HomeGolfKabinet: Opkomst van AI kan in Nederland banen kosten

Kabinet: Opkomst van AI kan in Nederland banen kosten

Date:

Related stories

Travel Counsellors Nederland en België versterkt management team

Per 1 november wordt het dagelijkse management van Travel...

Kijk de beste vrouwensport bij KPN met de nieuwe tv-zender W-Sport

Vanaf 18 augustus voegen we de tv-zender W-Sport toe...

Business game van Berenschot draagt bij aan effectievere samenwerking

Om grote maatschappelijke opgaven en transities goed te doorstaan,...
spot_imgspot_img

De visie van het kabinet is in lijn met die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat onlangs al waarschuwde dat vier op de tien banen door AI sterk gaan veranderen. Ook kabinet denkt dat de arbeidsmarkt door de opkomst van AI op schop gaat. AI gaat daarbij volgens economen niet zo zeer banen kosten, maar op de korte termijn de arbeidsmarkt wel verstoren.

Diverse beroepsgroepen zijn kwetsbaar

Diverse beroepsgroepen zijn kwetsbaar voor onder meer de opkomst van generatieve AI, een vorm van AI die content als tekst en beeld kan genereren. Dit raakt onder meer mensen die creatief werk doen, maar bijvoorbeeld ook juridische werkzaamheden uitvoeren.

Het kabinet wil dat de Sociaal-Economische Raad in kaart gaat brengen wat de impact van AI op de Nederlandse arbeidsmarkt is. Het doel is enerzijds zeker stellen dat banen in Nederland behouden blijven, en anderzijds om de kansen van AI te benutten. Dit laatste mag niet ten koste gaan van onder meer de welvaart, rechtvaardigheid en veiligheid in Nederland.

‘Waarden en welvaart behouden’

“We willen onze waarden en welvaart in Nederland behouden”, aldus coördinerend bewindspersoon (Digitalisering), Alexandra van Huffelen. “Het IMF becijfert dat in ontwikkelde economieën mogelijk zo’n zestig procent van de banen door AI wordt getroffen. Bestaanszekerheid in Nederland willen we niet alleen overlaten aan grote techbedrijven. Dit vraagt daarom om een overheid die ambitie en visie heeft, gebaseerd op publieke waarden en onze doelen: iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk, iedereen kan de digitale wereld vertrouwen en iedereen heeft regie op het digitale leven. Door nu te bepalen waar we voor staan, houden we grip in de toekomst.”

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Het is belangrijk dat Nederland niet langs de zijlijn blijft staan rondom kunstmatige intelligentie. Zeker generatieve AI ontwikkelt zich meer en meer tot een van dé bepalende technologieën van deze tijd. In het dagelijks leven, maar ook bijvoorbeeld als toepassing in machines en in efficiëntere industriële systemen. Europa zal de achterstand ten opzichte van Azië en de VS moeten inlopen. Alleen als we zelf meer gaan investeren in AI-innovaties, hebben we de mogelijkheid om mee te doen én richting te geven aan de juiste en kansrijke ontwikkeling van de technologie in zowel onze maatschappij als economie.”

‘Inzetten op meer kennis en vaardigheden’

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Om de kansen die generatieve AI biedt voluit te benutten moeten we inzetten op meer kennis en meer vaardigheden, Het gaat erom AI-talent te ontwikkelen en te behouden, zodat we generatieve AI kunnen ontwikkelen die voldoet aan Europese normen en waarden. Dit is ook van meerwaarde voor de digitale open strategische autonomie van Europa. We kijken daarbij ook naar investeringen in grootschalige wetenschappelijke en technologische infrastructuur, zoals supercomputers en rekenkracht, op nationaal en EU-niveau. Op deze manier willen we competitief zijn op het terrein van LLM’s en andere vormen van generatieve AI.”

Meer informatie is hier beschikbaar.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img