemaal in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller nu gestegen naar tot nu toe 4.555 besmette wilde zwijnen.

16 november: 50 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Nadat het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland zich enkele weken op relatief laag niveau bevond, is nu in de derde opeenvolgende week wéér sprake van een stijgend aantal AVP gevallen in Duitsland. Zo werden in de afgelopen periode van zeven dagen 50 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. In de voorafgaande week waren dit er 40. Van deze 50 nieuwe gevallen werden er 21 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 29 in Brandenburg. Allemaal in de AVP-beschermingsgebieden. Daarmee is de teller nu gestegen naar 4.492 besmette wilde zwijnen.

9 november: 40 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Nadat het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland zich enkele weken op relatief laag niveau bevond, is nu in de tweede opeenvolgende week weer sprake van een toenemend aantal AVP gevallen Zo werden in de afgelopen periode zeven van zeven dagen 40 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Van deze 40 werden er 28 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 12 in Brandenburg. Daarmee staat de teller nu op 4.442 besmette wilde zwijnen. Hierbij dient wel worden aangetekend dat de 28 wilde zwijnen uit Saksen wat later in het TSIS (TierSeugen Informations System) werden opgenomen. Deze hadden eigenlijk vorige week reeds geregistreerd moeten worden.

Een van de besmette dieren in de deelstaat Brandenburg werd aangetroffen in de regio Oberspreewal-Lausitz. Dit is het eerste AVP-geval in dit gebied. Echter de vindplaats grenst pal aan de regio Spree-Neisse. Dit gebied kampt al ruim twee jaar met het AVP wordt getroffen.

2 november: 31 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

Nadat het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland zich enkele weken op relatief laag niveau bevond, is nu weer sprake van een toenemend aantal AVP gevallen Zo werden in de afgelopen zeven dagen zijn 31 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Al deze 31 met AVP besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Daarmee staat de teller nu op 4.402 besmette wilde zwijnen.

26 oktober: 17 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

In de afgelopen zeven dagen zijn 19 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Van de 17 met AVP besmette wilde zwijnen werd er 1 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en de overige 16 in Saksen (12 in de regio Bautzen, 3 in de regio Bautzen en 1 in Meissen). Daarmee staat de teller nu op 4.372 besmette wilde zwijnen.

19 oktober: 25 nieuwe AVP-gevallen binnen één week

In de afgelopen zeven dagen zijn 25 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Dit zijn er opvallend meer dan de 4 besmettingsgevallen in de eerste tien dagen van oktober zijn. Van de 25 met AVP besmette wilde zwijnen werden er 3 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en de overige 22 in de regio Bautzen in de deelstaat Saksen. Daarmee staat de teller nu op 4.355 besmette wilde zwijnen.

12 oktober: ‘slechts’ vier nieuwe AVP-gevallen in Duitsland

In de eerste tien dagen van oktober zijn ‘slechts’ vier met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland aangetroffen. Alle vier in de regio Bautzen in de deelstaat Saksen. Daarmee staat de teller op 4.330 besmette dieren. In de hele maand september werden 48 besmette wilde zwijnen aangetroffen. Of met de slechts vier besmette dieren tot nu toe deze maand een positieve trend is ingezet is nog niet duidelijk. Mogelijk is het lage aantal besmette dieren seizoensafhankelijk.

29 september: AVP-beperkingen Emsland (Nedersaksen) worden 5 oktober opgeheven

De beperkingen door de AVP-uitbraak in het Duitse Emsland (deelstaat Nedersaksen) worden volgende week 5 oktober opgeheven. Varkenshouders mogen volgende week zonder restricties hun varkens leveren. Varkens konden al geleverd worden, maar wel met (hitte)behandeling. Dat bleek te lastig en er werden nauwelijks varkens geleverd met als gevolg te zware varkens tussen de 150 en soms zelfs 180 kilogram. Die kunnen vanaf 5 oktober weer afgeleverd worden. Volgens het ministerie van landbouw in Nedersaksen zijn er zo’n 40.000 te zware varkens op 260 bedrijven, maar 100.000 varkens moet wel zo snel mogelijk geslacht worden.

28 september: 4.326 AVP-gevallen in Duitsland

De teller van geregistreerde AVP gevallen aangetroffen bij wilde zwijnen is deze week gestegen tot 4.326. Zeven nieuwe gevallen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en dan met name in de regio’s Spree-Neisse. De overige in de deelstaat Saksen en meer specifiek in de regio Bautzen.

23 september: Teller staat op 4.307 AVP-uitbraken

Op 16 september waren er in totaal 4.307 AVP-gevallen in Duitsland en West-Polen. Dit zijn er veertien meer dan 19 september, toen er 4.293 besmettingen waren.

19 september: 4.293 AVP-gevallen in Duitsland en West-Polen

Op 16 september waren er in totaal 4.293 AVP-gevallen in Duitsland en West-Polen. Dit zijn er zeven meer dan 9 september, toen er 4.286 besmettingen waren.

30 augustus: Brussel streng tegen Duitsland: geen verkorting van deadline AVP-beperkingszones

De Duitse deelstaat Nedersaksen mag de beperkingen, die ingesteld werden na een besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) in juli, niet eerder opheffen. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag besloten. Brussel vindt dat de de epidemiologische situatie in Duitsland is verslechterd, omdat er in drie verschillende deelstaten AVP-uitbraken zijn geweest. Het federale ministerie van Landbouw (BMEL) betreurt het besluit van de EU-commissie.

Brussel vindt dat het risico op de verspreiding van AVP is verhoogd met de uitbraken in drie verschillende deelstaten (Brandenburg, Baden-Württemberg en Nedersaksen) en dat de epidemiologische situatie in het land daardoor is verslechterd. Voor de EU-commissie een reden om het verzoek voor de verkorting van de AVP-beperkingen, van 14 oktober naar 3 september, af te wijzen.

Lees hier het hele artikel

29 augustus: opnieuw jagerspremie in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Nadat onlangs twee gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn bevestigd bij wilde zwijnen in Polen nabij de Duits-Poolse grens, wordt in de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren aan de Duits-Poolse grens opnieuw een jagerstoeslag uitbetaald als bestrijdingsmaatregel tegen de verspreiding van AVP.

Na de bevestiging van twee gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in de Poolse gemeente Kołbaskowo in het woiwodschap West-Pommeren, nabij de Duits-Poolse grens, wordt de jagersbonus opnieuw ingevoerd in Mecklenburg-Voor-Pommeren in de gebieden dicht bij de grens. Dit is ter compensatie voor zwijnenafschot. De minister van Landbouw van Mecklenburg-Voor-Pommeren, dr. Till Backhaus, maakte dit afgelopen weekend bekend en drong aan op verhoogde waakzaamheid.

Volgens de minister liggen beide AVP-vondsten op ongeveer 500 m van de grens met Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. De bonus werd in april afgeschafd, maar wordt nu weer ingevoerd.

Pakket maatregelen tegen AVP

De hernieuwde uitkering van de jagerspremie maakt deel uit van het maatregelenpakket om de verspreiding van de dierziekte tegen te gaan. Backhaus riep de jagers op om meer op wilde zwijnen te jagen en op zoek te gaan naar wild. Daarnaast is in een vroeg stadium langs de Duits-Poolse grens een AVP-beschermingshek opgesteld en is door de aanleg van een tweede permanente omheining een beschermingscorridor tot stand gebracht. Deze dubbele barrière zorgt voor extra veiligheid om de toegang van AVP via migrerende wilde zwijnen te voorkomen en het risico van verspreiding naar het binnenland aanzienlijk te verminderen.

25 augustus: 4.261 AVP-gevallen in Duitsland

Volgens de laatste informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) waren er op 23 augustus 2022 in totaal 4.261 AVP-gevallen bevestigd bij wilde zwijnen in Duitsland. Dit zijn er 48 meer dan 3 augustus, toen er 4.213 besmettingen gemeld werden.

De epidemie onder wilde zwijnen houdt niet op. Vooral in Brandenburg en Saksen wordt wekelijks AVP bij wilde zwijnen geconstateerd. In het Brandenburgse district Spree-Neiße zijn de beperkingsgebieden uitgebreid na nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen in het districtsgebied. In Duitsland worden in Duitsland nog wekelijks nieuwe AVP-gevallen bevestigd, zodat vooral de beperkingszones in Brandenburg en Saksen dit jaar meerdere keren moesten worden uitgebreid.

22 augustus: Nedersaksen schrijft brandbrief over afschalen maatregelen Emsbüren

De minister van Landbouw van Nedersaksen, Otte Kinast, roept de federale minister van Landbouw, Cem Özdemir, op om zelf lobby voeren voor afschaling van de maatregelen in de beperkinsgzones in Nedersaksen.

In een persbericht maakt minister van Landbouw Barbara Otte-Kinast bekend een brandbrief te hebben geschreven aan de federale minister van Landbouw, Cem Özdemir. In de brief roept Otte-Kinast haar collega Özdemir op om persoonlijk lobby te voeren bij de Europese Commissie om een deadline voor de beperkende maatregelen in de 10 km-uitsluitingszone in de districten Emsland en Grafschaft Bentheim te verkorten tot 3 september. Momenteel moeten deze maatregelen van de Europese Commissie worden gehandhaafd tot 14 oktober 2022. De onderhandelingen vinden plaats tussen de federale regering in Berlijn en Brussel.

Goede redenen om de deadline te verkorten

Volgens minister Otte-Kinast zijn er genoeg feiten om een afschaling van de maatregelen in te kunnen stellen: tot nu toe zijn alle testresultaten uit die gebieden negatief getest op AVP. Daarnaast is de incubatietijd van maximaal 15 dagen allang verstreken zonder een nieuwe besmetting. De hele uitsluitingszone is vrij van AVP , legt minister Otte-Kinast uit in de brief. Daarnaast zijn alle stappen die tot nu toe met succes zijn genomen om de ziekte te bestrijden en te voorkomen dat deze opnieuw wordt geïntroduceerd, zijn gedetailleerd gedocumenteerd.

Dierenwelzijnsproblemen verwacht

In de brief aan de federale minister van Landbouw wordt uitdrukkelijk gewezen op de te verwachten dierenwelzijnsproblemen als de termijn niet wordt verkort. Er zijn ongeveer 300 varkensbedrijven met ongeveer 200.000 dieren in de uitsluitingszone. In de stallen van de beperkingszones lopen momenteel 21.000 te zware varkens. Wekelijks komen er daar 6.000 bij. Minister Otte-Kinast benadrukte dat boeren wanhopig zijn omdat hun bestaan ​​wordt bedreigd .

De beslissing of de periode van het verbod daadwerkelijk wordt verkort, ligt nu bij de Europese Commissie.

16 augustus: Afzet vleesvarkens uit AVP-beperkingszone nabij Emsbüren hapert

De afzet van vleesvarkens uit het AVP-beperkingsgebied in district Emsland blijft moeilijk. Momenteel is er een overschot van 21.000 te zware varkens en wekelijks komen er bijna 6.000 bij. Om de druk in de stallen te verminderen en een dreigend dierenwelzijnsprobleem te voorkomen, heeft het ministerie van Landbouw van Nedersaksen voornemens om de kosten van de opslag van het vlees te dekken.

In totaal zijn er tot nu toe 5.000 varkens geslacht uit het beperkingsgebied in het district Emsland, waar een maand geleden Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbrak op een varkenshouderij in Emsbüren. Het zeugenbedrijf ligt op circa vijftien kilometer van de Nederlandse grens te hoogte van Denekamp in Twente. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw van Nedersaksen staan er momenteel 21.000 te zware varkens in de stallen en komen er wekelijks 6.000 bij. De regionale regering roept slachterijen daarom op om de vleesvarkens uit het beperkinsgebied te slachten. De zorgen bij varkenshouders zijn groot. Zo zitten ze met hoge productiekosten en slechte afzet.

Lees het hele artikel hier

10 augustus: AVP-infectiedruk hoog in westen van Polen

Poolse varkenshouders kampen nog steeds met uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). In juli was er weer een uitbraak op een klein bedrijf. Agra Europe (AgE) meldt dat de infectiedruk bijzonder hoog is in Groot-Polen, het westelijke varkensbolwerk van het land.

Op 30 juli vond de hoogste veterinaire autoriteit van het Oost-Europese land de ziekteverwekker op een bedrijf met 58 varkens in Chojna in de regio West-Pommeren. Volgens de autoriteiten is de hele varkensstapel geruimd. De uitbarsting in het noordwesten van Polen is de dertiende uitbraak van dit jaar onder gehouden varkens.

Volgens het Poolse vaktijdschrift Farmer.PL hebben waren van de dertien bevestigde gevallen in het land er tot nu toe zeven in de provincie Groot-Polen. Met een derde van het totale aantal gehouden varkens wordt Groot-Polen beschouwd als een Pools varkensbolwerk. Deze provincie wordt het in het bijzonder bedreigd door AVP vanwege de hoge bezettingsdichtheid van varkens.

AVP-gevallen bij wilde zwijnen in het westen

Het Poolse Veterinaire Bureau meldde ook 42 bevestigde gevallen van AVP bij wilde zwijnen tussen 11 juli en 1 augustus, met een meerderheid van de gevallen in het westen van het land.

3 augustus: 37 nieuwe AVP besmettingen; boeren willen versoepelingen

In de afgelopen week werden 37 nieuwe geregistreerde AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen geregistreerd. Van deze 37 besmette wilde zwijnen werden er 33 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 4 in Brandenburg. Met deze 37 nieuwe bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 4.213. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommern en Saksen.

Enorme beperkingen varkenshandel

Varkenshouderijen in het AVP-beperkingsgebied in de districten Emsland en Graafschap Bentheim in Nedersaksen, langs de Nederlandse grens, lijden fors onder de getroffen beperkingen na de AVP-uitbraak op een varkensbedrijf in die regio. Gezien de dramatische verliezen voor de varkenshouders roepen de twee organisaties ‘Landvolk Neder-Saksen’ en de belangenorganisatie van Duitse varkenshouders (ISN) op tot een verkorting van de termijn voor de opgelegde beperkende AVP-maatregelen. Daarbij verwijzen ze naar de gehanteerde termijn in Mecklenburg-Voorpommeren na de AVP-uitbraak op een boerderij met varkens.

Sinds de AVP-uitbraak in het zuidelijke deel van Emsland begin juli, kampen de varkenshouderijen met de gevolgen van de vele handelsbeperkingen. De beperkingen raken circa 250 varkenshouders in de regio’s Emsland en Graafschap Bentheim. Deze bevinden zich binnen een straal van tien kilometer rond de door AVP getroffen boerderij in Emsbüren. Dit is het zogenaamde beschermings- en toezichtsgebied.

27 juli: 3 nieuwe AVP besmettingen, Rabo waarschuwt voor insleep in Nederland

In de afgelopen week werden slecht 3 nieuwe geregistreerde AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen geregistreerd. Van deze 3 besmette wilde zwijnen werden er 2 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 1 in Brandenburg. Met deze 3 nieuwe bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 4.176. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Nederland

De Rabobank waarschuwt de varkenshouders voor de insleep van het AVP-virus in Nederland. De recente AVP uitbraak in de Duitse zeugenhouderij in Nedersaksen, vlakbij de Nederlandse grens, zet de Nederlandse varkenssector weer op scherp. Vleesvoorraden in Nederland worden nu massaal verkocht. Dit omdat men bang is dat export buiten de EU nog slechts heel beperkt mogelijk is mocht het AVP-virus in Nederland worden vastgesteld. Dan valt een groot deel van de markten buiten de EU weg, vooral in Azië. En die is heel belangrijk. Immers in 2021 ging 46 procent van de totale Nederlandse varkensvlees export naar bestemmingen buiten de 27 EU-landen en het VK. Als de toegang tot landen als China maar ook de Filipijnen, Zuid-Korea en Japan wordt geweigerd, wordt het volgens de Rabobank een grote uitdaging om nieuwe afzetmogelijkheden te vinden voor bijproducten. Dit heeft dan invloed op de vierkantsverwaarding. Nederland is dan ook genoodzaakt om meer varkensvlees binnen Europa af te zetten, terwijl andere Europese exporteurs waarschijnlijk hun export naar Azië kunnen verhogen.

20 juli: 43 nieuwe AVP besmettingen, sprong richting westen

In de afgelopen week werden 43 nieuwe geregistreerde AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen geregistreerd. Van deze 43 besmette wilde zwijnen werden er 32 aangetroffen in de deelstaat Saksen, 4 in Brandenburg en 7 in Mecklenburg Voorpommern. Deze laatste 7 werden allemaal aangetroffen in de regio Ludwigslust-Parchim. Dit is halverwege Berlijn en Hamburg. Daarmee maakt het AVP-virus bij wilde zwijnen een aanzienlijke sprong naar het westen.

Met deze 43 nieuwe bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 4.173. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

12 juli: 62 nieuwe AVP besmettingen

In de afgelopen week werden 62 nieuwe geregistreerde AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen geregistreerd. Van deze 62 besmette wilde zwijnen werden er maar liefst 60 aangetroffen in de deelstaat Saksen (vooral in de regio Bautzen) en 2 in Brandenburg. Met deze 62 nieuwe bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 4.130. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saks

en.

5 juli: Varkens contactbedrijf Emsland worden geruimd

In de afgelopen week werden 20 nieuwe geregistreerde AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen geregistreerd en 2 AVP besmettingen op een bedrijf gehouden varkens (naast Emsbüren ook bij een vleesvarken in Uckermark (Brandenburg)). Van deze 20 besmette wilde zwijnen werden er 16 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 4 in Brandenburg. Met deze 22 nieuwe bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 4.068. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Ruiming varkens contactbedrijf Emsland

Na de AVP-uitbraak op een varkensbedrijf in de regio Emsland (Neder-Saksen) zijn vervolgens steekproeven genomen op een boerderij in Freren met ongeveer 1.800 vleesvarkens. Dit bedrijf had onlangs biggen gekregen van het door AVP getroffen bedrijf in Emsbüren. De resultaten van de genomen monsters zijn negatief. De uitslag stemde de minister van Landbouw van Nedersaksen, Otte-Kinast tevreden. „Dit geeft ons hoop dat we te maken hebben met een geïsoleerd geval in Emsbüren.” Ondanks dat in de steekproef geen AVP is nagewezen worden de dieren van dit bedrijf uit voorzorg toch geruimd. Vanwege de pathogene eigenschappen kan niet worden uitgesloten dat individuele dieren op het contactbedrijf toch een risico vormen. Volgens de minister van Landbouw wordt op deze manier een mogelijke verdere overdracht van deze zeer besmettelijke ziekteverwekker vermeden en blijven zo nog ettelijke duizenden dieren mogelijk lijden bespaard.

