HomeTechGoogle begint bouw vierde datacenter in Groningen

Google begint bouw vierde datacenter in Groningen

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

die 125 FTE is ook een deel met supporttaken voor gebouwonderhoud:

Onderschat de energiebeheerders niet. Zo’n datacentrum zit niet achter een 3x25A aansluiting zoals thuis. Hier zit een serieus grote en zware infra achter bestaand uit een aansluiting op het hoogspanningsnet, dieselgeneratoren, accu’s en meer zonnepanelen dan dat jij en ik ooit samen zullen hebben. Dit heeft ook onderhoud nodig. Denk alleen al aan de periodieke service en testrun van de generatoren, en het vervangen van zwakke accu’s. Ik gok dat je met een man of 5 je best hiermee kunt vermaken.

En dan is er ook een team nodig voor het koelen en de restwarmte. Ook hier zul je 5 man zeker voor in dienst hebben.

Plus een team voor de fysieke beveiliging van het geheel. met 3 man continu aanwezig heb je al 18 FTE nodig om 24/365 drie man beveiliging te hebben.

Dan zul je om deze personen aan te sturen ook een 4-5 man aan management nodig hebben, al is het ook voor de rapportage naar Google zelf toe en voor het uitrollen van de corporate en lokale procedures.

Dan zit je al op een team zo groot dat je ook een HR medewerker kunt gebruiken en iemand voor in de kantine.

Doe hier nog een team bij voor schoonmaak en buitenonderhoud en je zit al over de 40 man die enkel een ondersteunende functie hebben.

En met 8 hectare aan datacentrum (80.000 m2) zul je al snel twee miljoen servers hebben staan (aanname: de helft van het gebouwoppervlakte zijn servers, deze zijn 0.5 m2 elk, zijn twaalf hoog gestapeld en ik negeer dan dat ze meerdere verdiepingen kunnen hebben of dat je 24 servers in een rack kwijt kunt). Met een MTBF voor een server van 200.000 uur (20 jaar) mag je per week 70 servers opnieuw inrichten en installeren. Daar heb je ook weer een stevig team voor nodig van al snel 20 FTE (mensen zijn immers soms ziek, hebben vakantie en zitten in vergadering)

Mijn ‘achterkant van een bierviltje’ berekening maakt dus al 60 man. Dan vergeet ik vast een aantal functies, negeer ik de managmentlijn en schat ik een aantal belangrijke zwaar verkeerd in. Die 125 FTE wil ik dus best wel geloven die daar (in loondienst) fysiek op locatie komen te werken.

Net als een fabriek waar ze geautomatiseerd mayonaise of koekjes maken. Het is volledig geautomatiseerd, maar toch loopt er een team met techneuten rond om het draaiend te houden en problemen te fixxen. Of een energiecentrale die volautomatisch gas (uit een pijpleiding) verbrand om stroom te maken. Daar lopen ook stiekem toch nog wat personen rond.

[Reactie gewijzigd door Theo op 24 april 2024 06:09]

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img