HomeWorldDam tot Damloop 2024: dit is de route

Dam tot Damloop 2024: dit is de route

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

De Dam tot Damloop is één van de meest bekende en populaire hardloopwedstrijden van Nederland. Niet zo gek dat het evenement al maanden van tevoren uitverkocht is. Wat is precies de route van de Dam tot Damloop? En als je zelf niet loopt, maar wilt aanmoedigen: waar kun je goed staan als toeschouwer?

Wat is de route van de Dam tot Damloop?

De hoofdafstand van de Dam tot Damloop is 10 Engelse mijl, oftewel 16,1 kilometer. Je begint op de Prins Hendrikkade en gaat vrijwel meteen de IJ-tunnel in. Deze verbinding tussen het centrum en Amsterdam-Noord is alleen tijdens de Damloop geopend voor voetgangers – een unieke kans dus. Je volgt de weg langs het Noorderpark.

Vanaf de Buiksloterdijk barst het feest echt los. Enthousiaste bewoners van de Landsmeerderdijk, Kadoelenweg, Stoombootweg en Appelweg zullen je aanmoedigen. Na het Molenwijkpark ga je via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam. Via de Zuiddijk en de Dam loop je naar de finish op de altijd gezellige Peperstraat.

Wat neem je eigenlijk allemaal mee naar een hardloopwedstrijd? Gebruik onze handige checklist!

Dam tot Damloop by night route

In tegenstelling tot de Dam tot Damloop vindt de Damloop by night volledig plaats in Zaandam. Je start op de Vermiljoenweg en loopt deels over het traditionele parcours van de 10 Engelse Mijl. Het parcours gaat vervolgens via de Zuiddijk naar de Voorzaan. Waar vervolgens na de Den Uylbrug in de Havenstraat de bewoners het gezellig hebben gemaakt en de lopers aanmoedigen voor de laatste 3 kilometer. Waar eenmaal de Badhuisweg wordt bereikt, loop je daarna de drukke binnenstad van Zaandam binnen, met finish op de Peperstraat.

Welke hardloopwedstrijden zijn ook de moeite waard? Neem een kijkje op onze hardloopkalender 2024.

Dam tot Damloop route: waar kun je goed staan als toeschouwer?

Wil je als toeschouwer je loopmaatjes aanmoedigen tijdens de Damloop? Houdt er dan rekening mee dat de hele dag verschillende wegen zijn afgesloten, zowel in Amsterdam-Noord als ook in Zaandam. Wil je op verschillende plekken langs de route staan, verplaats je dan waar mogelijk met de fiets. Hier vind je meer informatie over welke wegen zijn afgesloten.

Wist je dat er elk jaar zo’n 250.000 supporters langs de route van de Dam tot Damloop staan? Hartstikke gezellig, maar ook druk! Bedenk daarom van tevoren waar je wilt staan en bespreek dit ook met je loopmaatjes zodat je elkaar niet mist.

Rustig

Wil je vrij rustig kunnen staan? Om een goed overzicht te behouden kun je op het eerste rechte stuk in Amsterdam-Noord op één van de bruggen staan, tussen kilometers 1,5 en 3. Ook langs de IJ-plas, Noorder IJ- en Zeedijk is er genoeg ruimte om de lopers aan te moedigen.

Druk

Vanaf de Buiksloterdijk barst het feest los. Bij de Landsmeerderdijk, Kadoelenweg, Stoombootweg en Appelweg staan veel enthousiaste buurtbewoners, waar je voor extra feest en gezelligheid kunt aansluiten.

Ook op de laatste kilometers richting/op de Peperstraat kun je alle lopers aanmoedigen en je loopmaatjes naar de finish juichen. Hier is het vaak wel extra druk. Bij bijzonder grote drukte wordt het terrein zelfs afgesloten – goed om rekening mee te houden.

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img