HomeInfraDDA: Digitale infra is de katalysator van economische groei

DDA: Digitale infra is de katalysator van economische groei

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

De digitale infrastructuur is de ruggengraat van onze digitale economie. In een recent rapport van Ministerie van EZK wordt aangeduid dat de welvaartsbijdrage van de digitale infrastructuur 25 miljard euro bedraagt. Daarnaast maakt de digitale infrastructuur (waar datacenters een groot onderdeel van zijn) ook welvaart in de bredere zin mogelijk. Een hoogwaardige, betrouwbare, en veilige digitale infrastructuur faciliteert innovatieve en efficiënte bedrijfsprocessen en dienstverlening. Kortom, alle sectoren in Nederland profiteren van een sterke datacentersector.

Het State of the Dutch Data Centers rapport brengt deze sector (specifiek datacenters) in kaart en belicht dat de sector, en haar bijdrage aan het BBP, alsmaar zal blijven groeien. Deze groei komt echter in gevaar door verschillende uitdagingen in de maatschappij. Het marktrapport schetst dat het nijpende personeelstekort en de onzekerheid op het stroomnet de twee grootste uitdagingen zijn voor de Nederlandse datacenter-sector.

Powering Progress

De tiende editie van State of the Dutch Data Centers heeft als thema: Powering Progress. Hiermee onderstreept de brancheorganisatie dat zonder verdere versterking van Nederlandse datacenters een positie als digitale koploper en digitale welvaart niet mogelijk is. Datacenters vormen de basis van alle digitale ontwikkelingen en innovaties, zichtbaar in vrijwel alle sectoren.

Kees Verhoeven: “Een robuuste digitale infrastructuur draagt tevens bij aan de nationale soevereiniteit. Een goed functionerend systeem dat snelle verbindingen en veilige dataopslag garandeert, versterkt de internationale concurrentiepositie en de strategische autonomie van Nederland. Datacenters op eigen grondgebied bieden meer grip op onze data en maken ons minder afhankelijk van buitenlandse aanbieders. In een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door technologie en die bovendien steeds meer geopolitieke spanningen kent, is dit van grote maatschappelijke meerwaarde.”

Nationale Datacenter Dag

Traditiegetrouw komt het rapport uit op Nationale Datacenter Dag. Datacenters door heel Nederland openen deze dag hun deuren voor het grote publiek. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen achter de schermen van het internet. Stijn Grove: “De vanzelfsprekendheid van uitstekend internet zorgt ervoor dat we niet altijd stilstaan bij de oorsprong. De wereld van datacenters is voor velen onbekend waardoor de functionaliteit en het belang niet altijd duidelijk is. Met dit initiatief willen we mensen laten zien dat datacenters verweven zijn met onze maatschappij en onmisbaar zijn voor de Nederlandse economie.”

Download nu gratis het rapport

Het State of the Dutch Data Center Rapport is gratis te downloaden via de website van de DDA:

https://www.dutchdatacenters.nl/publicaties/state-of-the-dutch-data-centers-2024/

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img