HomeInfraBAM ‘digitaliseert’ oostelijk deel opstelterrein Watergraafsmeer De komende twee jaar wordt...

BAM ‘digitaliseert’ oostelijk deel opstelterrein Watergraafsmeer De komende twee jaar wordt het oostelijk deel van opstelterrein Watergraafsmeer ‘gedigitaliseerd’. Nu moeten wissels nog met de hand omgelegd worden; Machinisten remmen af, stappen uit de t

Date:

Related stories

spot_imgspot_img
30 oktober 2023

De komende twee jaar wordt het oostelijk deel van opstelterrein Watergraafsmeer ‘gedigitaliseerd’. Nu moeten wissels nog met de hand omgelegd worden; machinisten remmen af, stappen uit de trein en zetten zelf de wissels om. Dat kan makkelijker: namelijk automatisch. Dat gaat aannemer BAM namens ProRail regelen in 2024 en 2025.

Beter benut spoor

Een opstelterrein is een parkeerplaats voor treinen. “Deze klus, het maken van een zogenoemd centraal bediend gebied, is echt een stap vooruit,” vertelt projectmanager Frans van Wegen van ProRail. Omdat er steeds meer treinen gaan rijden in Nederland, moet het spoor beter benut worden. “Het stoppen, uitstappen, wissel bedienen en weer instappen kost tijd, nog los van het ongemak voor machinisten. Ook voor de omgeving is het remmen en optrekken van treinen vervelend. Dat lossen we goeddeels op door wissels vanaf afstand te gaan bedienen; vanaf de verkeersleiding. Het is fijn om daarvoor de professionals van BAM aan boord te hebben.”

Waardevolle bijdrage

Andre Snoek, tendermanager BAM Infra Nederland: “Voor BAM is dit een prachtig project. We beschikken over ruime ervaring in het realiseren van treinbeveiligingssystemen. Heel waardevol om hiermee bij te dragen aan de veiligheid en capaciteit van het opstelterrein.”

Vernieuwing Watergraafsmeer

In 2024 gaan we verder met de grote vernieuwingsslag van het opstelterrein Watergraafsmeer in Amsterdam. Dagelijks komen hier vele treinen na hun diensttijd ‘overnachten’. Ze worden van binnen en buiten schoongemaakt en bevoorraad. Het terrein is ook cruciaal voor het afhandelen van diverse internationale treinverbindingen. De sporen op een opstelterrein verouderen. Om het spoor veilig en betrouwbaar te houden, moet het op tijd worden vervangen. Dat doen we ook om extra overlast voor de omgeving te voorkomen. Dat is wat we de komende jaren gaan doen op verschillende locaties op Watergraafsmeer: vervangen, vernieuwen en aanpassen.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img