HomeJobsIT-arbeidsmarkt koelt af, maar krapte blijft bestaan

IT-arbeidsmarkt koelt af, maar krapte blijft bestaan

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Dit blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van Hello Professionals. In een economie die gekenmerkt wordt door onzekerheid door geopolitieke onrust en grootschalige ontslagrondes bij grote bedrijven, zien we dat werknemers voorzichtiger worden en minder geneigd zijn tot jobswitching. Dit vertaalt zich in een merkbare stijging in het aantal niet-zoekende IT-professionals, dat met 8% is gestegen naar 46%. Dit gaat in lijn met de daling in zowel het aantal actief als latent zoekende IT-professionals. Het percentage actief zoekenden is gedaald van 7% naar 5%, terwijl het percentage latent zoekenden afnam van 54% naar 49%.

35% minder IT-vacatures geplaatst

Niet alleen de arbeidsmarktactiviteit van IT-professionals toont een verschuiving, maar ook het aantal uniek geplaatste IT-vacatures is met 35% verder gedaald, van 11.652 naar 8.369. Deze neerwaartse trend bevestigt de eerdere zorgen over terughoudendheid bij bedrijven, die mogelijk worden beïnvloed door economische onzekerheid en het streven naar kostenbeheersing.

Een gedetailleerdere analyse wijst uit dat de daling van vacatures zich vooral concentreert in de randstad, met de meest opvallende dalingen in de provincies Flevoland (-42%), Utrecht (-40%), en Noord-Holland (-39%).

Ondanks de algehele afname in vacatures blijven bepaalde IT-rollen in trek. De top 5 meest gevraagde rollen zijn: developers, support engineer, systeembeheer, functioneel applicatiebeheer en netwerkbeheerder.

Ondanks de afkoeling op de arbeidsmarkt blijft er nog wel sprake van krapte binnen de IT-sector.

In 2024 blijft de arbeidsmarkt krap, maar de spanning neemt af volgens de UWV Spanningsindicator. Er wordt verwacht dat de spanning verder daalt en er een verdere daling in het aantal vacatures. Ondanks deze algemene afname in de vraag naar arbeid blijft de IT-sector kampen met structurele personeelstekorten.

‘Aanzienlijke uitdagingen in 2024’

“In 2024 staan er aanzienlijke uitdagingen op het pad van de IT-sector,” voorspelt Maarten Cobelens, algemeen directeur van Hello Professionals. “De toenemende vergrijzing, het verwachte economische herstel en de krapte op de IT-arbeidsmarkt zullen leiden tot substantiële tekorten in de sector. Daarnaast overweegt de nieuwe regering beperkingen op flexibel werk, wat potentieel significante invloed kan hebben op de cruciale IT-werkgebieden.”

“Hello Professionals herkent de waarde van kunstmatige intelligentie (AI) als krachtige instrumenten voor de optimalisatie van IT-processen,” benadrukt Cobelens. “Hierbij ligt de nadruk op het voortdurende belang van menselijke betrokkenheid, met name binnen technische functies.”

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img