2 juli: LNV: ‘Uitbraak in Emsbüren waarschijnlijk gevolg menselijk handelen’

De ingestelde bewakings- en beschermingszones vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Duitse plaats Emsbüren, in de deelstaat Nedersaksen, liggen niet op Nederlands grondgebied. Dat meldt het ministerie van LNV. Het ministerie vraagt varkenshouders extra alert te zijn op verschijnselen van Afrikaanse varkenspest bij hun varkens en alle veterinaire voorschriften en bio veiligheidsmaatregelen strikt na te leven. Gezien de afstand tot eerdere besmette locaties acht LNV het waarschijnlijk dat de uitbraak in Emsbüren het gevolg is van menselijk handelen. In Overijssel zal intensiever gemonitord worden op wilde zwijnen.

Lees het hele artikel hier

2 juli: Bevestigd: Afrikaanse varkenspest in Nedersaksen

Afrikaanse varkenspest heeft de Duitse deelstaat Nedersaksen bereikt op een bedrijf dat zo’n 10 tot 15 kilometer van de Nederlandse grens met Overijsel ligt. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft vandaag bevestigd dat het inderdaad om een uitbraak van AVP gaat. Linda Verriet van de POV: „We hebben direct contact met het ministerie van LNV en het is nu bezig met het opzetten van een crisisteam met onder meer de provincies in de grensstreken. LNV is zeer alert en heeft nauw contact met Duitsland. We zijn hier blij mee.”

Lees het hele artikel hier

1 juli: vermoeden van AVP op 10 kilometer van Nederlandse grens

Volgens het ministerie van Landbouw van Nedersaksen is Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een varkensbedrijf in het zuiden van Emsland, in de buurt van Emsbüren. Hemelsbreed is dit zo’n 10 kilometer van de Nederlandse grens bij Denenkamp in Overijssel. Het getroffen bedrijf zou een zeugenhouderij zijn. Voorslanog geldt het om een vermoeden. De definitieve resultaten van het onderzoek door het Friedrich Löffler Instituut (FLI) worden op zaterdag 2 juli (vandaag) verwacht. Landbouwminister Barbara Otte-Kinast zal vandaag (zaterdag) om 13.00 uur een verklaring af te leggen.

Lees het hele artikel hier

29 juni: maar liefst 57 nieuwe AVP-gevallen

Met maar liefst 57 nieuwe geregistreerde AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen is de voorzichtig positieve gedachte dat het virus fors zou verminderen in één klap verdwenen. Vorige week was er nog sprake van ‘slechts’ 6 besmette wilde zwijnen en deze week dus 57. Van deze 57 besmette wilde zwijnen werden er 48 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 9 in Brandenburg. Met deze 57 nieuw bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 4.046. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

22 juni: slechts 6 nieuwe AVP-gevallen; 4 uitbraken op Poolse bedrijven

In de afgelopen zeven dagen zijn ‘slechts’ 6 nieuwe AVP gevallen geregistreerd bij wilde zwijnen in Duitsland. Van de 6 besmette wilde zwijnen werd er 1 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 5 in Brandenburg. Met deze 6 nieuw bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.989. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Polen

Na een aantal rustige maanden zijn er deze maand in Polen vier AVP uitbraken op varkensbedrijven geregistreerd. Een van deze vier getroffen boerderijen bevindt zich in Niegoslawice op 50 km van de Duits-Poolse grens. Twee bedrijven liggen in de regio Wielkopolska. In alle vier de gevallen betreft het kleinere boerderijen. Het feit dat zich nu in zeer korte tijd vier nieuwe gevallen hebben voorgedaan, zou volgens sommige deskundigen kunnen wijzen op de start van een nieuwe golf. Vorig jaar brak de ziekte uit op in totaal 124 Poolse bedrijven, daarbij moesten ruim 41.000 varkens worden geruimd.

15 juni: 24 nieuwe AVP-gevallen; teller naar 3.983 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen zijn 24 nieuwe AVP gevallen geregistreerd. Van de 24 besmette wilde zwijnen werden er 20 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 4 in Brandenburg. Met deze 24 nieuw bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.9583. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen

Oorzaak AVP besmetting Baden-Württemberg onbekend

De bron van de AVP besmetting op een biologisch varkensbedrijf in Forchheim, Baden-Württemberg is nog steeds onduidelijk. In de hele regio rondom Emmendingen zijn op alle boerderijen voermonsters genomen. Deze waren allemaal negatief. Een besmetting door wilde zwijnen sluiten de betrokken organisaties zo goed als uit. Enerzijds is het getroffen voorzien van een dubbele goed afrastering en daarnaast werden tijdens intensieve zoektocht in de omgeving geen met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Wel is op enige afstand van het bedrijf een wild zwijn door jagers afgeschoten dat mogelijk besmet is met de ziekte van Aujeszky.

8 juni: 20 nieuwe AVP-gevallen; teller naar 3.959 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen zijn 20 nieuwe AVP gevallen geregistreerd. Van de 20 besmette wilde zwijnen werden er 12 aangetroffen in de deelstaat Saksen, 6 in Mecklenburg-Voorpommeren en 2 in Brandenburg. Met deze 20 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.959. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

1 juni: 10 nieuwe AVP-gevallen; teller naar 3.939 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen zijn 10 nieuwe AVP gevallen geregistreerd. Negen bij wilde zwijnen langs de Duits-Poolse grens en één op een agrarisch bedrijf in Baden-Württemberg. In vergelijking met de afgelopen maanden neemt het aantal besmettingen duidelijk af. Echter de geconstateerde besmetting in Baden-Württemberg is zorgwekkend. Enerzijds gezien de grote afstand tussen de Duits-Poolse grensregio en deze deelstaat en anderzijds dat nog niet bekend is hoe het virus op het bedrijf is terecht gekomen. Van de negen besmette wilde zwijnen werden er zes aangetroffen in de deelstaat Saksen, één in Mecklenburg-Voorpommeren en twee in Brandenburg. Met deze tien bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmettingen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.929. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

25 mei: 34 nieuwe AVP-gevallen; teller naar 3.929 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen zijn 34 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden er 32 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 2 in Mecklenburg-Voorpommeren. Met deze 34 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.929. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Opheffing

Een aantal van de aangewezen AVP-kerngebieden in Brandenburg zijn opheven. Aanleiding is dat er al maanden geen nieuwe AVP gevallen in deze gebieden zijn geregistreerd. Daarmee worden ook alle gebruiksbeperkende maatregelen voor de land- en bosbouw in deze districten opgeheven.

18 mei: 18 nieuwe AVP-gevallen; teller naar 3.895 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen zijn 18 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Dit is aanzienlijk minder dan in de voorgaande weken. Van deze besmette wilde zwijnen werden er 11 aangetroffen in de deelstaat Saksen, 2 in Brandenburg en 5 in Mecklenburg-Voorpommeren. Met deze 18 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.895. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Italië

Ten noorden van Rome zijn 4 karkassen van wilde zwijnen aangetroffen die besmet waren met het AVP-virus. De vindplaatsen liggen in het natuurgebied dell’Insugherata, een gebied van circa 800 hectare ten noordoosten van de Italiaanse hoofdstad. Volgens persbureau Reuters leven daar enkele duizenden wilde zwijnen. In de Noord-Italiaanse regio’s Ligurië en Piemonte vinden de autoriteiten gemiddeld één besmet dier per week. Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid en IZSUM zijn in Italië tot nu toe 119 besmette dode wilde zwijnen gevonden. Hiervan werden er 69 aangetroffen in Piemonte, 46 in Ligurië en de andere 4 uit de regio rond Rome.

11 mei: 29 nieuwe AVP-gevallen; teller naar 3.877 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen zijn 29 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden er 19 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 10 in Brandenburg. Met deze 29 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.877. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

4 mei: 44 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn 44 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden 34 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 10 in Brandenburg. Met deze 44 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.848. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

27 april: 42 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn 42 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden 33 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 9 in Brandenburg. Met deze 42 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.804. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Opheffen restricties

Ondanks de wekelijkse vondst van tientallen besmette wilde zwijnen denken de betrokken Duitse overheden voorzichtig toch aan het mogelijk opheffen van AVP-restricties in gebieden waar geen besmette wilde zwijnen in de afgelopen tijd zijn aangetroffen. Wanneer over een tijdspanne van zes maanden geen AVP-gevallen worden vastgesteld kan bij de EU opheffing van de restricties worden aangevraagd. Op basis hiervan hoopt de ambtelijke dierenarts aan het eind van dit jaar op een opheffing van de AVP-restricties in de regio Oder-Spree van de deelstaat Brandenburg.

20 april: 17 nieuwe AVP-gevallen

In de afgelopen zeven dagen zijn 17 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden er 3 aangetroffen in de deelstaat Saksen, 12 in Brandenburg en 2 in Mecklenburg-Vorpommern. Met deze 17 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.762. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen. De twee AVP-gevallen in Mecklenburg-Vorpommern werden gevonden op respektievelijk 500 en ruim 1 kilometer buiten het elektrische afgerasterde gebied nabij Brunow.

13 april: 34 nieuwe AVP-gevallen, ook Zwitsers werken aan vaccin

In de afgelopen zeven dagen zijn 34 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden er 26 aangetroffen in de deelstaat Saksen, 5 in Brandenburg en 3 in Mecklenburg-Vorpommern. Met deze 34 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.745. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Zwitsers onderzoek naar AVP-vaccin

Naast wetenschappers in verschillende landen over de hele wereld werken ook Zwitserse onderzoekers op volle toeren aan een vaccin tegen AVP, stelt de Duitse varkensbelangenorganisatie ISN. Ze beroept zich daarbij de Duitse tv zender SWR. Zo zouden wetenschappers van de universiteit van Bern onder streng beveiligde omstandigheden werken aan een levend vaccin. Het is nog onduidelijk wanneer dit beschikbaar zal zijn. Artur Summerfield, immunoloog aan de universiteit van Bern, gaat ervan uit dat het nog enkele jaren zal duren voordat het vaccin is goedgekeurd en veilig kan worden gebruikt. Onderzoeken door wetenschappers in andere landen boeken ook vooruitgang, maar ook deze hebben nog niet geleid tot een goedgekeurd AVP-vaccin tegen AVP.

7 april: 73 nieuwe AVP-gevallen, waarvan 69 in Saksen

In de afgelopen zeven dagen zijn 73 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Van deze besmette wilde zwijnen werden 69 aangetroffen in de deelstaat Saksen en 4 in Brandenburg. Met deze 69 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.711. Deze 69 betekent weer een forse toename ten opzichte van de ’slechts’ 14 AVP-besmettingen een week eerder. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

30 maart: ‘Slechts’ 14 nieuwe AVP-gevallen. Virus op zijn retour?

In de afgelopen zeven dagen zijn 14 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd langs de Duits-Poolse grens. Alle besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Met deze 14 bevestigde gevallen is het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen, volgens het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS), gestegen tot 3.638. Deze 14 betekent het laagste weekaantal sinds maanden. Mogelijk een signaal dat het AVP-virus op haar retour is. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

23 maart: AVP-teller naar 3.624 gevallen, Italië: 52, China 1e geval in 2022

Met 42 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen in Duitsland weer gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.624. Alle recent besmette dieren werden wederom aangetroffen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Ook buiten Duitsland blijft het AVP virus zich verder verspreiden. Zo is in Noord-Italië het aantal besmettingen bij wilde zwijnen inmiddels opgelopen tot 52. Alle gevallen bevinden zich in dezelfde regio en kort bijelkaar. Om dit zo te houden plaatsen de Italiaanse autoriteiten hekken parallel aan de snelwegen A7 en A26, die beide van noord naar zuid lopen.

Na de eerste uitbraak in november 2021 staat in Thailand de AVP-uitbraakteller op 59. De uitbraken zijn geregistreerd in 28 van 76 provincies. Het betreft bijna uitsluitend varkens (in totaal circa 1.900 dieren) die in dorpen bij elkaar worden gehouden. China meldt het eerste AVP-geval van 2022 op een boerderij met 160 dieren de regio Xinjiang.

16 maart: AVP-teller naar 3.582 gevallen, + 42 in één week

Met 42 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen in Duitsland weer gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.582. Alle recent besmette dieren werden aangetroffen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

9 maart: AVP-teller naar 3.540 gevallen, + 31in één week

Met 31 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen in Duitsland weer gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.540. Alle besmette dieren werden aangetroffen in de deelstaten Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Vorpommern. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

2 maart: AVP-teller naar 3.509 gevallen, + 42 in één week

Met 42 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen in Duitsland weer aanzienlijk gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.509. Alle dieren werden aangetroffen in de deelstaten Brandenburg (11) en Saksen (26) en Mecklenburg-Vorpommern (5). Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

Vernielingen

Staatssecretaris Anna Heyer-Stuffer zegt zich zorgen te maken over het regelmatig moedwillig vernielen van de wilde zwijnenrasters op diverse plekken. Volgens haar is dat een verkeerde vorm van dierenbescherming en brengt de strijd tegen de AVP in gevaar.

24 februari: 3.467 AVP-gevallen, +71 in één week

Met 71 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen in Duitsland weer aanzienlijk gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.467. Alle dieren werden aangetroffen in de deelstaten Brandenburg (19) en Saksen (52). Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen.

16 februari: 3.396 AVP-gevallen, +58 in één week

Met 58 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen zeven dagen in Duitsland weer gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.396. Alle dieren werden aangetroffen in de deelstaten Brandenburg (32), Saksen (25) en Mecklenburg-Voorpommeren (1).

1,5 miljoen euro voor intensiveren wilde zwijnen jacht

De deelstaat Saksen stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen gericht op het fors verminderen van het wildezwijnenbestand. De deelstaatregering betitelt de wilde zwijnen als belangrijkste drager en verspreider van het AVP-virus. Door het beschikbare budget kunnen jagers op een intensievere wijze jagen op de wilde zwijnen. Naast meer jagers en een hogere jachtvergoeding wordt ook gedacht aan het gebruik van drones, drukjacht en desinfectiemiddelen. In een toelichting verklaart verantwoordelijk staatssecretaris Sebastian Vogel: „De weg om het AVP-virus zich niet verder te laten verspreiden en gerichter te bestrijden is alleen mogelijk door een forse vermindering van het grote aantal wilde zwijnen in de betroffen regio’s. Ze vormen de belangrijkste dragers van het AVP-virus.”

10 februari: 3.328 AVP-gevallen, +24 in vijf dagen

Met 24 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de afgelopen vijf dagen in Duitsland weer gestegen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.338. Alle dieren werden aangetroffen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In de deelstaat Brandenburg werden 13 met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen en in de deelstaat Saksen 11. De maatregelen om het AVP-virus te elimineren draaien in de getroffen deelstaten nog steeds op volle toeren.

8 februari: 3.313 AVP-gevallen, nieuwe hek langs Poolse grens

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnenpopulaties in de voorheen getroffen deelstaten Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Vorpommern blijft oplopen. Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) rapporteerde tot 2 februari 2022 bijna elke dag nieuwe vondsten. Volgens de huidige informatie van het dierziekte-informatiesysteem (TSIS) is het totale aantal opgelopen tot 3.313 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen.

Backhaus wil een tweede hek langs de Poolse grens bouwen

Volgens berichten in de Duitse media houdt de minister van Landbouw van Mecklenburg-Voor-Pommeren, Till Backhaus nog steeds vast aan zijn plan om een een tweede hek langs de Poolse grens te bouwen. Al in september 2021 heeft de deelstaatregering 5,8 miljoen euro aan vrijgemaakt voor de aankoop, bouw en het onderhoud van het hek, dat parallel aan het eerste hek moet worden geplaatst over een lengte van ongeveer 100 kilometer langs de Duitse – Poolse grens.

In tegenstelling tot het bestaande hek, dat 1,50 meter hoog is, wordt het nieuwe hek 1,30 meter hoog. Volgens wetenschappelijke rapporten is de hoogte voldoende om wilde zwijnen veilig af te schrikken en het voor dam- en edelherten gemakkelijker te maken om over te springen. De constructie van het tweede hek is bedoeld om een ​​AVP-beschermingscorridor te creëren. Deze moet voorkomen dat migrerende wilde zwijnen Mecklenburg-Vorpommern binnenkomen.

2 februari: 73 nieuwe AVP gevallen, teller op 3.306, uitbreiding restrictiezones

Met 73 bevestigde gevallen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen weer fors gestegen in de afgelopen zeven dagen. De teller in het Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.306. Vooral in de regio Görlitz in de deelstaat Saksen werden veel besmette dieren aangetroffen. In totaal 52. De overige 21 werden in de deelstaat Brandenburg gevonden. De maatregelen om het AVP-virus te elimineren lopen in de getroffen deelstaten nog steeds op hoge toeren. Zo zijn in Saksen, naar aanleiding van de nieuwe vondsten buiten de bekende gebieden, de restrictiezones vergroot. In Brandenburg werd de omheining in de regio Prignitz gerealiseerd.

26 januari: 24 nieuwe AVP gevallen, teller op 3.233. Slachtproblemen, varkens stapelen zich op in stallen

In de afgelopen zeven dagen zijn 24 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland geregistreerd. In zowel Mecklenburg-Vorpommern en Saksen één en in de deelstaat Brandenburg 22. Daarmee staat de teller van het TSIS-systeem nu op 3.233 besmette wilde zwijnen. Wegens nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen in de regio Meissen zijn in Saksen de beperkingsgebieden verder uitgebreid. Het beperkingsgebied II omvat nu het gehele district Görlitz evenals delen van het district Bautzen. Dit over een totaal van 2.742 vierkante kilometer.

Omheining

Om goed voorbereid te zijn op een mogelijke AVP-uitbraak heeft de deelstaat Nedersaksen 150 kilometer afrasteringsmateriaal gekocht voor een bedrag van 1,1 miljoen euro.

