HomeBussinessDick Schoof officieel voorgesteld als beoogde premier van Nederland

Dick Schoof officieel voorgesteld als beoogde premier van Nederland

Date:

Related stories

Taylor Travel Management Group kiest Craftmore

De samenwerking richt zich op het ontwerp van een...

Eerste TUI Experience Trip naar Punta Cana

De eerste TUI Experience Trip, die in het najaar...

Top Online Casino’s Nederland 2024 – Speel & Win

In een wereld waar digitale entertainment niet meer weg...
spot_imgspot_img

Op een speciale persconferentie is aangekondigd dat de vier toekomstige regeringspartijen Dick Schoof naar voren schuiven als beoogde premier van Nederland. De 67-jarige topambtenaar zei daarop dat hij een “premier van alle Nederlanders” wil zijn.

Het nieuws: De Nederlandse coalitiepartners hebben een belangrijkste volgende stap gezet in het vormen van een nieuwe rechtse regering. Nadat eerder Ronald Plasterk, lang favoriet voor de rol van minister-president, afhaakte, is er nu toch een premier gevonden. Het gaat om Dick Schoof. Nadat het nieuws daarover eerder was uitgelekt, volgde dinsdagavond ook de officiële bevestiging. 

Dick Schoof

Op zijn eerste persconferentie sprak Schoof alvast over het 26 pagina’s tellende hoofdlijnenakkoord dat hij zal moeten helpen uitvoeren voor de toekomstige regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Hij noemde het coalitieakkoord volgens NOS “ambitieus”.

“Mijn plannen voor Nederland zijn wat de fractievoorzitters hebben afgesproken.”

Hoewel Geert Wilders van de PVV het voortouw had genomen om een kandidaat-premier te noemen, wil Dick Schoof niet gezien worden als een kandidaat van de PVV. “Ik ben gevraagd door de vier fractievoorzitters. Daar heb ik me op gebaseerd. Overigens had hij tot 3,5 jaar geleden een lidkaart van de PvdA, maar die zegde hij op omdat hij zich niet meer verwant voelde met die partij.

En nu?

Dick Schoof gaat de komende weken samen met formateur Richard van Zwol – en met input van de vier partijen – zijn regeringsploeg samenstellen. Omdat de vier partijen beslist hebben om een extraparlementair kabinet te vormen zullen de ministers en staatssecretarissen niet komen uit het parlement. De vier partijvoorzitters zullen dan ook geen ministerrol op zich nemen.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img