Slachtproblemen

De slacht van varkens uit de getroffen regio’s vormt een steeds groter probleem. Tot nu toe hebben slechts twee Duitse slachthuizen, in Kellinghusen (ten noorden van Hamburg) en Perleberg (halverwege tussen Berlijn en Hamburg), ermee ingestemd om ook dieren te slachten uit de met AVP getroffen gebieden. Geen enkel slachthuis in Duitsland heeft tot nu toe dieren uit dit getroffen regio’s willen slachten omdat volgens de slachter geen markt is voor dit, ten onrechte gestigmatiseerde, vlees.

EU-wetgeving

Door de zeer beperkte slachtmogelijkheden stapelen de varkens zich in de stallen in de door AVP getroffen gebieden op en is er sprake van marktverstoringen. Wat ook een probleem vormt is de Europese wetgeving. Bij een AVP-uitbraak op een boerderij stelt de EU-wetgeving dat het beperkingsgebied III met een straal van minimaal 10 km rond het getroffen bedrijf gedurende ten minste drie maanden gehandhaafd blijft.

19 januari: 25 nieuwe AVP-gevallen, teller naar 3.209

Begin deze week zijn bij wilde zwijnen opnieuw 25 nieuwe AVP-gevallen in de Duitse deelstaten die grenzen aan Polen geregistreerd. De meeste besmettingen zijn deze week in Saksen en in de regio Uckermark. Deze regio ligt in het noordelijke deel van Brandenburg en grenst ook aan Polen.

17 januari: 31 nieuwe AVP-gevallen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft de afgelopen dagen 31 nieuwe AVP-gevallen vastgesteld bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen. De meeste vondsten werden recentelijk gevonden in de stad Frankfurt (Oder) in Brandenburg en in de Saksische wijk Görlitz.

Volgens de huidige informatie van het dierziekte-informatiesysteem (TSIS) zijn er nu in totaal 3.184 bevestigde gevallen van AVP bij wilde zwijnen in Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren bevestigd.

Geconcentreerde zoektocht naar gevallen wild in de Prignitz

In het Brandenburgse district Prignitz, waar tot nu toe geen wild zwijn met AVP werd aangetroffen, wordt de zoektocht naar gevallen wild geïntensiveerd. De lokale overheid nam dit besluit na de laatste vondsten van besmette wilde zwijnen in het aangrenzende district Ludwiglust-Parchim. Sinds vorige week zijn er ook 10 soldaten van de Bundeswehr beschikbaar om samen met lokale jagers en drie hondengeleiders de regio rond het Ruhnergebergte te doorzoeken. Na de eerste vondst bij Marnitz eind november, had de wijk al een elektrische afrastering langs de grens met Mecklenburg-Vorpommern geplaatst om de verspreiding van AVP tegen te gaan.

70 procent van de AVP-gevallen in 2021 in Brandenburg

Volgens de dierziektedatabase van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) waren er in 2021 2.720 AVP-gevallen bij wilde zwijnen en vier uitbraken bij gedomesticeerde varkenspopulaties in Duitsland, meldt Agra Europe (AgE). Ruim 70 procent van de virusinfecties bij wilde zwijnen vond plaats in Brandenburg en 29 procent in Saksen; Mecklenburg-Voor-Pommeren kwam uit op 0,3 procent.

12 januari: 27 nieuwe AVP-besmettingen, teller naar 3.153

In de eerste week van 2022 heeft het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) 27 nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen geconstateerd. Het betrof 12 dieren in Saksen, 13 dieren in Brandenburg en 2 in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Daarmee komt de teller sinds de eerste vaststelling op 3.147 besmette dieren. Dinsdag 11 januari werden zes nieuwe besmettingen door het FLI bevestigd. Twee in Brandenburg en vier in Saksen wat zorgt voor 3.153 vastgestelde AVP-besmettingen.

Polen

In Polen waart het AVP-virus nog volop rond. Alleen al in de laatste week van 2021 werden ruim 120 nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd. Daarmee staat de teller voor 2021 op ruim 3.100 met AVP besmette wilde zwijnen. Daarnaast werd afgelopen jaar op 124 Poolse boerderijen het AVP-virus vastgesteld.

3 januari: 3.120 besmettingen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft op 30 en 31 december in totaal 3.116 AVP-gevallen vastgesteld bij wilde zwijnen in Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren. De meeste vondsten waren recentelijk in Frankfurt (Oder) Stadt in Brandenburg en de Saksische wijk Meißen. Er zijn momenteel geen verdere vermoedelijke gevallen gemeld in Mecklenburg-Voor-Pommeren. In het geval van AVP-gevallen bij gedomesticeerde varkensstapels is het tot nu toe gebleven bij de vier eerder getroffen bedrijven.

Verhoging ‘beekbonus’

De deelstaatregering van Brandenburg heeft de jachtpremie verhoogd van 50 naar 80 euro. De nieuwe bonus is bedoeld om de jagers te motiveren om bepaalde gebieden, die eerder nog niet zijn doorzocht op wilde zwijnen, nu wel te doorzoeken en de populatie van wilde zwijnen verder terug te dringen. Het gaat daarbij om gebieden met (overlopende) beken. De premie wordt daarom ook wel de ‘beekbonus’ genoemd.

29 december: teller naar 3.095 besmettingen

Een week voor de jaarwisseling is de teller, wat betreft het aantal AVP gevallen in Duitsland, gestegen tot 3.095. Tussen 21 december en 27 december 2021 registreerde het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) 63 nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In Brandenburg werden in deze tijdsperiode 38 besmette dieren aangetroffen en in Saksen 25. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 3.095 bevestigde AVP-gevallen. Wat betreft het aantal AVP gevallen bij varkens gehouden op bedrijven staat de teller tot nu toe op vier gevallen.

Nieuwe landbouw minister kondigt verdergaande maatregelen aan

De nieuwe Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir streeft naar een stringentere aanpak van de AVP in zijn land en steun voor de getroffen varkenshouders. Özdemir: „Ons doel is om een verdere verspreiding van AVP en dit virus uit te roeien. Als federale overheid zullen wij onze coördinerende rol meer op ons nemen. Een belangrijke factor hierbij is het sterk terugdringen van het aantal wilde zwijnen.” De minister zegt ook in onderhandeling te zijn met de Europese Commissie hoe de varkenshouders financieel kunnen worden ondersteund in overeenstemming met de Europese subsidies en regelgeving. Met betrekking tot de samenwerking met Polen benadrukt Özdemir: „Ook al hebben we in deze kwestie verschillende opvattingen, we willen de gesprekken met Polen over aanpak van de AVP voortzetten. Dit omdat de infectiedruk van wilde zwijnen die van daaruit naar Duitsland overlopen nog steeds hoog is. Ik juich het toe dat de Europese Commissie een EUVET-missie naar Polen heeft gepland voor begin 2022.”

EUVET-team

Het EUVET-team (European Veterinary Emergency Team) prees onlangs de systematische bestrijding van de AVP-epidemie in Duitsland. Het werk van de EUVET-adviesgroep is een nuttige bouwsteen om lokale autoriteiten te ondersteunen. Een aanbeveling is het vaststellen van een gecoördineerde procedure en uniforme documentatie met betrekking tot AVP-monitoring in de getroffen landen. In dat kader hebben de Duitse federale- en de deelstaatregeringen begin december afspraken gemaakt over verschillende maatregelen. Ook in AVP-vrije landen wordt de vroegtijdige opsporing van AVP geïntensiveerd.

Polen: 1.000 professionele jagers

De Poolse staatssecretaris van Landbouw Lech Kolakowski zegt dat de regering van plan is duizend professionele jagers in dienst te nemen voor de jacht op wilde zwijnen. De nieuwe beroepsjagers krijgen toestemming om op het uitgestrekte Poolse platteland vanuit auto’s op wilde zwijnen te schieten. Als de komende maanden niet veel zwijnen worden afgeschoten, worden in vooraar 2022 naar schatting 1,2 miljoen wildezwijnenbiggetjes geboren en in juli 2022 nog eens ruim één miljoen.

22 december: teller naar 3.036 besmettingen

Twee weken voor de jaarwisseling is de teller, wat betreft het aantal AVP gevallen in Duitsland, de grens van 3.000 gepasseerd. Op 10 september 2020 werd het eerste, met AVP besmette, wilde zwijn officieel geregistreerd. Tot nu toe zijn alleen de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen getroffen. Tussen 15 december tot en met 20 december 2021 registreerde het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) 67 nieuwe gevallen van AVP bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In Brandenburg werden 29 besmette dieren aangetroffen en in Saksen 38. Tot nu toe werden vanuit de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern geen nieuwe besmettingen meer gemeld. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 3.036 bevestigde AVP-gevallen in de Duitse deelstaten Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Vorpommern. Wat betreft het aantal AVP gevallen bij varkens gehouden op bedrijven staat de teller tot nu toe op vier gevallen.

16 december: 22 nieuwe AVP gevallen in Brandenburg. ISN waarschuwt varkenshouders

In de afgelopen dagen zijn 22 met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen en in het Animal Disease Information System (TSIS) geregistreerd. Alle 22 dieren werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg.

De varkensbelangenorganisatie ISN drukt nogmaals alle varkenshouders op het hart om zeer stipt de hygiënemaatregelen op hun bedrijf op te volgen. Daarbij wijst ze op de actuele ontwikkelngen en de verspreiding van het AVP virus. De ISN onderstreept dat alle varkenshouders zich bewust moeten zijn van het grote insleeprisico. Verder wijst de ISN alle varkenshouders erop dat ze zich ervan bewust moeten zijn dat aantoonbare tekortkomingen of schendingen van de bioveiligheid op hun bedrijf kan leiden tot inhoudingen van de vergoeding door het dierziektefonds en ook de inkomstendervingsverzekering.

13 december: geen nieuwe AVP-gevallen in Mecklenburg-Voorpommeren

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft de afgelopen dagen verdere AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen aangetroffen. De meeste vondsten waren in de wijk Görlitz in Saksen. In Mecklenburg-Voorpommeren zijn tussen Marnitz in het Ruhnergebergte en Redlin aan de staatsgrens met Brandenburg geen dode wilde zwijnen meer gevonden.

Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 2.947 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen. In het geval van AVP-gevallen in gedomesticeerde varkensstapels is het tot nu toe gebleven bij de drie eerder getroffen bedrijven.

8 december: AVP virus rukt in noordelijke richting op. Teller nadert de 3.000 besmettingen

Met de vondst van met AVP besmette wilde zwijnen in de regio’s Uckermark en Barnim rukt het virus langs de Poolse grens in noordelijke richting op. Dinsdag 7 december stond de teller op 2.918 geregistreerde AVP gevallen in Duitsland. Het AVP virus is nu ook aangetroffen in het noordoostelijk, tegen de Poolse grens aan, gelegen regio Uckermark (Brandenburg). Daar werden deze week 6 met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd. Eind vorige week werden 2 met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen in de regio Barnim (ook Brandenburg). Beide regio’s zijn gelegen nabij de grens met Polen.

4 december: opnieuw wild zwijn in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren besmet met AVP

In Mecklenburg-Voor-Pommeren is het vermoedelijke geval van een wild zwijn buiten het eerder vastgestelde kerngebied in het district Ludwigslust-Parchim bevestigd. Bovendien werden deze week opnieuw verschillende gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen gevonden in de eerder getroffen deelstaten Brandenburg en Saksen.

Lees hier het hele bericht

35 nieuwe besmettingen onder wilde zwijnen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bevestigde deze week nog een aantal AVP-gevallen bij wilde zwijnen. Vooral de stad Frankfurt (Oder) in Brandenburg en het district Görlitz in Saksen worden getroffen. Volgens de laatste informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er momenteel in totaal 2.899 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen. Dit zijn er 35 meer dan in de week van 24 tot 30 noember.

1 december: +73 AVP besmettingen; sectorgroep waarschuwt voor reiniging vrachtauto’s

In de week, tussen 24 november en 30 november, is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern gestegen met 73 tegen 77 een week eerder. Daarmee staat de teller nu op 2.864 geregistreerde AVP gevallen. Gemiddeld worden wekelijks circa 75 besmette dieren aangetroffen. Ook nu weer werden de meeste besmette wilde zwijnen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg (53). In Saksen werden 16 dieren positief bevonden en in Mecklenburg-Vorpmmern 3. Dit blijkt uit een continue opgave van TSIS van het Friedrich-Loeffler-Institut.

Herhaalde waarschuwing sectorgroep Varkenshouderij

De AVP ontwikkelingen in Duitsland (de recente sprong westwaarts van het AVP virus) zijn voor de sectorgroep Varkenshouderij van de ZLTO en de LLTB aanleiding haar achterban nogmaals te wijzen op het strikt volgen van hygiëne maatregelen. Met name vrachtauto’s die op het erf komen. Dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens uit besmette landen is nog steeds van toepassing en geldt dus voor heel Duitsland. Dat betekent dat een veewagen die in Nederland terugkeert vanuit een land waar een besmettelijke dierziekte is geconstateerd, hier een (tweede) reiniging en ontsmetting moet ondergaan. Daarom de dringende oproep van de Sectorgroep aan alle varkenshouders dit nauwkeurig te controleren.

Lijstje van aandachtspunten

Controleer of de veewagens die op het bedrijf komen laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Als de indruk bestaat dat dit niet op orde is, stuur de wagen weg. Vraag en controleer het R&O-boekje, en check of na bezoek aan een risicoland of risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden. Wees extra alert met buitenlandse wagens en chauffeurs.

24 november: +77 AVP besmettingen. Geen nieuwe gevallen in regio Rostock

In de week, tussen 17 november en 23 november, is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg gestegen met 77 tegen 74 een week eerder. Daarmee staat de teller nu op 2.791 geregistreerde AVP gevallen. Ook nu weer werden de meeste besmette wilde zwijnen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg (61). In Saksen werden 16 dieren positief bevonden. Dit blijkt uit een continue opgave van TSIS van het Friedrich-Loeffler-Institut.

Geen uitbreiding in regio Rostock

Na de AVP uitbraak op een vleesvarkensbedrijf in de regio Rostock (Mecklenburg-Vorpommern) zijn in deze deelstaat tot nu toe geen nieuwe AVP besmettingen geregistreerd. Sinds deze uitbraak is er intensief in deze regio gecontroleerd. Daarbij hebben zich geen nieuwe AVP gevallen geopenbaard.

18 november: +74 AVP besmettingen, een vleesvarkensbedrijf besmet

In een week, tussen 9 november en 16 november, is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg gestegen met 74. Daarmee staat de teller nu op 2.714 AVP gevallen. Een AVP besmetting werd aangetroffen op een varkensbedrijf in Rostock, deelstaat Mecklenburg Vor Pommern. Ook nu weer werden de meeste besmette wilde zwijnen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg (56). In Saksen werden 17 dieren positief gevonden. Dit blijkt uit een continue opgave van TSIS van het Friedrich-Loeffler-Institut.

Vleesvarkensbedrijf met 4.038 dieren

De AVP uitbraak in Rostock heeft plaatsgevonden op een vleesvarkensbedrijf met 4.038 dieren. Het ruimen van de dieren is inmiddels uitgevoerd. Het getroffen vleesvarkensbedrijf ontvangt de biggen van een zeugenhouder met circa 1.000 zeugen. Dit bedrijf voorziet in totaal drie bedrijven van biggen. Deze bedrijven worden nu streng gecontroleerd en onderzocht. Tot nu toe zijn geen signalen geconstateerd die wijzen op een AVP-infectie. Na de AVP vondst op het varkensbedrijf in de regio Rostock hebben de grote slachthuizen in Perleberg (Brandenburg), Weißenfels (Saksen-Anhalt) en Kellinghusen (Sleeswijk-Holstein) besloten om varkens uit Mecklenburg- Voor-Pommern te blijven slachten. En dat zonder kortingen. De enige uitzondering vormen varkens afkomstig van bedrijven uit de vastgestelde beperkingszone.

10 november: Duitse AVP besmettingen stijgt tot 2.640

Sinds de eerste vondst van een met AVP besmet wild zwijn in september 2020 staat de teller sinds 8 november 2021 op 2.640 besmette wilde zwijnen. In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal besmettingen met 84 van 2.566 tot 2.640. Ook nu weer werden de meeste besmette wilde zwijnen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg (63). In Saksen werden 21 dieren positief gevonden. Dit blijkt uit een continue opgave van TSIS van het Friedrich-Loeffler-Institut

Europese ontwikkelingen

Tot begin november 2021 werden in Europa bij 1.676 op boerderij gehouden varkens het AVP virus vastgesteld. Het merendeel in Roemenië (1.495) en Polen (119). Het aantal met AVP besmette aangetroffen wilde zwijnen bedroeg tot begin november 10.079. De meeste in Hongarije (2.474), Polen (2.311), Duitsland 2.198 en Slowakije (1.498). Daarmee staat de teller begin november op 11.715. Over heel 2020 werden 12.315 met AVP besmette dieren aangetroffen. Dit waren 1.241 door boeren of particulieren gehouden varkens en 11.074 wilde zwijnen.

3 november: tot 2.556, Situatie varkenshouders in AVP beschermingsgebieden steeds moeilijker

Vanaf vrijdag 29 oktober tot en met dinsdag 2 november is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen met in totaal 50 gestegen tot 2.566. Van deze 50 werden 41 besmette wilde zwijnen aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 9 in Saksen. Dit blijkt uit een continue opgave van TSIS van het Friedrich-Loeffler-Institut.

Aanhoudend moeilijke situatie voor varkenshouders in AVP beschermingsgebieden

De huidige situatie op de varkensmarkt en de nog steeds moeilijke toegang van bedrijven in de AVP-beschermingsgebieden tot slachthuizen, alsmede de afzet van varkens zadelt de varkenshouders in Saksen en Brandenburg met extra grote problemen op. In de AVP risico- en kerngebieden in Brandenburg zijn 315 varkensbedrijven gevestigd met in totaal circa 97 230 varkens. Sinds de AVP-uitbraak in september 2020 is het voor deze boeren moeilijk om kopers te vinden voor hun varkens dieren. De situatie kwam tot een dieptepunt toen in de zomer van 2021 het AVP-virus opdook bij 3 varkensbedrijven. Hoewel zich sindsdien geen nieuwe gevallen op varkensbedrijven hebben voorgedaan en het beperkingsgebied III door de Europese Unie is opgeheven, blijft de situatie voor deze bedrijven erg moeilijk, meldt ISN, De belangenorganisatie van Duitse varkenshouders op haar website.

29 oktober: 15 nieuwe AVP gevallen, teller stijgt naar 2.521

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) vond verschillende AVP-gevallen bij wilde zwijnen. Vooral de districten Oder-Spree en Barnim in Brandenburg worden getroffen. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er momenteel in totaal 2.521 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen.

27 oktober: 72 nieuwe AVP gevallen, teller stijgt naar 2.506

In de afgelopen zeven dagen is het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg met 72 verder gestegen tot 2.506. Dit blijkt uit een opgave van het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI). Van deze positief geteste wilde zwijnen bevonden zich er 71 in de afgebakende gebieden (58 in Brandenburg en 13 in Saksen). Twee weken geleden werd één, met AVP besmet wild zwijn aangetroffen in de regio Meissen, ten noorden van Dresden. Daar is afgelopen week één nieuwe besmetting bij gekomen. Deze nieuwe besmettingshaard in Saksen ligt circa 60 km oostelijk van de andere besmettingshaarden in Saksen Het gevolg van deze twee besmettingen is dat een nieuw beperkingsgebied is ingesteld.

Afgeschaald

Er zijn ook positieve berichten. Zo heeft de Europese Commissie een Restrictiezone III voor de regio’s Spree-Neisse en Märkisch-Oderland afgeschaald naar een Restrictiezone II. Reden is dat zich in deze twee regio’s in de afgelopen drie maanden geen nieuwe AVP gevallen hebben voorgedaan. Door deze versoepeling wordt het vermarkten van varkensvlees eenvoudiger terwijl slachthuizen makkelijker varkens vanuit deze twee regio’s kunnen afneme

20 oktober: 64 nieuwe AVP gevallen; 1 buiten toezichtsgebied

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg is in de afgelopen zeven dagen met 64 gestegen tot 2.434. Dit blijkt uit een opgave van het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI). Van deze positief geteste wilde zwijnen bevonden zich 63 in de afgebakende gebieden (45 in Brandenburg en 18 in Saksen. De betrokken instanties zijn nu erg bezorgd nadat bij één gezond wild zwijn, geschoten door een jager in de buurt van de autosnelweg A 13 ten noordoosten van Radeburg (regio Meissen, ten noorden van Dresden) afgelopen week ook het AVP-virus is aangetroffen. Dit geval heeft ervoor gezorgd dat er afgelopen vrijdag een nieuw beperkingsgebied is ingesteld. De nieuwe besmettingshaard in Saksen ligt ongeveer 60 km oostelijk van de andere besmettingshaarden in Saksen.

14 oktober: 33 nieuwe AVP gevallen. Teller staat nu op 2.370

Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) heeft de afgelopen dagen tot en met 11 oktober 2021 33 nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. In Brandenburg werden 23 en in Saksen 10 nieuwe AVP-besmettingen vastgesteld. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 2.370 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen geregistreerd. In het geval van AVP-gevallen op varkensbedrijven is het tot nu toe gebleven bij de drie eerder getroffen bedrijven.

Diefstal en vernieling hekken

Wat zowel de diverse betrokken instanties als de varkenshouders extra beangstigd is de grootschalige diefstal en vernieling van de AVP beschermingshekken langs de Duits-Poolse grens in Brandenburg en Saksen. De getroffen regio’s melden herhaaldelijk diefstallen en vandalisme van deze hekken. De Saksische minister van Sociale Zaken, Petra Köpping: „Deze hekken voorkomen de verspreiding van varkenspest in Duitsland. Het doel is om de landbouw te beschermen tegen nog grotere schade door de dierziekte. Het hekwerk moet dus gerespecteerd worden. Dit zijn geen domme grappen, want ze kunnen grote economische schade aanrichten.”

7 oktober: 86 nieuwe AVP-gevallen in zeven dagen. Teller stijgt naar 2.337

In een week tijd (tussen 29 september en 5 oktober) is het aantal met AVP besmette geregistreerde wilde zwijnen aan de Duitse kant van de grens met Polen in de deelstaten Saksen en Brandenburg met in totaal 86 toegenomen. In de deelstaat Brandenburg werden 45 besmette wilde zwijnen aangetroffen en in Saksen 41. De meeste dieren waren afkomstig uit de regio Spree-Neisse en de stad Frankfurt in Brandenburg en de regio Görlitz in Saksen.

Afschotpremie

In het jachtseizoen 2020/2021 werden in de deelstaat Brandenburg 90.306 wilde zwijnen afgeschoten. Dit zijn er bijna 12.000 minder dan in het seizoen 2019/2020 toen er ruim 102.000 werden afgeschoten. Het tienjarig gemiddelde in Brandenburg ligt op 75.000. Om de jacht op wilde zwijnen verder te stimuleren, en zo de voortplanting tegen te gaan, ontvangen jagers in de deelstaat Brandenburg voor elk gedood vrouwelijk wild zwijn een premie van 80 euro. Voor elk wild zwijn dat de jagers in de AVP-gebieden in het seizoen 2021/2022 afschieten ontvangen ze een premie van 150 euro. Dit is 50 euro meer dan dit jaar.

29 september: 72 nieuwe AVP-gevallen in zeven dagen. Teller stijgt naar 2.251

In de afgelopen 7 dagen is wederom het aantal met AVP besmette aangetroffen wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen fors gestegen. In de afgelopen zeven dagen werden 72 nieuwe gevallen geregistreerd. Hiervan 56 in Brandenburg en 16 in Saksen. Daarmee stijgt het totaal aantal geregistreerde AVP gevallen tot 2.251. Dit blijkt uit het dierziekteninformatiesysteem van het Friedrich-Loeffler Instituut.

Polen: geen extra hekwerk

Polen weigert gehoor te geven aan het verzoek van Duitsland om de beschermingscorridor langs de Poolse grens verder landinwaarts uit te breiden. Afgelopen week hebben Duitsland, Polen en Tsjechië in Brussel met de Europese Commissie vergaderd over gezamenlijke acties ter bestrijding van AVP. Tijdens deze vergadering drong Duitsland erop aan de beschermingscorridor aan de Poolse kant van het land uit te breiden. Polen is echter niet bereid om deze maatregel uit te voeren. In een reactie hierop stelt de Interessegemeenschap van Duitse varkenshouders (ISN): „Zolang Polen weigert een extra hek te plaatsen tegen een verdere uitbreiding van het AVP-virus, is het des te belangrijker dat de getroffen deelstaten de handen ineenslaan met de federale regering en de bestrijdingsmaatregelen aan Duitse kant van de grens verder te intensiveren.”

22 september: 69 nieuwe AVP-gevallen in één week, teller stijgt naar 2.179

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen blijft maar stijgen. In de afgelopen week werden 69 nieuwe gevallen geregistreerd. Hiervan 44 in Brandenburg en 25 in Saksen. Daarmee stijgt het totaal aantal geregistreerde AVP gevallen tot 2.179. Dit blijkt uit het dierziekteninformatiesysteem van het Friedrich-Loeffler Instituut.

Nieuwe AVP-afrastering

De deelstaatregering Mecklenburg-Vorpommern maakt 5,8 miljoen euro vrij voor de aankoop, de bouw en het onderhoud van een tweede AVP-beschermingshek. Deze wordt geplaatst over een lengte van circa 100 kilometer langs de Duits-Poolse grens parallel aan de eerste AVP-afrastering. „We willen zo een beschermende corridor creëren om zo het aantal wilde zwijnen te beperken om zo Mecklenburg-Vorpommern vrij te houden van AVP en de verspreiding van het virus in westelijke richting doeltreffend te voorkomen”, verklaarde minister van Landbouw Dr. Till Backhaus in een toelichting. Hij zegt ervan uit te gaan dat de infectiedruk vanuit Polen hoog zal blijven. „De huidige ABP-epidemie in Brandenburg waarschuwt ons elke dag dat wij ons niet in slaap mogen laten sussen.”

15 september: 37 nieuwe AVP-gevallen, teller staat nu op 2.110.

Sinds 14 september 2021 staat de teller van geregistreerde AVP gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland op 2.110. Tussen 10 september tot en met 14 september werden 37 nieuwe AVP gevallen geregistreerd. In de afgelopen dagen werden in de deelstaat Brandenburg wederom de meeste met AVP besmette kadavers van wilde zwijnen aangetroffen (29). In de deelstaat Saksen in totaal 8.

Export varkensvlees

Sinds de eerste AVP uitbraak in Oost-Duitsland in september 2020 hebben bijna alle belangrijke niet EU-landen importverboden van Duits varkensvlees uitgevaardigd. Een jaar na het verlies van de AVP-vrije exportstatus, betitelt ISN, de Interessegemeenschap van Duitse varkenshouders de inzet en het succes van de rijksoverheid gericht op het hervatten van de varkensvleesexport als uiterst matig. De ISN onderstreept dat de aanhoudende restricties op exportbestemmingen zwaar drukken op de actuele zeer lage varkensprijzen. Volgens de ISN zijn er dringend meer politieke inspanningen nodig om de export aan niet-EU landen eindelijk weer op gang te brengen. „De (her-)opening van nieuwe markten buiten de EU moet bovenaan de takenlijst staan ​van de huidige en toekomstige regeringsleiders in Berlijn”, aldus ISN op haar website.

8 september: 18 nieuwe AVP-gevallen, totaal 2.073. 8 nieuwe gediplomeerde kadaverspeurhonden

Woensdag 8 september steeg de teller van met AVP besmette gevonden wilde zwijnen naar 2073. De afgelopen dagen reageerden 1 gevonden wilde zwijnen positief op het AVP-virus. In Brandenburg 13 en Saksen 5. In totaal zijn er 1.625 besmettingen onder wilde zwijnen in Brandenburg en 448 in Saksen. De AVP-gevallen onder gedomesticeerde varkensstapels zijn tot nu toe beperkt gebleven tot de drie in juli getroffen bedrijven.

Speurhonden

Om sneller en meer kadavers van wilde zwijnen op te sporen zijn in Saksen acht honden tot kadaverspeurhond opgeleid. In een periode van 30 trainingsdagen werden de dieren en hun eigenaar geconditioneerd om karkassen van wilde zwijnen op te sporen. Naast de bouw van omheiningen en intensieve jacht vormt de opsporing van kadavers van wilde zwijnen een belangrijk onderdeel in de AVP-bestrijding.

6 september: 27 nieuwe AVP-gevallen, totaal 2.055.

Het aantal officieel bevestigde AVP-gevallen van AVP is met 27 opgelopen tot 2.055. In totaal zijn er 1.608 besmettingen onder wilde zwijnen in Brandenburg en 443 in Saksen. De AVP-gevallen onder gedomesticeerde varkensstapels zijn tot nu toe beperkt gebleven tot de drie in juli getroffen bedrijven.

30 augustus: Aantal AVP-gevallen stijgt tot 2.028.

Het aantal officieel bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland is iets minder dan een jaar na de eerste uitbraak de 2.000 gepasseerd. In totaal zijn er deze week meer dan veertig nieuwe gevallen bij wilde zwijnen in de Brandenburgse districten Barnim, Märkisch-Oderland, Oder-Spree en Spree-Neisse geconstateerd. Ook in de stad Frankfurt (Oder) en in de Saksische stad Görlitz waren nieuwe besmettingen.

Met de nieuwe gevallen staat de teller op 2.028 AVP-besmettingen.

26 augustus: Brandenburg schrapt AVP-beperkingszones nabij getroffen varkensbedrijven

De twee beperkingszones in Brandenburg die ingesteld werden na uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij gehouden varkens, zijn per direct opgeheven. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Integratie en Consumentenbescherming van de deelstaat Brandenburg (MSGIV) gisteren bekendgemaakt. Uit de resultaten van de onderzoeken naar de getroffen varkensstapels bleek dat de dierziekte niet verder werd verspreid.

Lees hier het hele artikel.

25 augustus 2021: Aantal AVP-gevallen stijgt tot 1.996, LBV roept op tot meer actie en concrete hulp voor varkenshouders

De Brandenburgse landbouworganisatie (LBV) roept alle betrokken Duitsen en EU instanties op tot grotere en effectievere inspanningen om de AVP ziekte te bestrijden. LBV erkent dat het plaatsen van een tweede beschermend hek aan de grens met Polen en het intensief zoeken naar dode wilde zwijnen goede en belangrijke maatregelen zijn. Ondanks gedane beloften van financiële steun voor de varkenshouders in de getroffen gebieden die, buiten hun eigen schuld, in nood verkeren, blijkt deze steun toch onzeker. Zo bevat de toezegging geen tijdpad, noch de zekerheid van een daadwerkelijke uitvoering. De LBV-voorzitter Henrik Wendorff heeft vooral kritiek op de bureaucratische bestuurswijze van de verantwoordelijken in de EU, de Duitse regering en die van de betrokken deelstaten en regio’s. „Boeren worden geconfronteerd met een grote crisis die veel agrariërs van hun levensonderhoud beroven als niet onmiddellijk uitgebreide maatregelen worden genomen”, aldus de LBV voorzitter. Inmiddels nadert het aantal geregistreerde AVP gevallen in de twee Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen de 2.000. De teller stond maandag op 1996 positief getestte dieren in het Animal Disease Information System (TSIS) van het Friedrich Loeffler Institute

24 augustus 2021: Aantal AVP-gevallen stijgt tot 1.981

De Duitse autoriteiten melden bijna elke dag nieuwe AVP-gevallen. De infectiedruk is bijzonder hoog in de wilde zwijnenpopulatie in Brandenburg en Saksen. Tot op heden heeft het Animal Disease Information System (TSIS) van het Friedrich Loeffler Institute 1.981 gemelde gevallen in Duitsland gemeld. Alleen al in de voorgaande week werden 64 gevallen van wilde zwijnen geregistreerd. Hiervan 43 in Brandenburg en 21 in Saksen.

20 augustus 2021: 29 nieuwe besmettingen in twee dagen

Het aantal officieel bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in Duitsland is de afgelopen week blijven stijgen. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft de afgelopen dagen nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen gevonden. Vooral de districten Oder-Spree en Frankfurt (Oder) Stadt in Brandenburg en het district Görlitz in Saksen werden de besmette zwijnen getroffen. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 1.950 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen. Er waren geen verdere AVP-gevallen in gedomesticeerde varkensstapels en tot nu toe is het gebleven bij de drie eerder getroffen bedrijven. Ondertussen ondersteunt Saksen de varkenshouders in de AVP-uitsluitingszone II en neemt het de nodige laboratoriumtesten van varkens die uit het gebied worden gehaald. Daarnaast werd in een nieuw algemeen besluit een speciale etikettering van diervoeders uit de beperkingszone voorgeschreven.

1.950 AVP-gevallen bij wilde zwijnen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft de afgelopen dagen nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen gevonden. Vooral de districten Oder-Spree en Frankfurt (Oder) Stadt in Brandenburg en het district Görlitz in Saksen worden getroffen. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 1.950 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen.

18 augustus 2021: AVP besmettingen stijgt naar 1921. Start petitie voor AVP maatregelen

Tussen woensdag 11 augustus en dinsdag 17 augustus is het aantal AVP besmettingen bij Duitse wilde zwijnen in de deelstaten Saksen en Brandenburg met 51 positieve gevallen opgelopen tot 1.921. Van deze 51 nieuwe gevallen werden er 8 in Saksen geconstateerd en 43 in Brandenburg.

Petitie

De ISD (Initiatief varkenshouders Duitsland) heeft een petitie (Einde AVP = Bescherm Gezonde Dieren!) opgesteld waarin wordt opgeroepen tot een consequente tenuitvoerlegging van gerichte AVP bestrijdingsmaatregelen. ISD onderstreept dat een continue AVP bestrijding van essentieel belang is voor alle Duitse varkenshouders. Ze roept dan iedereen op de petitie te steunen met een handtekening!

Link: https://www.change.org/p/asp-seuche-beenden-gesunde-tiere-sch%C3%BCtzen?signed=true

AVP ernstige bedreiging

De ISD onderstreept dat de AVP een ernstige bedreiging vormt voor de varkenshouderij. Volgens de ISD is de actuele situatie op varkenshouderijen in de AVP gebieden in Saksen en Brandenburg bijzonder dramatisch. Ze wijst ook op de aanzienlijke gevolgen voor de hele Duitse varkenshouderij. „Hoe langer de situatie met de AVP besmettingen aanhoudt en hoe meer deze besmetting zich verspreidt, hoe slechter de situatie op de landbouwbedrijven zal zijn. ISD waarschuwt ervoor dat steeds meer varkensbedrijven zullen stoppen. Een snelle en consequente toepassing van beschermende maatregelen om het AVP virus onder controle te krijgen en de verspreiding ervan te voorkomen is essentieel.

13 augustus 2021: AVP besmetting in nieuw district in Brandenburg

Een nieuwe district in Brandenburg wordt getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP). Het virus is donderdag ontdekt bij een jong wild zwijn in de Uckermark ten zuidwesten van Criewen. Het district Uckermark heeft de nodige crisisstructuren geactiveerd en controlemaatregelen geïnitieerd. Om eventuele verdere verspreiding in een vroeg stadium op te sporen, wordt de zoektocht naar gevallen wild nu geïntensiveerd.

11 augustus 2021: Aantal AVP besmettingen stijgt verder naar 1870

Sinds begin deze week staat het aantal geregistreerde AVP besmettingen in Duitsland op 1870. Bijna dagelijks worden nieuwe AVP besmettingen gemeld. Van 5 augustus tot en met dinsdag 10 augustus werden 53 nieuwe gevallen geregistreerd. In het landelijke gebied rondom de stad Frankfurt aan de Oder zijn afgelopen week 13 met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Daarmee komt het totaal op 199 AVP gevallen in deze stadregio. Voor de plaatstelijke overheid is dit aanleiding om de inwoners van Frankfurt aan de Oder en de omliggende dorpen vanaf vrijdag 6 augustus te verbieden in de naburige bossen, akkers en weilanden te vertoeven.

9 augustus 2021: Aantal besmettingen op 1808 zwijnen

Het aantal officieel bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in Duitsland is de afgelopen week verder toegenomen. Er waren geen verdere AVP-gevallen op varkenshouderijen en tot nu toe is het gebleven bij de drie eerder getroffen bedrijven. Volgens het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er momenteel in totaal 1.808 bevestigde AVP-gevallen in Brandenburg en Saksen.

4 augustus 2021: 30 AVP besmettingen teller stijgt naar 1796

De teller van besmette wilde zwijnen blijft nog steeds fors stijgen. Zo werden alleen al op 30 juli 30 besmette dieren geregistreerd en op 28 juli 35 dieren. Daarmee komt het totaal aantal per 2 augustus op 1.796 met AVP besmette wilde zwijnen. Het merendeel werd in de de deelstaal Brandenburg gevonden. Er zijn tot nu toe 3 besmettingen op boerderijen geconstateerd. Dit blijkt uit het Animal Disease Information System (TSIS).

2 augustus 2021: nieuwe AVP-besmettingen in Polen

Maandenlang waren er geen uitbraken van de Afrikaanse varkenspest op boerderijen in Polen, maar sinds de bevestiging van het eerste geval bij 15.000 varkens in maart 2021, zijn de gevallen gestegen. Momenteel zijn er 31 uitbraken van AVP bevestigd door de veterinaire autoriteiten van het land.

Hoewel Polen maandenlang geen gevallen van AVP heeft ontdekt bij gedomesticeerde varkens, sinds de bevestiging van het eerste geval van 2021 in maart op een boerderij met meer dan 15.000 dieren, zijn deze gevallen nu enorm gestegen en zijn er 31 uitbraken van AVP bij gedomesticeerde varkens die zijn bevestigd door de veterinaire autoriteiten van het land.

Naast het grote aantal uitbraken, is het volgens het General Veterinary Inspectorate zorgwekkend dat sommige gevallen zijn bevestigd in gebieden waar de aanwezigheid van de ziekte niet eerder was ontdekt. In sommige gevallen heeft het ook boerderijen met een groot aantal dieren getroffen.

1 augustus 2021: AVP in Dominicaanse Republiek

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij monsters van varkens uit de Dominicaanse Republiek. Het ministerie van Landbouw heeft diverse maatregelen getroffen. Zo was de import van varkensvlees en varkensvleesproducten uit de Dominicaanse Republiek al aan banden gelegd vanwege de bestaande klassieke varkenspest die al in het land heerste. Daarnaast worden inspecties op vluchten uit de Dominicaanse Republiek uitgevoerd om ervoor te zorgen dat reizigers geen verboden producten zoals varkensvlees naar de Verenigde Staten brengen. Ook wordt gezorgd dat het afval van deze vliegtuigen op de juiste manier wordt verwijderd om de overdracht van AVP te voorkomen.

USDA zet zich in om de Dominicaanse Republiek te helpen bij het omgaan met AVP. Zo biedt het Amerikaanse ministerie testondersteuning- aan en zal men met de Dominicanen overleggen over aanvullende stappen of acties. Deze hulp wordt ook aan Haïti aangeboden, dat grenst aan de Dominicaanse Republiek en een hoog risico loopt op detectie van AVP.

29 juli 2021: AVP treft nieuwe wijk, nu 1.734 AVP-gevallen bij wilde zwijnen

Deze week zijn voor het eerst gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij dertien wilde zwijnen in de wijk Barnim in Brandenburg. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Integratie en Consumentenbescherming van de deelstaat Brandenburg (MSGIV) woensdagavond 28-7 bekendgemaakt. Het terrein ligt enkele kilometers van de Duits-Poolse grens af. Het is de vijfde Duitse wijk die getroffen wordt door het virus.

In Brandenburg is het district Barnim nu een vijfde district dat getroffen is door Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen. Gisteren maakte het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Integratie en Consumentenbescherming van de deelstaat Brandenburg (MSGIV) bekend dat het vermoeden werd bevestigd door het Friedrich Loeffler Institute (FLI). In het district Barnim is begonnen met

Met de nieuw toegevoegde gevallen in Barnim zijn er momenteel 1.734 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (1.395) en Saksen (339).

28 juli 2021: 30 AVP besmettingen in 2 dagen, teller stijgt naar 1721

Binnen twee dagen zijn in de deelstaat Brandburg maar liefst 30 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Maandag 26 juli waren dat er 21 en dinsdag 27 juli nog eens 9. Daarmee komt het totaal aantal op 1721 met AVP besmetten dieren in Saksen en Brandenburg. Er zijn tot nu toe 3 besmettingen op boerderijen geconstateerd. Dit blijkt uit het Animal Disease Information System (TSIS). Varkenshouder krijgen het advies om goed te letten op de afkomst van organisch materiaal dat op hun bedrijf aanwenden. Het blijkt dat mais uit Polen in biogasinstallaties wordt verwerkt.

27 juli 2021: Teller stijgt naar 1.707

Het aantal officieel bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in Duitsland loopt gestaag verder. Er waren echter geen nieuwe AVP-gevallen meer op varkenshouderijen en tot nu toe is het gebleven bij de drie eerder getroffen bedrijven. Volgens het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er momenteel in totaal 1.707 bevestigde AVP-gevallen in Brandenburg en Saksen. Dat is bijna 100 besmetting meer dan een week geleden.

21 juli 2021: 50 nieuwe AVP besmettingen, teller stijgt naar 1.619

Tussen 16 juli en 20 juli zijn aan de Duitse kant van de grens met Polen, in de deelstaten Brandenburg en Saksen 50 nieuwe AVP gevallen vastgesteld. 49 bij wilde zwijnen en 1 bij een aan huis gehouden varken. vastgesteld. Acht met AVP besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in Saksen en 42 in Brandenburg. Dit blijkt uit de recentste opgaaf van het Animal Disease Information System (TSIS). Het totaal aantal met AVP besmette dieren is daarmee begin deze week gestegen tot 1.619.

18 juli: derde uitbraak van varkenspest op hobbyboerderij

Op een hobbyboerderij in de deelstaat Brandenburg is de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij vier vleesvarkens. Dat heeft het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI) zaterdag bevestigd. Het is de derde uitbraak binnen een paar dagen tijd. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Lees hier het hele artikel.

16 juli 2021: varkenspest uitgebroken op biologische varkenshouderij

Dat waar menigeen al langer voor vreesde, is waarheid geworden: Er is varkenspest uitgebroken op een varkenshouderij in Duitsland. Het federale ministerie van Landbouw heeft de uitbraak van varkenspest bij varkens in Brandenburg bevestigd. Dit werd donderdag bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI). Tot dusver kwam AVP alleen bij wilde zwijnen in Duitsland voor.

De positief bevonden varkens zijn afkomstig van een biologische boerderij in het district Spree-Neiße en een kleinschalige boerderij in het district Märkisch-Oderland. Dit betekent dat de gevallen bij tamme varkens zich ook voordoen in de districten die reeds getroffen zijn door Afrikaanse varkenspest bij wilde varkens in de buurt van de Poolse grens.

Lees het complete artikel..

16 juli 2021: Aantal besmettingen op 1569

Er zijn afgelopen dagen weer 29 nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen ontdekt. Er zijn nu in totaal 1.569 bevestigde AVP-gevallen in Duitsland. In Brandenburg zijn de eerste varkensbedrijven getroffen.

15 juli 2021: in een week 39 nieuwe AVP besmettingen, teller stijgt naar 1.540

Tussen 7 juli en 14 juli zijn aan de Duitse kant van de grens met Polen, in de deelstaten Brandenburg en Saksen 39 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen vastgesteld. Dertien met AVP besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in Saksen en 26 in Brandenburg. Met deze aantallen lijkt een voorzichtige daling te zijn ingezet. In de afgelopen twee weken werden respectievelijk 60 en 73 besmette dieren aangetroffen. Dit blijkt uit de recentste opgaaf van het Animal Disease Information System (TSIS). Het totaal aantal met AVP besmette dieren is daarmee begin deze week gestegen tot 1.540.

07 juli 2021: Grens van 1.500 AVP besmettingen geslecht

De grens van 1.500 met AVP besmette aangetroffen wilde zwijnen in Duitsland is geslecht. In een week tijd (van 29 juni t/m 6 juli) werden maar liefst 60 nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen langs de Duits-Poolse grens in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Dit hoge aantal is wederom een duidelijk signaal dat de AVP in deze grensregio nog steeds niet onder controle is. In de afgelopen zeven dagen werden in de deelstaat Brandenburg 47 besmette dieren aangetroffen, in Saksen 13. Dit blijkt uit de recentste opgaaf van het Animal Disease Information System (TSIS). Het totaal aantal met AVP besmette dieren is daarmee begin deze week gestegen tot 1.501.

30 juni 2021: teller stijgt met maar liefst 73 nieuwe besmettingen naar 1.441

In een week tijd zijn maar liefst 73 nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen. Een duidelijk signaal dat de AVP in het Duits-Poolse grensgebied nog lang niet onder controle is. In de deelstaat Brandenburg werden 70 besmette dieren aangetroffen, in Saksen 3. Dit blijkt uit de recentste opgaaf door het Animal Disease Information System (TSIS). Het totaal aantal met AVP besmette dieren is daarmee begin deze week gestegen naar 1.441. Vooral in de regio van Frankfurt an der Oder worden steeds meer met AVP besmette karkassen gevonden. Voor het verantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken in Potsdam reden het reeds bestaande kerngebied ten zuiden van Frankfurt verder uit te breiden tot de regio Oder-Spree en te beveiligen met een elektrische afrastering. “We kunnen in deze regio duidelijk zien hoe sterk de infectiedruk vanuit Polen is”, verklaart het hoofd van het AVP-crisisteam van Brandenburg Anna Heyer-Stuffer. Het crisisteam signaleert bovendien dat wilde zwijnen nieuwe routes langs de omheiningen zoeken. Zo trekken ze steeds vaker door het stedelijk gebied van Frankfurt.

23 juni 2021: 1368 besmettingen, in 2 dagen 21 nieuwe gevallen

In twee dagen tijd (op 21 en 22 juni) zijn in de deelstaat Brandenburg maar liefst 21 nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen gevonden/geregistreerd. Volgens het Animal Disease Information System (TSIS) bedraagt ​​het aantal dode wilde zwijnen dat positief is getest op het AVP-virus op woensdagochtend 1.368 dieren. Op basis van deze cijfers lijkt er sprake van een nieuwe toename. Voor de deelregering van Brandenburg de noodklok te luiden en op te roepen tot steun voor de varkenshouders die door de AVP situatie in economische moeilijkheden verkeren.

22 juni 2021: 1.347 besmettingen

Door nieuwe vondsten in Frankfurt (Oder) is het AVP-kerngebied in het zuiden uitgebreid en aangesloten op het kerngebied in de wijk Oder-Spree. Zoals de stad Frankfurt (Oder) meldt, zijn de afgelopen dagen nog 21 besmettingen bij wilde zwijnen gevonden. Vooral in het zuidelijke deel van het district Lossow, in het gebied van de stadsgrenzen en in het aangrenzende Oder-Spree-district is er een toename van besmettingsgevallen. Daarom wordt het kerngebied uitgebreid en samengevoegd met de wijk Oder-Spree. Volgens het Animal Disease Information System (TSIS) bedraagt ​​het aantal dode wilde zwijnen dat positief is getest op het AVP-virus 1.347.

21 juni 2021: 1.338 besmettingen

Brandenburg roept op tot steun aan die varkenshouders die door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in economische moeilijkheden zijn gekomen. Een federaal gefinancierd financieringsprogramma moet hiervoor worden gelanceerd. De epidemie neemt namelijk nog steeds niet af in de getroffen deelstaten Brandenburg en Saksen en elke week komen er nieuwe gevallen van AVP bij wilde zwijnen bij. Volgens het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er momenteel 1.338 bevestigde gevallen.

16 juni 2021: 1.310 besmettingen – 60 nieuwe besmettingen in één week

Van 9 juni tot en met 15 juni zijn in totaal 60 nieuwe gevallen van AVP geregistreerd bij wilde zwijnen in het westelijke gebied langs de Duits-Poolse grens. Elf besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en maar liefst 49 in Saksen. Dit laatste is zeer opvallend. In de afgelopen tijd werden in Saksen stevast slechts een handvol van AVP besmette dieren aangetroffen. Sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 staat de teller volgens het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) nu op 1.310 besmette dieren. De meeste besmette wilde zwijnen (1.053) in Duitsland werden tot nu toe gevonden in Brandenburg. Deze deelstaat telt vijf kerngebieden. In Saksen zijn tot nu toe 257 besmette zwijnen aangetroffen.

Situatie Polen

Waar de Duitsers nog meer bevreesd om zijn is de situatie in hun buurland Polen. Met name het aantal AVP gevallen nabij de Pools-Duitse grens. De epidemische druk in Polen blijft hoog. Sinds het begin van het jaar zijn in totaal 1.650 AVP-gevallen geregistreerd bij wilde zwijnen en twee op boerderijen. Afgelopen week werden opnieuw méér AVP-gevallen bij Poolse wilde zwijnen bevestigd. De Supreme Veterinary Authority bevestigde 111 AVP-vondsten met in totaal 184 dode dieren in slechts één week. Dat is meer dan het dubbele van wat onlangs in zeven dagen werd gemeld. Van deze 111 AVP gevallen werden 80 gemeld in de regio Lebus, dat direct grenst aan Brandenburg en Saksen.

Wildhekken plaatsen

Voor Duitsland heeft het voorkomen van wildbewegingen tussen Duitsland en Polen de hoogste prioriteit. De ministers van Landbouw van de betrokken Duitse deelstaten hebben nu overeenstemming bereikt over een solidair model waarmee de bouw van wildhekken om de verspreiding van AVP tegen te gaan kan worden gefinancierd. Kernpunt van het model is een kostenverdeling op basis van een combinatie van parameters uit het percentage varkens dat in de betreffende deelstaat wordt gehouden, gecombineerd met de zogenaamde Duitse ‘Königsteinerverdeelsleutel’.

9 juni 2021: 1.250 besmettingen – 25 nieuwe besmettingen in één week

Van 1 juni tot en met 8 juni zijn in totaal 25 nieuwe gevallen van AVP geregistreerd bij wilde zwijnen in het westelijke gebied langs de Duits-Poolse grens. Twintig besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en vijf in Saksen. Sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 staat de teller volgens het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) nu op 1.250 besmette dieren. De meeste besmette wilde zwijnen (1.042) in Duitsland werden tot nu toe gevonden in Brandenburg. Deze deelstaat telt vijf kerngebieden. Bij Frankfurt aan de Oder is onlangs een tweede kerngebied gemaakt. In Saksen zijn tot nu toe 208 besmette zwijnen aangetroffen.

Verscherping maatregelen

Wegens nieuwe AVP gevallen nabij Frankfurt (Oder) heeft der regionale overheid de AVP-beperkingen voor het stadsgebied verder verscherpt. Met de inwerkingtreding van een nieuw algemeen dierziektebesluit zijn hier nu jacht en akkerbouwwerkzaamheden verboden. Dit moet voorkomen dat besmette everzwijnen naar gebieden trekken die vrij zijn van AVP. In totaal staat op 8 juni de teller op 1.250 met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland.

2 juni 2021: 1.221 besmettingen – 18 nieuwe besmettingen in één week

Van 25 mei tot en met 31 mei zijn in totaal 18 nieuwe gevallen van AVP geregistreerd bij wilde zwijnen in het westelijke gebied langs de Duits-Poolse grens. Zeventien besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en één in Saksen. Sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 staat de teller nu op 1.221 besmette dieren. De meeste besmette wilde zwijnen (1.022) in Duitsland werden tot nu toe gevonden in Brandenburg. Deze deelstaat telt vijf kerngebieden. Bij Frankfurt aan de Oder is onlangs een tweede kerngebied gemaakt. In Saksen zijn tot nu toe 199 besmette zwijnen aangetroffen.

26 mei 2021: 1.196 besmettingen – 32 nieuwe besmettingen in één week

Van 17 mei tot en met 25 mei zijn in totaal 32 nieuwe gevallen van AVP geregistreerd bij wilde zwijnen in het westelijke gebied langs de Duits-Poolse grens. Zes besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Saksen en 26 in de deelstaat Brandenburg. Daarmee komt het totaal deze week op 32 besmette wilde zwijnen. Sinds de uitbraak in september 2020 staat de teller op 1.196 besmette dieren. De vindplaatsen van vijf besmette dieren nabij Frankfurt aan de Oder is voor de Duitse overheid aanleiding hier een tweede AVP-kerngebied aan te wijzen. Dit gebied wordt voorzien van een vaste elektrische afrastering. Tot nu toe zijn bij Frankfurt aan de Oder in totaal 35 besmette wilde zwijnen aangetroffen.

19 mei 2021: 1.169 besmettingen – 28 nieuwe besmettingen in één week

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse Deelstaten Saksen en Brandenburg is in de afgelopen zeven dagen met 28 toegenomen. In Saksen werden tussen 12 mei en 17 mei 15 besmette dieren aangetroffen en in Brandenburg werden 13 met AVP besmette wilde zwijnen gevonden. Alle wilde zwijnen werden aangetroffen in de afgegrendelde gebieden. Het totaal aantal met AVP besmette gevonden wilde zwijnen is nu gestegen tot 1.169. Om de AVP te kunnen beteugelen gaan de regio’s van de deelstaat Brandenburg, die grenzen aan Polen, intensief samenwerken met de Poolse collega’s.

12 mei 2021: 1.141 besmettingen – 33 nieuwe besmettingen in één week

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse Deelstaten Saksen en Brandenburg is de afgelopen zeven dagen met 33 toegenomen. In Saksen werden tussen 5 mei en 11 mei 18 besmette dieren aangetroffen en in Brandenburg werden 13 met AVP besmette wilde zwijnen gevonden. Alle wilde zwijnen werden aangetroffen in de afgegrendelde gebieden. Het totaal aantal met AVP besmette gevonden wilde zwijnen is nu gestegen tot 1.141

5 mei 2021: 1.108 besmettingen – 41 nieuwe besmettingen in één week

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse Deelstaten Saksen en Brandenburg is de afgelopen zeven dagen met 41 toegenomen. In Saksen werden tussen 28 april en 4 mei 18 besmette dieren aangetroffen en in Brandenburg 23. Alle wilde zwijnen werden aangetroffen in de afgegrendelde gebieden. Het totaal aantal met AVP besmette gevonden wilde zwijnen is nu gestegen tot 1.108.

28 april 2021: 1.067 AVP besmettingen – 31 gevallen op één dag

In een week tijd zijn in de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg 51 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Daarmee komt het totaal aantal op 1.067 besmette dieren in de afgegrendelde gebieden langs de Duits-Poolse grens. Vooral 20 april was in negatieve zin een topdag. Toen werd, volgens het TierSeuchenInformationSystem (TSIS), bij maar liefst 31 wilde zwijnen het AVP virus vastgesteld. Met 23 gevallen het merendeel bij zwijnen in de regio Görlitz in Saksen.

21 april 2021: 1.016 AVP besmettingen – Berlijn stuurt staatssecretaris naar crisisteam

De teller van het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen is eind afgelopen week de grens van 1.000 stuks gepasseerd. Tot en met 17 april werden in totaal 1.016 wilde zwijnen kadavers positief bevonden. Het aantal besmette dieren neemt nog zeker niet af. Binnen vier dagen (van 14 april tot en met 17 april) werden in totaal 41 met AVP besmette zwijnen getest. Het grootste aantal wordt aangetroffen in de deelstaat Brandenburg. Om de bestrijding te verbeteren heeft de regering in Berlijn staatssecretaris Uwe Feiler naar voren geschoven om als aanspreekpunt te fungeren binnen de AVP-crisisstaf

15 april 2021: 982 AVP besmettingen – 9 miljoen euro voor bestrijding

De Europese Commissie heeft aan het federale ministerie van Landbouw (BMEL) laten weten dat ze bereid is Brandenburg en Saksen financieel te steunen bij de bouw van hekken met 9 miljoen euro. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bevestigde het officiële vermoeden van AVP bij 7 nieuwe wilde zwijnen. Het totale aantal gevallen in Duitsland is nu 982.

14 april 2021: 975 AVP besmettingen, eerste 2 weken van april +58

Van 7 april tot en met 9 april zijn maar liefst 39 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Sinds afgelopen weekend staat de teller daarmee op 975 met AVP besmette aangetroffen dieren. Deze wilde zwijnen zijn allemaal gevonden in de inmiddels bijna geheel afgegrendelde gebieden langs de Duits/Poolse grens. In de regio Brandenburg waren de vindplaatsen in de regio’s: Dahme-Spreewald (11), Spree-Neisse (2), Oder Spree (12), Märkisch-Oderland (1) en verder nog 13 dieren in de Saksen regio Görlitz. In de eerste twee weken van deze maand april zijn in totaal maar liefst 58 nieuwe besmettingen geregistreerd.

7 april 2021: 935 AVP meldingen

Het Duitse dierziekte-informatiesysteem TSIS heeft 6 april 2021 10 nieuwe gevallen van AVP geregistreerd. Daarmee komt de stand op 935 besmette dieren. Deze 10 nieuwe gevallen betreffen wilde zwijnen aangetroffen in de bekende toezichtsgebieden. Alle 10 werden gevonden in de deelstaat Brandenburg. Zeven in de regio Oder-Spree en drie in de regio Dahme-Spreewald.

6 april 2021: 924 AVP besmettingen

Volgens het dierziekte-informatiesysteem TSIS werd opnieuw Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetroffen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen, waarmee het totale aantal op 924 AVP-gevallen komt. In Saksen zijn in het district Görlitz tijdens de zoektocht meerdere dode wilde zwijnen aangetroffen, waarvan twee waren besmet met AVP. De vergoedingsbedragen voor het doodschieten van wilde zwijnen zijn inmiddels ook verhoogd en vereenvouedigd naar 100 euro, ongeacht het gewicht van het dier. Hiermee hoopt men dat de jacht op wilde zwijnen intesiver wordt en verdere verspreiding wordt verminderd

31 maart 2021: 892 AVP besmettingen

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen in de beperkingsgebieden Brandenburg en Saksen blijft maar toenemen. Volgens de laatste cijfers van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) zijn er nu 892 officieel geregistreerde AVP besmettingen bij wilde zwijnen geregistreerd. Daarmee nadert de grens van 900 AVP gevallen met rasse schreden. Eind afgelopen week stond de teller op 858. Dit betekent een toename binnen enkele dagen van 34 nieuwe gevallen. Alle nieuwe besmettingen zijn aangetroffen de twee beperkingsgebieden in Brandenburg en Saksen. De gedomesticeerde Duitse varkensstapel is nog steeds vrij van AVP.

Polen 820 AVP besmettingen in drie maanden

Waar de Duitse instanties zich in toenemende mate ook zorgen over maken zijn de aanhoudende AVP gevallen in Polen nabij de Duits-Poolse grens. Het westelijke, aan Duitsland grenzende, deel van Polen is steeds meer een hotspot voor de AVP. Afgelopen week registreerde de Poolse veterinaire autoriteiten in totaal 102 nieuwe met AVP besmette dode wilde zwijnen. Dit is circa 30 procent meer dan in de week daarvoor. In de eerste drie maanden van dit jaar werden in deze regio maar liefst 820 AVP gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. Driekwart van deze besmette dieren werd aangetroffen in het woiwodschap Lubusz, kort bij de grens met Duitsland. Tot nu zijn er geen signalen dat de ziekte in deze regio afneemt. Op basis hiervan trekken de Duitse autoriteiten de conclusie dat de kans op een verdere insleep van het AVP virus in Duitsland voorlopig groot blijft. Dit ondanks de wildrasters die langs de grens zijn geplaatst.

26 maart 2021: Teller staat op 858

Het aantal besmettingen van wilde zwijnen met varkenspest is offcieel opgeloipen naar 858 dieren. De stad Frankfurt (Oder) wordt nu specifiek geclassificeerd als een bedreigd gebied vanwege de verspreiding aan aanwezigheid van het virus.

19 maart 2021: drie gevallen buiten witte zone; teller staat op 844

Het totale aantal gevallen in Duitsland is nu 844., 20 meer dan twee dagen geleden. In het district Oder-Spree werden volgens een rapport van de Märkische Oderzeitung (MOZ) drie AVP-vondsten buiten de witte kernzones ontdekt. Dit zijn de eerste gevallen van ASP in de witte zones en dus buiten de vorige kernzones moeten zijn. Aangenomen wordt echter dat de besmette dieren uit de kernzone zijn gekomen, waardoor het landschap van de kernzone,de witte zone, bedreigde zone en bufferzone voorlopig niet zal worden gewijzigd. Volgens de MOZ gaat het Duitse Veterinair en Voedsel Keuringsbureau er vanuit dat deze vondst te zien is in de context van een 500 meter lang beschadigd hekwerk. De schade is in januari ontdekt en werd hersteld zodra deze bekend werd. In Saksen zijn begin deze week ook de nieuwe vondsten bevestigd. Er zijn nu in totaal 844 AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (779) en Saksen (65).

17 maart 2021: 824 besmettingen

Door de vondst van 18 met AVP besmette wilde zwijnen in Saksen en Brandenburg in de afgelopen dagen is het aantal officieel bevestigde AVP gevallen in Duitsland gestegen tot 824. Hiervan werden er 61 in Saksen en 763 in Brandenburg aangetroffen.

Om een extra buffer te creëren breidt de deelstaat Saksen haar bestaand beperkingsgebied verder uit. Het nieuwe gebied strekt zich in het zuiden uit tot aan de autosnelweg A4 en in het westen tot aan Boxberg. De oppervlakte van het beschermingsgebied neemt daarmee toe van 322 tot 989 vierkante kilometer. Aanleiding daartoe vormen de vondsten van nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen in het beperkingsgebied nabij Görlitz. In Saksen is in deze uitgebreidere gebieden onmiddellijk gestart met het intensiever speuren naar wild zwijnen en het aanpassen van de wildraster.

12 maart 2021: 806 besmettingen;

In Duitsland zijn er op drie verschillende plekken buiten de kerngebieden besmette wilde zwijnen gevonden, waarvan twee zwijnen op de grens met Polen werden ontdekt. De Brandenburgse minister van consumentenbescherming, Ursula Nonnemacher, trok een halfjaarlijkse balans op en riep, gezien de epidemische druk vanuit Polen, opnieuw op tot een epidemievrije witte zone aan de Duits-Poolse grens. Tegelijkertijd benadrukte ze positief dat er tot nu toe geen deelname aan de varkensstapel is. De teller van het aantal besmetting staat inmiddels op 806 wilde zwijnen.

8 maart 2021: 779 besmettingen; Hekwerk voltooid

In Brandenburg is de afrastering van het grootste ASP-kerngebied voltooid. Hier wordt nu begonnen met het verwijderen van wilde zwijnen. Tegelijkertijd kunnen de bosbouw- en landbouwactiviteiten in het gebied grotendeels worden hervat. Inmiddels is het totale aantal officieel bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland gestegen tot 779.

6 maart 2021: 767 besmettingen; vonds bij de Poolse grens

Een besmet wilde zwijn isgevonden in de noordelijke Oderweiden van de stad Frankfurt (Or). Het karkas werd gevonden ten oosten van de permanente barrière tegen wilde zwijnen aan de Poolse grens. De nodige maatregelen werden onmiddellijk genomen. De stad Frankfurt (Oder) richtte onmiddellijk een crisisteam op. Minister van Consumentenbescherming Ursula Nonnemacher reageerde op de nieuwe vondst en gaf aan blij te zijn dat het beschermende hek duidelijk werkt, want het dier werd gevonden voor het hek aan de Oderside. Maar de nieuwe vondst laat ook zien hoe sterk de epidemische druk vanuit Polen blijft. Het primaire doel is om te bepalen of de epidemie zich beperkt tot het gebied ten oosten van de everzwijnbarrière. Het aantal eerder bevestigde AVP-gevallen in Brandenburg is echter gestegen tot 719. Met Sasken erbijj zijn er nu 767 AVP-gevallen in Duitsland.

1 maart 2021: 747 besmettingen, Saksen wil permanent hek

Er zijn inmiddels 747 besmette wilde zwijnen in Duitsland. In totaal 692 wilde zwijnen in Brandenburg. In Saksen zijn er momenteel 55 AVP-positieve gevallen. In Saksen wordt vooral een moeilijk toegankelijk natuurgebied getroffen. Om de migratie van wilde zwijnen naar de varkenspestvrije gebieden te voorkomen, wil Saksen en permanent hek plaatsen.

24 februari 2021: 723 geregistreerde besmettingen

Het aantal officieel door het Friedrich-Loeffler-Instituut bevestigde AVP gevallen bij Duitse wilde zwijnen is in de afgelopen dagen gestegen tot 723. De nieuwe AVP gevallen zijn allemaal vastgesteld bij wilde zwijnen gevonden in de regio Oder-Spree in Brandenburg en de regio Görlitz in Saksen. Even was er sprake van een mogelijk besmet karkas van een wild zwijn dat gevonden werd aan de oever van de Elbe in Othmarschen, nabij Hamburg. Uit nader onderzoek van het kadaver bleek dat dit niet het geval was. Sinds de AVP uitbraak in september 2020 werden alleen al in de regio Oder-Spree, tot medio februari ruim 800 karkassen van wilde zwijnen gevonden. De helft hiervan was besmet met het AVP virus.

Afsluiten vordert

Het afsluiten van de diverse besmettingsgebieden langs de Duits-Poolse grens vordert. De rasters worden geplaatst in ringen. De binnenring in het gebied Oder-Spree in Brandenburg werd twee weken geleden voltooid. Afgelopen week werd de buitenring voltooid. Deze dubbele omheining zorgt ervoor dat een afgebakende witte zone ontstaat rond de AVP besmettingsbron. In deze zone moet de wilde zwijnen populatie, met behulp van vallen en jacht, worden gereduceerd tot bijna nul.

17 februari 2021: grens van 700 besmettingen beslecht

Vijf maanden na de eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in Duitsland, aan de Poolse grens, is afgelopen weekend de grens van 700 besmettingen beslecht. In de afgelopen dagen werden 17 wilde zwijnen positief getest op het AVP virus. De teller staat momenteel op in totaal 702 bevestigde besmettingen. 17 gevallen meer dan voor het afgelopen weekend. twee dagen geleden.. Volgens het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS) werden ook deze 17 gevallen aangetroffen in de bestaande beperkingsgebieden van de districten Märkisch-Oderland en Oder-Spree in Brandenburg. Er zijn nu 660 besmettingen in de deelstaat Brandenburg en 42 in Saksen.

12 februari 2021: 685 besmettingen

Vijf maanden na de eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnenpopulatie in Duitsland zijn er nu in totaal 685 besmettingen bevestigd. 12 gevallen meer dan twee dagen geleden. Het Friedrich Loeffler Instituut heeft de afgelopen dagen in Brandenburg nog meer verdachte gevallen van AVP bij wilde zwijnen ontdekt. Volgens het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS) werden verschillende andere gevallen gevonden in de reeds bestaande beperkingsgebieden van de districten Märkisch-Oderland en Oder-Spree in Brandenburg.Er zijn nu 650 besmettingen in Brandenburg en 35 in Saksen.

10 februari 2021: 673 besmettingen

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen langs de Poolse grens blijft maar toenemen. Het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI) heeft 19 nieuwe AVP gevallen bij wilde zwijnen bevestigd. Van deze 19 werden 15 wilde zwijnen in de afgelopen dagen aangetroffen in de regio’s Märkisch-Spree en Märkisch-Oderland (beide in de deelstaat Brandenburg) en vier gevallen in de regio Görlitz in Saksen. Deze vondsten brengt het totaal aantal AVP gevallen in Duitsland op 673. Hiervan werden 638 besmette wilde zwijnen aangetroffen in Brandenburg en 35 in Saksen.

5 februari 2021: 629 besmettingen

Het Friedrich-Loeffler-Institut heeft 14 nieuwe besmettingen met wilde zwijnen bevestigd. Één vondst ligt een paar honderd meters buiten het kerngebied in het district van Märkisch-Oderland. De zoektocht naar zwijnen rond de nieuwe site is nu geïntensiveerd. Volgens het ministerie van Sociale Zaken, Gezondheid, Integratie en Consumentenbescherming van de deelstaat Brandenburg bevond het gevonden karkas zich in in het bedreigde gebied, maar buiten het bestaande omheinde kerngebied in Märkisch-Oderland. De buitenste ring van de beschermingszone is al volledig afgesloten met een vast hek. Het kerngebied moet opnieuw worden uitgebreid en de zoektocht naar zwijnen gaat men intensiveren met de steun van honden, een helikopter en drones in de directe omgeving rond de nieuwe vindplek. In totaal zijn er nu 629 bevestigde AVP-gevallen in Brandenburg (610) en Saksen (19).

3 februari 2021: 615 besmettingen

De afgelopen dagen heeft Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bij elf wilde zwijnen in Brandenburg het AVP-virus vastgesteld. In totaal zijn er nu 615 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (596) en Saksen (19). De varkensstapel in Duitsland is nog steeds vrij van Afrikaanse varkenspest.

1 februari 2021: 604 besmettingen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft bij tien wilde zwijnen in Brandenburg AVP bevestigd. In totaal zijn er nu 604 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (585) en Saksen (19). De varkensstapel in Duitsland is nog steeds vrij van Afrikaanse varkenspest.

29 januari 2021: Bijna 600 besmettingen

Na het bevestigde vermoeden van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn buiten het eerder bedreigde gebied in Saksen, zijn de beperkingsgebieden vergroot. Het huidige totale aantal bevestigde AVP-gevallen van wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen is 594. 30 gevallen meer dan in het begin van deze week. Sinds de eerste bevestigde detectie van Afrikaanse varkenspest zijn er bijna 600 gevallen bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Er zijn momenteel 594 bevestigde besmettingen: Brandenburg (575) en Saksen (19).

26 januari 2021: Deelstaat Saksen breidt beperkingszone uit

In Brandenburg werden acht andere gevallen van Afrikaanse varkenspest (ASP) bij wilde zwijnen bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Het totale aantal ASP-zaken bedraagt dus 564. Volgens het Animal Health Information System (TSIS) zijn er gisteren in Brandenburg nog 8 ASP-gevallen ontdekt in het district Oder-Spree. Dit betekent dat er nu in totaal 564 bevestigde ASP-gevallen zijn voor zwarte herten in Brandenburg (545) en Saksen (19).

Na de bevestiging van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Saksen vorige week in een karkas van wilde zwijnen buiten het huidige bedreigde gebied, worden de beperkingsgebieden uitgebreid. Dat heeft het Saksische ministerie bekend gemaakt.

22 januari 2021: besmetting in Saksen buiten beschermingsgebied

In Saksen is een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest buiten het bedreigde gebied geconstateerd. Zoals het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) vrijdagmiddag aankondigde, ligt het terrein in het district Görlitz (Rothenburg) en dus buiten het eerder afgebakende kerngebied, maar binnen de bestaande bufferzone rond de huidige epidemie. De bestaande beschermingszones en beschermingsmaatregelen in Saksen moeten nu worden aangepast om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het totale aantal AVP-gevallen van wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen is nu 555.

544 bevestigde gevallen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij twee zwijnen vastgesteld die buiten de noordelijke kernzone in Brandenburg zijn gevonden. De vindplaats in het district Märkisch-Oderland is nog wel binnen de zogenoemde grotere ‘witte zone’. Er wordt intensief en systematisch gezocht naar wilde zwijnen in de directe omgeving.

Naast de twee bevestigde gevallen buiten het gebied werden er nog 28 dode wilde zwijnen met AVP gevonden. Door de nieuwe vondsten zijn er momenteel 544 bevestigde gevallen van AVP bij wilde zwijnen in Brandenburg (527) en Saksen (17). De Duitse varkensstapel is nog niet getroffen door het virus.

AVP geregistreerde gevallen stijgt naar 513

Het aantal geregistreerde met AVP besmette wilde zwijnen is maandag 18 januari met zeven nieuwe gevallen toegenomen. Momenteel staat de teller op 513. Alle tien de wilde zwijnen werden aangetroffen in het bestaande restrictiegebied in de regio’s Oder-Spree en Spree-Neisse. 496 zijn aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 17 in Saksen. Sinds begin dit jaar zijn er geen nieuwe besmettingen in Saksen gevonden.

20 januari 2021: acht nieuwe besmettingen brengt teller op 521

Maandag 18 september 2021 werd één met AVP besemet wild zwijn gemeld en dinsdag 19 september zeven wilde zwijnen. Daarmee stijgt het aantal besmettingen naar 521. Vijf van deze besmette wilde varkens werden aangetroffen in de Oder-Spree regio en de drie andere in de regio Spree-Neisse. Allen in de deelstaat Brandenburg.

18 januari 2021: Teller staat op 513 besmettingen

In Brandenburg zijn opnieuw besmettingen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen gevonden en bevestigd. De locaties liggen in het bestaande restrictiegebied in de wijk Oder-Spree.Volgens het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS) werden nog zeven AVP-gevallen gevonden in het bestaande restrictiegebied van het Oder-Spree-district in Brandenburg. Er zijn nu 513 bevestigde ASF-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (496) en Saksen (17).

15 januari 2021: Elf nieuwe besmettingen

Sinds het eerste geval van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn in Duitsland op 10 september 2020, is het virus aangetroffen in in totaal meer dan 500 andere wilde zwijnen. Tot dusver zijn in de deelstaten Brandenburg en Saksen karkassen van wilde zwijnen aangetroffen met AVP. Volgens het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS) zijn de afgelopen twee dagen 11 andere ASF-gevallen gedetecteerd in de reeds bestaande beperkingsgebieden van de districten Märkisch-Oderland, Oder-Spree en Spree-Neisse in Brandenburg. Er zijn nu 506 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (489) en Saksen (17).

12 januari 2021: 485 besmettingen

Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) bevestigt nieuwe besmettingen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in de bestaande verboden gebieden in Brandenburg. Dit verhoogt het totale aantal AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland tot 485. Volgens het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS) werden op 11 en 12 januari in totaal vijf nieuwe ASF-gevallen gevonden in de reeds bestaande verboden gebieden van de districten Oder-Spree en Spree-Neisse in Brandenburg. Er zijn nu 485 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (468) en Saksen (17).

9 januari 2021: Geen varkenspest in Potsdam

De Duitse varkenssector en overheid hebben opgelucht gereageerd, want het vermoeden van Afrikaanse varkenspest (AVP) dat vrijdag werd gemeld door het Brandenburgse ministerie van Volksgezondheid, Integratie en Consumentenbescherming in een karkas van wilde zwijnen in Potsdam Groß Glienicke, is niet bevestigd door het Duitse Referentielaboratorium.

8 januari 2021: 480 besmettingen, AVP trekt westwaarts

Er is een vermoeden van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het district Groß Glienicke in Potsdam in de deelstaat Brandenburg. Potsdam ligt net onder Berlijn en de plek waar het wilde zwijn gevonden is, ligt verder westwaarts dan de tot nu gevonden besmettingen. Het karkas wordt thans onderzocht. In totaal zijn er nu 480 besmettingen onder wilde zwijnen genoteerd (463 in Brandenburg, 17 in Saksen).

6 januari 2021: stijging naar 415 besmettingen

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen is dinsdag 5 januari 2021 met 3 gestegen. Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) maakte dit vandaag, woensdag 6 januari 2021, bekend. De drie besmette zwijnen werden allemaal aangetroffen in het de restrictiegebieden in de regio Märkisch-Oderland in Brandburg. Het totale aantal besmette wilde zwijnen komt daarmee op 415. Hiervan werden er 398 aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en 17 in Saksen.

Is Nederland voorbereid op varkenspest?

Zijn we voldoende voorbereid op een plotselinge uitbraak zoals in België? Weten varkenshouders welke externe bioveiligheidsmaatregelen ze moeten nemen en gebeurt dit ook al? En wat kunnen we leren van onze Belgische buren als Nederland getroffen wordt? Linda Janssen (POV), Martijn Steenaert (Boehringer Ingelheim), Bram Goesten (Lintjeshof) en Bart Vergote (varkenshouder en ABS) gaven uitleg tijdens de Pig Business live-uitzending op woensdag 25 november. Kijk de uitzending hier terug

5 Januari: Meer AVP-gevallen begin 2021 in Brandenburg

Aan het begin van het jaar bevestigde het Friedrich Loeffler-instituut nog meer gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg. eerder ging het insituut uit van in totaal 400 besmettingen, maar het totale aantal is momenteel 412 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg en Saksen. Volgens het TierSeuchenInformationsSystem (TSIS) zijn er negen gevallen in Brandenburg in de reeds bestaande beperkingszone in het district Märkisch-Oderland. Er zijn nu 412 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (395) en Saksen (17).

21 nieuwe AVP gevallen binnen 24 uur

Binnen 48 uur heeft het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), gelijk aan de Nederlandse NVWA, 21 nieuwe AVP gevallen geregistreerd. Daarmee staat de teller op 29 december 2020 op 390 vastgestelde AVP besmettingen bij wilde zwijnen. Alle positief geteste wilde zwijnen kadavers werden aangetroffen in de bekende restrictiezones in Brandenburg en Saksen. In Brandenburg zijn tot nu toe 374 positieve wilde zwijnen geregistreerd en in Saksen 16.

28 december: In totaal 373 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen

Volgens het dierziekte-informatiesysteem TSIS werden de afgelopen week 14 andere gevallen van AVP bij wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI). Dit zijn besmettingen uit de bestaande kerngebieden in de districten Oder-Spree en Märkisch-Oderland. Het Saksische ministerie van Sociale Zaken en Sociale Cohesie (SMS) kondigde op 23 december 2020 nog een bevestigde AVP-besmetting aan in Saksen in het district Görlitz. Net als alle andere was de vondst gedaan in de directe omgeving van de Neisse, ten oosten van de recent opgerichte permanente wildzwijnafrastering. Er zijn nu in totaal 373 ASF-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (357) en Saksen (16).

21 december: 346 besmettingen; 24 nieuwe evallen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft bij 24 wilde zwijnen het vermoeden van AVP beveestigd. De zwijnen zijn aangetroffen in de al bestaande kerngebieden in de districten Spree-Neisse, Oder-Spree en Märkisch-Oderland. Dit betekent dat er nu in totaal 346 AVP-gevallen bij wilde zwijnen zijn in Brandenburg (331) en Saksen (15).

16 december: 322 besmettingen; 20 nieuwe besmettingen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI heeft het officiële vermoeden van AVP bij twintig wilde zwijnen bevestigd. Dit zijn besmettingen uit de bestaande kerngebieden in de districten Spree-Neisse, Oder-Spree en Märkisch-Oderland. Er zijn nu in totaal 322 AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg (307) en Saksen (15).

14 december: 302 besmettingen

De teller van het aantal bevestigde gevallen met Afrikaanse varkenspest (AVP) staat op 302. In totaal gaat het om 287 gevallen in Brandenburg en 15 in Saksen. Het virus is nog niet overgeslagen op de Duitse varkensstapel.

11 december: 293 besmettingen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft wederom AVP bij verschillende wilde zwijnen aangetroffen. Dit resulteert in een totaal 293 gevallen in Brandenburg en Saksen. Het zijn besmettingsgevallen die in de kerngebieden in de districten Oder-Spree en Märkisch-Oderland zijn gevonden. Er zijn nu in totaal 278 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg. Samen met de 15 gevallen uit het Görlitz-district in Saksen zijn er nu in totaal 293 bevestigde besmettingsgevallen. De varkensstapel in Duitsland is nog steeds vrij van Afrikaanse varkenspest.

3 december: 240 besmettingen

In de deelstaat Brandenburg zijn 42 nieuwe AVP-besmettingen vastgesteld. Veertig daarvan werden op het Odereiland bij Küstrin-Kietz, in het district Märkisch-Oderland, gevonden. Het eiland ligt in het kerngebied en werd begin oktober al omheind. De zwijnen die daar eerder al werden gespot, zijn gevolgd via een drone. De andere twee bevestigde gevallen zijn in het eerste kerngebied in de wijk Oder-Spree aangetroffen. In totaal zijn er nu 225 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg.

In de deelstaat Saksen werden in het district Görlitz zeven karkassen gevonden die besmet waren met AVP. In totaal zijn er in de deelstaat 15 besmettingen geconstateerd.

2 december: Totaal 193 besmettingen

In de afgelopen zeven dagen is door het Friedrich-Loeffler-Instituut bij acht wilde zwijnen het AVP virus vastgesteld. Vijf besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en drie in Saksen (regio Görlitz). Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde AVP besmettingen in Duitsland op 193. De wilde zwijnen werden allemaal aangetroffen binnen de vastgestelde gebieden. De gedomesticeerde varkenspopulaties zijn nog steeds vrij van AVP.

27 november: Totaal aantal besmettingen nu op 184

Sinds donderdag zijn er één nieuwe besmetting in Duitsland gevonden. De wilde zwijnen zijn allemaal in de Deelstaat Brandenburg gevonden. Op dit moment staat het aantal besmettingen op 176 in Brandburg en 8 in Saksen. In de affggelopen week zijn er dus 14 besmette wilde zwijnen gevonden.

24 november: 176 besmettingen Brandenburg

In het district Oder-Spree, in de twee kerngebieden, zijn vier nieuwe besmettingen bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Instituut. In totaal zijn er nu 176 bevestigde besmettingen in Brandenburg en Saksen blijfft op acht wilde zwijnen staan.

23 november: 176 bemettingen Duitsland

23 november: 5 nieuwe bevestigde gevallen; brengt teller op 168 in Brandenburgen 8 in Saksen.

20 november: Aantal besmettingen staat op 170

In het district Görlitz in Saksen werden vorige week nog eens vier besmette gevallen bevestigd en in het district Oder-Spree in Brandenburg nog eens zes gevallen bij zwijnen. Alle besmettingen bevinden zich in de voorheen bestaande beperkingsgebieden. Dit brengt het totale aantal gevallen van AVP bij wilde varkens in Brandenburg en Saksen samen bedraagt nu 163.

17 november: Inmiddels 156 besmettingen

Tijdens de intensieve zoektocht naar wilde zwijnen in de afgesloten gebieden in Brandenburg werden nog meer karkassen gevonden. Het Friedrich-Loeffler-Institut bevestigde nog vier AVP-vondsten. Dit verhoogt het aantal bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Brandenburg tot 153. Samen met de drie AVP-vondsten in Saksen stijgt het totale aantal officieel bevestigde besmettingen bij wilde zwijnen in Duitsland tot 156. De gedomesticeerde varkenspopulaties zijn er nog steeds. AVP-vrij.

16 november

In de wijk Görlitz werden tijdens de zoektocht naar wild verschillende dode wilde zwijnen gevonden. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft het officiële vermoeden AVP bij twee wilde zwijnen bevestigd. Dit zijn botvondsten die ongeveer 8 km verwijderd zijn van de eerste vindplaats in Saksen, nabij de Poolse grens. De teller van het totaal aantal bevestigde gevallen staat nu op 152.

13 november

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft het vermoeden van Afrikaanse varkenspest bij drie wilde zijnen bevestigd. De dieren zijn gevonden in het eerste kerngebied in de wijk Oder-Spree. Het totaal komt daarmee op 150.

12 november

Duitsland, Polen en Tsjechië richten samen een ‘trojka (trio) diergezondheid’ op om de aanpak van de Afrikaanse varkenspest te intensiveren. Het samenwerkingsverband wordt opgericht op het niveau van de ministers van Landbouw en de belangrijkste dierenartsen. Lees hier meer.

11 november

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft bevestigd dat vijf wilde zwijnen in Brandenburg met varkenspest zijn besmet. Met het besmette wild zwijn in Saksen in het district Görlitz bedraagt ​​het totale aantal AVP-gevallen in Duitsland nu 147.

9 november

Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI), het Duitse laboratorium voor Afrikaanse varkenspest, heeft nog eens acht nieuwe besmettingen van varkenspest. Alle dieren zijn afkomstig uit het eerste kerngebied in het Oder-Spree-district in de deelstaat Brandenburg. Dit brengt het totale aantal AVP-positieve vondsten in Brandenburg op 141. In heel Duitsland werden 142 besmette wilde zwijnen gevonden, samen met de individuele vondst in het Saksische district Görlitz.

4 november

Het Duits ministerie van Voedsel en Landbouw is vandaag met een crisisteam voor dierziekten opnieuw bijelkaar met het oog op het bestrijden van de Afrikaanse Varkenspest (AVP). Insteek is het beheersen van de AVP uitbraak en het openbreken van handelsblokkades van varkensvlees door het principe van regionalisering toe te passen. Verder ligt de focus op het voorkomen van verdere verspreiding onder de wilde zwijnenpopulatie en dat het virus overspringt op de varkens. Varkenshouders worden opgeroepen de hygiene maatregelen verder te perfetioneren.

Wildrasters

Het ministerie van Landbouw gaat het plaatsen wildschermrasters versnellen. Ze gaat daarbij uit van EU co-financiering. Voor het versneld kunnen plaatsen roept het ministerie van Landbouw de hulp in van militairen en de wegbeheerders. Ook is Polen opgeroepen om het plaatsen van wildrasters op haar grondgebied te bevorderen. De deelstaat Beieren kondigt de bouw aan van permanente wildrasters langs de autosnelwegen nabij de grenzen met Thüringen, Saksen en Tsjechië. Het gaat in totaal om circa 500 kilometer.

Compensatie getroffen varkenshouders

Inmiddels lopen er gesprekken over een financiële compensatie voor de Duitse varkenshouders mocht de AVP de kop opsteken in de varkensstapel. Volgens het Duits ministerie kan voor deze maatregelen op een EU-subsidie worden gerekend.

Regionalisering

Om de handel in varkensvlees op te houden zet de Duitse overheid in op regionalisering. De regionalisering maakt het mogelijk om de handel in Duits varkensvlees en -producten binnen de EU voort te zetten. Dit met uitzondering van varkensvlees afkomstig uit de met AVP besmette regio’s. Het Duits ministerie voert ook gesprekken met niet EU-landen over de erkenning van de regionalisering, om zo de export op de been te houden. Sinds de AVP uitbraak staakten veel Aziatische landen de import van Duits varkensvlees.

3 november

Nieuwe uitbraken in Brandenburg

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft bevestigd dat drie wilde zwijnen in Brandenburg met varkenspest zijn besmet. Er zijn momenteel 123 bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg. Met het besmette wild zwijn in Saksen in het district Görlitz bedraagt ​​het totale aantal AVP-gevallen in Duitsland nu 124.

1 november

Besmet wild zwijn gevonden in deelstaat Saksen

Voor het eerste is er in een andere Duitse deelstaat een wild zwijn ontdekt dat door varkenspest is besmet. Het besmette dier werd gevonden in de deelstaat Saksen, dat ten zuiden van de deelstaat Brandenburg en aan de Poolse grens ligt, gevonden. Dat meldt het Bondsministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL). Friedrich-Loeffler-Instituut bevestigt positief resultaat van AVP. Hiermee komt de teller op 117 besmette zwijnen te staan. Er zijn nog geen varkens besmet. De vindplaats is in het Görlitz district, dicht bij de Tsjechische grens en op een behoorlijke afstand van meer dan 100 kilometer van de besmettingen in Brandenburg.

30 oktober

Elf nieuwe gevallen van AVP gemeld

Het Friedrich Loeffler Instituut heeft 11 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd. In totaal zijn nu 114 bevestigde gevallen bekend. AVP is nog niet op varkensbedrijven aangetroffen. Alleen bij wilde zwijnen.Alle 11 wilde zwijnen werden gevonden in het eerste kerngebied, Oder-Spree.

28 oktober

Teller dode zwijnen op 103

Het Friedrich Loeffler Instituut heeft negen nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd. In totaal zijn nu103 bevestigde gevallen bekend. AVP is nog niet op varkensbedrijven aangetroffen. Alleen bij wilde zwijnen.Alle negen wilde zwijnen werden gevonden in het eerste kerngebied, Oder-Spree.

27 oktober

Teller dode zwijnen op 94

Het Friedrich Loeffler Instituut heeft drie nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd. In totaal zijn nu 94 bevestigde gevallen bekend. AVP is nog niet op varkensbedrijven aangetroffen. Alleen bij wilde zwijnen. Twee wilde zwijnen werden gevonden in het eerste kerngebied, Oder-Spree. De ander in het tweede kerngebied Märkisch Oderland

EU wil haast met hek tussen Polen en Duitsland

De Europese Commissie wil dat er haast gemaakt wordt met het plaatsen van hekken op de grens van Polen en Duitsland om de migratie van wilde zwijnen in westelijke richting te voorkomen. Dat meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in een AVP-update aan haar leden. Lees hier meer

26 oktober

Pools AVP-hek voor de helft klaar

Het hek tegen Poolse wilde zwijnen aan de Noord-Duitse grens in Mecklenburg en Voor-Pommeren is halverwege klaar. Het hek ter bescherming tegen Afrikaanse varkenspest zou eind november helemaal klaar moeten zijn. Lees hier meer

22 oktober

Zes nieuwe gevallen van AVP

Het Friedrich Loeffler Instituut meldt zes nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest in Brandenburg nabij de Poolse grens. De dieren zijn aangetroffen in het eerste kerngebied, landkreis Oder-Spree. In totaal staat de teller nu op 86 bevestigde gevallen. De varkensstapel is nog niet getroffend door het virus.

Schouten: ‘Dreigingsniveau van komst varkenspest naar Nederland niet toegenomen’

Het dreigingsniveau voor de introductie van de Afrikaanse varkenspest in Nederland is niet toegenomen. De kans dat de ziekte via migratie van besmette wilde zwijnen uit deze regio naar Nederland wordt overgebracht is verwaarloosbaar.

Lees het hele bericht hier.

21 oktober

Negen nieuwe gevallen van AVP

Het Friedrich Loeffler Instituut heeft in één dag negen nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd. In totaal zijn nu 80 bevestigde gevallen bekend. AVP is nog niet op varkensbedrijven aangetroffen. Alleen bij wilde zwijnen. Acht, van de negen wilde zwijnen werden gevonden in het eerste kerngebied, Oder-Spree. De ander in het tweede kerngebied Märkisch Oderland

20 oktober

Nieuw geval van AVP

Het Friedrich Loeffler Instituut heeft nog een geval van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Brandenburg bevestigd. In totaal zijn 71 bevestigde gevallen bekend. AVP is nog niet op varkensbedrijven aangetroffen. Alleen bij wilde zwijnen.
Het wilde zwijn werd gevonden in het eerste kerngebied, Oder-Spree.

19 oktober

Slowakije trekt touwtjes aan in bestrijding Afrikaanse varkenspest

Slowakije trekt de touwtjes strak aan om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Het land dreigt, ter bestrijding van AVP, met boetes en inbeslagnames voor niet-geregistreerde varkens op de vele duizenden kleine boerenbedrijfjes. Lees hier meer

18 oktober

AVP nog lang niet op zijn retour in Duitsland

Het Duitse ministerie van Landbouw verwacht komende weken nog meer met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen te vinden in de deelstaat Brandenburg. Inmiddels zijn er 69 met AVP besmette zwijnen gevonden. POV wil dat jagers in Nederland meer middelen krijgen om de wilde zwijnen hier te kunnen beheren. Lees hier meer

17 oktober

Grote zorgen bij jagers: ‘Elk geschoten zwijn testen’

Alle geschoten wilde zwijnen in Nederland moeten onderzocht worden op de Afrikaanse varkenspest. Dat vraagt de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) via een brandbrief aan minister Schouten. De organisatie maakt zich ‘grote zorgen’. „Als AVP in de Nederlandse veestapel terechtkomt, dan zijn de gevolgen voor de agrarische sector gigantisch.” Lees hier meer

14 oktober

4 nieuwe besmettingen

Er zijn 4 nieuwe dode wilde zwijnen gevonden in de Duitse deelstaat Brandenburg. Drie daarvan binnen de kernzone van het eerste geval en één binnen de andere kernzone. Het totale aantal gevonden besmette wilde zwijnen staat nu op 69.

12 oktober

Tien nieuwe besmettingen: aantal staat op 65

Tien bijkomende gevallen van AVP in Duitsland in de deelstaat Brandenburg. Allen binnen kernzone van het eerste geval. Brengt het totaal nu op 65. Het voorbije weekend werd tijdens een grootschalige zoektocht in het tweede kerngebied (onder andere met drones) een groot aantal wilde everzwijnen gevonden, waaronder ook karkassen van mogelijk met AVP besmette dieren. Momenteel worden maatregelen genomen om die groep dieren te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Lees hier meer

10 oktober

Risicogebied AVP groter dan provincie Limburg

Het risicogebied van Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Brandenburg is nu 2.200 vierkante kilometer. Dat is groter dan de provincie Limburg. Vorige week stelde Duitsland een nieuwe kernzone in ten noorden van Frankfurt en 60 km van het eerste gevonden besmette zwijn. Lees hier meer

8 oktober

Duitse varkenshouders dreigen met zelfmoord; minister in tranen

Deelstaatminister van Landbouw Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen barstte donderdag in tranen uit tijdens een toespraak in het deelstaatparlement. Veel boeren zijn wanhopig en dreigen zichzelf iets aan te doen, zei ze. De wanhoop onder Duitse varkenshouders heeft te maken met de AVP in Duitsland én de sluiting van Tönnies in Sögel. Lees hier meer

Opnieuw AVP in noordelijke zone Brandenburg

Er zijn 3 nieuwe gevallen gemeld van AVP in Brandenburg, waarvan 2 binnen de zone van het eerste geval. Het derde geval is gevonden in de noordelijke zone, waar eerder ook een geval was gemeld

7 oktober

Vijftigste geval van AVP bevestigd in Duitsland: varkensstapel nog vrij

Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut heeft woensdag het vijftigste geval van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn bevestigd. Het duer werd gevonden in Brandenburg. De locatie bevindt zich in het eerste kerngebied. De varkensstapel in Duitsland is nog steeds vrij van Afrikaanse varkenspest.

6 oktober

Poolse varkenshouders trekken aan de bel

De veterinaire dienst in Polen heeft in het weeekdn van 3/4 oktober de 98e uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen gemeld. Dit deed het op basis van resultaten van onderzoek op 30 september. De uitbraak werd aangetroffen op de boerderij waar 27 varkens werden gehouden, nabij de Pools-Oekraïense grens.

Lees het hele bericht hier.

4 oktober

‘Afrikaanse Varkenspest al in juli in Duitsland’

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is waarschijnlijk al sinds juli aanwezig in Duitsland. Dat stelt het Friedrich Loeffler Instituut (FLI), nu er een tweede duidelijke uitbraak is ontstaan. Uit onderzoek naar de karkassen van aangetroffen dode wilde zwijnen, komen deskundigen tot de conclusie dat die zwijnen al enkele maanden geleden zijn doodgegaan.

Lees het hele bericht hier

2 oktober

Zes nieuwe besmetting; teller staat op 46 gevallen

Er zijn zes nieuwe gevallen van besmette wilde zwijnen door het Duitse ministerie bekend gemaakt. Het Nationaal Referentie Laboratorium Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft Afrikaanse varkenspest bij deze dieren inmiddels ook bevestigd.De locaties van de besmette dieren liggen in het eerste kerngebied. De varkensstapel in de Bondsrepubliek zijn echter nog steeds vrij van de Afrikaanse varkenspest.Op dit moment zijn in Duitsland in totaal 46 gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd.

1 oktober

Twee nieuwe gevallen in eerste kerngebied

Het federale ministerie van Landbouw laat weten dat er twee nieuwe dode zwijnen met AVP zijn aangetroffen in het eerste kerngebied, dat in het zuidoosten van de deelstaat Brandenburg ligt. In totaal zijn er 40 besmettingen onder dode zwijnen aangetroffen in Duitsland. De varkensstapel is nog niet getroffen door het virus.

30 september

POV en Vee en Logistiek waarschuwen extra

De POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) en Vee en Logistiek waarschuwen varkenshouders en transporteurs extra voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Volgens de organisaties is het een kwestie van tijd voordat het virus overslaat op de varkensstapel. „U heeft zelf grotendeels de sleutel in handen om de Nederlandse varkensketen vrij te houden van AVP.”

Lees het hele bericht en de adviezen hier.

29 september

Besmet zwijn met AVP buiten huidige kernzone aangetroffen

Voor het eerst is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld buiten het huidige kerngebied. Dat bevestigt het federale ministerie van Landbouw woensdagmiddag. Het zwijn dat AVP bij zich droeg werd door een jager doodgeschoten in het district Märkisch-Oderland, net binnen de deelstaat Brandenburg nabij de Poolse grens. Het is zo’n 70 kilometer ten noorden vanaf het kerngebied in het zuidoosten.

Lees het hele bericht hier

EU steunt pleidooi van Duitse varkensindustrie voor regio-aanpak

De Europese Commissie zal zich inspannen om ervoor te zorgen dat Duits varkensvlees opnieuw kan worden geëxporteerd naar derde landen dankzij het principe van regionalisering. EU-commissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides, heeft de lidstaten opnieuw toegezegd nauw samen te werken bij de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest (ASF). Berlijn vindt dat de export per getroffen deelstaat zou moeten worden beperkt, en niet meteen het hele land. Brussel is ook sterk gekant tegen een totaalverbod op de export van varkensvlees vanuit heel Duitsland.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski verzekerde ook de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner van zijn steun met de export van varkensvlees. Hij vindt wel dat de intensieve varkenshouderij op grote bedrijven het risico op AVP aanzienlijk verhoogt in vergelijking met kleinere familiebedrijven.

Volgens de Tsjechische landbouwminister Miroslav Toman moet er een passend pakket maatregelen komen om de varkensvleesproductie in de Europese Unie te ondersteunen.

29-9

Eén nieuw geval van AVP in Duitsland in de deelstaat Brandenburg. Dit brengt het totaal nu op 36.

28-9

Een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest bevestigd in Duitsland; Beperkingen landbouw deels opgeheven

25-9

Duitse boeren en jagers roepen op tot gecoördineerde actie varkenspest

24-9

Drie nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

23-9

Negen nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

21-9

Zeven nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest; Duitse minister steunt varkenshouders

20-9

POV roept op tot waakzaamheid voor Afrikaanse varkenspest in Duitsland

19-9

Dertien bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest in Duitsland

16-9

Vijf bevestigde karkassen met varkenspest in Duitsland; ministerie verwacht meer gevallen

15-9

Vier nieuwe besmettingen in Duitsland en een ziek zwijn gedood

Exportverbod: Duitsland onderhandelt met China

14-9

Duitse vleesverwerker blijft 1,47 euro uitbetalen en veroordeelt daling

12-9

POV: Afrikaanse varkenspest voelt als mokerslag

11-9

Export Duits varkensvlees naar China, Japan en Korea stopgezet

10-9

Varkenspest in Duitsland officieel bevestigd

9-9

Afrikaanse varkenspest bij wild zwijn in Duitse Spree-Neisse

Duitse uitbraak heeft gevolgen voor Nederland

Inmiddels is de varkenspest alweer een paar weken in Duitsland. PigBusiness zet de feiten aan de hand van vragen op een rij.

Wanneer is de Afrikaanse varkenspest in Duitsland vastgesteld?

Precies twee weken geleden, op donderdag 10 september, werd het virus na onderzoek in een laboratorium vastgesteld bij een dood zwijn. Het dier werd een paar dagen eerder gevonden in de directe omgeving van varkensbedrijven in Landkreis Spree-Neisse. Dat ligt in de Duitse deelstasat Brandenburg, nabij de Poolse grens. Na een zoektocht

Het ging om een ontbonden karkas van een beer dat een paar jaar oud is. De Duitse minister Julia Klöckner gaf ook aan dat het karkas van het besmette wild zwijn grotendeels was vergaan, en dat geeft aan dat het om een ‘oud’ geval gaat. Uit onderzoek is inmiddels ook gebleken dat het om een virus-variant gaat die in 2014 is geregistreerd. Het is daardoor heel goed mogelijk dat het wild zwijn geen andere zwijnen op Duits grondgebied heeft kunnen besmetten.

Hoe is de varkenspest in Duitsland gekomen?

Dat is niet duidelijk. Mogelijk is het virus via buurland Polen de grens overgekomen. Daar is de Afrikaanse varkenspest al langer aanwezig. Eerder moesten in het land al acht varkensbedrijven met in totaal 40.000 dieren worden gedood. In het buurland wordt over een oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer gezocht naar wild.

Uit voorzorg zijn de Duitse autoriteiten in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in juli begonnen met het plaatsen van een hekwerk van 60 kilometer langs de Duits-Poolse grens. Het moet voorkomen dat wilde zwijnen met AVP de grens oversteken. Het hek is een onderdeel van de barrieres die langs de 240 kilometer lange Duits-Poolse grens zijn geplaatst.

Welke maatregelen zijn er in Duitsland genomen?

De Duitse overheid heeft een besmet aangewezen, met daarin een kernzone. In het getroffen gebied zitten 53 varkenshouderijen, waarvan er 14 leeg zijn. Dat komt neer op totaal 12.000 varkens.GD Diergezondheid maakte een overzicht van de genomen maatregelen.

 • Verbod op alle jacht-activiteiten, en agrarische activiteiten (zoals oogsten).
 • Verbod op het betreden door het publiek (voetgangers enz.).
 • Verbod op niet-aangelijnde honden in het besmette gebied.
 • Afrastering van het kerngebied met een straal van circa 3 kilometer.
 • Intensievere bewustmaking van jagers.
 • Geïntensiveerde zoektocht naar karkassen (ook met honden en drones).
 • De gevonden karkassen verzamelen, ophalen, testen op AVP, registreren en zonder besmettingsrisico afvoeren door getrainde teams.
 • Traceren van reeds geoogste gewassen afkomstig uit het besmette gebied.
 • Verbod op verplaatsingen van varkens uit het besmette gebied.
 • Verbod op alle evenementen met varkens.
 • Inspectie van varkensbedrijven op bioveiligheidsvoorzieningen en een verbod op het houden van varkens met vrije uitloop.
 • Verbod om als huisdier gehouden varkens buiten te houden.
 • Identificatie van jagers die varkens houden en intensievere inspectie van hun bedrijven.
 • Verbod om varkens te voeren met hooi, stro of gras uit het besmette gebied.
 • Bemonstering voor AVP bij alle varkens met koortssymptomen.
 • Beloningen voor gevonden en gerapporteerde dode wilde zwijnen in het oorspronkelijke kerngebied en in de rest van het besmette gebied zijn vastgesteld tussen de 100 en 150 euro.

Hoe reageert de internationale markt op de AVP-uitbraak?

Onder andere China, Japan en Zuid-Korea stelden gelijk een verbod in voor varkensvlees uit Duitsland na de eerste AVP-uitbraak. De Duitse Vereniging van Varkenshouders (ISN) gaf alaan dat export niet meer mogelijk is door het ontbreken van veteriniaire certificaten. De export van Duits varkensvlees aan China was onlangs nog goed voor ongeveer een kwart van alle Duitse varkensvleesexport. Naar Azie gaan vooral bijproducten zoals poten, oren, staarten en botten. Deze worden in onder andere China als delicatesse gezien. In Europa vinden deze veel minder aftrek.

Het ministerie van Landbouw voerde gesprekken met onder andere China om vrijstelling van de regels te krijgen. Zo wil de minister dat er reginale beperkingen komen en dat inviduele bedrijven in Duitsland mogen blijven exporteren naar Azie. De gesprekken hierover zijn nog steeds bezig en het is niet duidelijk wanener hier duidelijkheid over valt te verwachten.

De Vereniging van de Vleesindustrie (VDF) vroeg bondskanselier Angela Merkel om hulp. „De grootste afnemer van varkensvlees uit Duitsland buiten de EU is momenteel China. Het zou zeer effectief zijn als de bondskanselier er bij de Chinese regering op zou aandringen om ervoor te zorgen dat China weer invoer uit onaangetaste regio’s in Duitsland zou toestaan”, luidt de reactie van VDF.

Wat betekende de uitbraak voor de varkensprijzen?

De vleesvarkensmarkt krabbelde net weer op na de Covid-19-pandemie. AVP gooide gelijk roet in het eten: De VEZG-notering, Vion Duitsland en Tönnies zakten van 1,47 naar 1,27 euro. De De Beierse vleesverwerker Fuss in Memmingen veroordeelde de prijsdaling en bleef wel 1,47 euro betalen aan de varkenshouders. De Nederlandse slachterijen zakten weer naar hun ‘zomernotering’. Vion zakte met 8 cent van 1,52 naar 1,47 euro. Van Rooi meat daalde van 1,32 naar 1,27.

Ook de biggenmarkt kreeg een klap te verduren. Nord-West zakte van 39 naar 27 euro. Vion daalde van 28 naar 22 euro, en deze week naar 20,50 euro. De Boerenbiggenrpijs staat nu stabiel op 30 euro.

Bekijk hier de actuele marktprijzen.

Hoe kijkt de Nederlandse varkenssector naar de uitbraak in Duitsland?

De POV noemde het in eerste instantie een ‘mokerslag’. Het preventieteam Afrikaanse varkenspest (AVP), onder leiding van het ministerie van LNV, voerde overleg met betrokken organisaties, waaronder POV. Ook voerde de organisatie internationale overleggen.

De organisatie zet nu extra druk op het risicobeheer van wilde zwijnen, de zogenoemde ‘Roadmap AVP’. „Dit betekent: de omvang van de zwijnenpopulatie reduceren en gebieden afrasteren. POV heeft aangedrongen op een spoedige bijeenkomst van de Task Force Roadmap om de voortgang te bespreken”, aldus de POV.

Wat kunnen Nederlandse varkenshouders doen?

De POV heeft een aantal adviezen voor Nederlandse varkenshouders. “Controleer de R&O-status van transportwagens die op je bedrijf komen. Vraag om wagens die niet in het buitenland komen. Maak daarover met je transporteur structurele afspraken”, is het advies van POV. Het wil toewerken naar scheiding van transportmiddelen voor binnenland en buitenland. Varkenshouders worden ook verzocht om extra op te letten dat personeel, dat terugkeert van een verblijf in Oost-Europa, de hygiënemaatregelen in acht nemen.

2 december

In de afgelopen zeven dagen is door het Friedrich-Loeffler-Instituut bij acht wilde zwijnen het AVP virus vastgesteld. Vijf besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de deelstaat Brandenburg en drie in Saksen (regio Görlitz). Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde AVP besmettingen in Duitsland op 193. De wilde zwijnen werden allemaal aangetroffen binnen de vastgestelde gebieden. De gedomesticeerde varkenspopulaties zijn nog steeds vrij van AVP.

Het totaal aantal met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland is op 6 december gestegen tot 263. De afgelopen dagen werden negentien nieuwe gevallen geregistreerd. Alle gevallen komen uit de afgegrendelde gebieden langs de Poolse grens in de districten Märkisch-Oderland en Oder-Spree. Van de 263 besmettingen werden er 248 in de deelstaat Brandenburg geregistreerd en 15 in Saksen.

Speurhonden

Om sneller en gerichter de karkassen van wilde zwijnen op te sporen gaat de deelstaat Brandenburg speurhonden inzetten. De Brandenburgse Staatsjachtvereniging gaat speurhonden trainen. Ze worden getraind op het vinden van karkassen, maar ze mogen deze niet aanraken. De inzet van speurhonden, eventueel voorzien van een GPS systeem, is vooral essentieel in moeilijk toegankelijke gebieden of moerasgebieden.

Het aantal geregistreerde besmettingen met het Afrikaanse Varkenspest Virus (AVP) in Duitsland is de afgelopen dagen verder gestegen tot 364. Het overgrote deel is aangetroffen in het kerngebied in de regio Oder-Spree in de deelstaat Brandenburg. Hier werden de afgelopen dagen acht nieuwe gevallen van met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd. Maandag 21-12 werden 12 nieuwe gevallen geregistreerd en dinsdag 22-12 werden 6 met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img