HomeTennisAlles wat je moet weten over Roland Garros in 2024

Alles wat je moet weten over Roland Garros in 2024

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Fans hebben er inmiddels weer bijna een heel jaar weer op moeten wachten, maar op maandag 20 mei startte dan eindelijk het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar: Roland Garros 2024. Tot en met 9 juni strijden alle toptennissers over de hele wereld om de felbegeerde titel. Het toernooi in Frankrijk wordt door liefhebbers over de hele wereld bekeken en behoort naast de Australian Open, Wimbledon en US Open tot één van de grootste tenniswedstrijden van het jaar. We blikken alvast vooruit op het evenement door alle wedstrijden, tijden en deelnemers op een rij te zetten. Uiteraard laten we je ook weten waar je alle duels live kijken kunt.

Waar kun je alle tenniswedstrijden van Roland Garros in 2024 kijken?

Ook dit jaar zijn de uitzendrechten van het Franse Grand Slam-tennistoernooi in handen van Eurosport. Voorheen werd het toernooi uitgezonden door de NOS, maar dit is al een poos verleden tijd. Via de televisiezenders Eurosport 1 en 2 en door middel van de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, kun je alle wedstrijden live volgen. Uiteraard zijn hier ook alle finales te zien, waaronder de grote matches op zaterdag 8 en zondag 9 juni waarna bekend zal zijn wie de titels dit jaar mee naar huis mogen nemen. Benieuwd naar alle andere tenniswedstrijden in 2024? Bekijk dan hier onze tenniskalender met alle competities van dit jaar op een rij. In het onderstaande overzicht staat per dienst aangegeven waar je naar het tennistoernooi kunt kijken.

discovery+ ➡️ Kijk meteen naar Roland Garros 2024 via discovery+. Alle wedstrijden worden ook dit jaar weer bij de streamingdienst uitgezonden, omdat hij onderdeel uitmaakt van hetzelfde bedrijf als Eurosport. Onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Prime Video, het video on demand-platform van Amazon.
📺 Ziggo GO De Roland Garros-wedstrijden worden wederom via de kanalen Eurosport 1 & 2 uitgezonden, onder andere te volgen via het online tv-systeem van de oranje provider Ziggo. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij Ziggo GO.
📺 KPN iTV Ook bij de groene tv- en internetaanbieder KPN kun door online tv-kijken alle wedstrijden van Roland Garros 2024 volgen. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij KPN iTV.
Ziggo Sport De Grand Slam Roland Garros wordt niet via deze dienst uitgezonden. Wel kun je hier kijken naar andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en 500 toernooien, Wimbledon en de WTA-matches.
⛔️ Amazon Prime Video Prime Video, de streamingdienst van Amazon, biedt zelf momenteel geen sportabonnementen aan.
⛔️ Disney+ Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als tennis te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ HBO Max De andere videodienst van Warner Bros. Discovery naast discovery+ heet HBO Max, maar hier is nu in Nederland geen sport te zien.
⛔️ Netflix Bij Netflix is het niet mogelijk om naar tennis of andere sporten te kijken.
⛔️ SkyShowtime Helaas is het niet mogelijk om naar sport te kijken via de streamingdienst.
⛔️ Viaplay Dit jaar wordt tennis niet via Viaplay uitgezonden, maar in het aanbod vind je wel veel andere soorten sportuitzendingen.
⛔️ Videoland RTL heeft met Videoland soms ook de mogelijkheid om sportuitzendingen aan te bieden, maar momenteel niet van tennis.

Alles wat je moet weten over Roland Garros 2024

Het Franse tennistoernooi Roland Garros wordt traditiegetrouw elk jaar eind mei gehouden in het Stade Roland-Garros. Naast miljoenen kijkers op tv trekt het kampioenschap duizenden toeschouwers van over de hele wereld. De competitie is razend populair en behoort tot één van de vier grote Grand Slams. Dit zijn de belangrijkste wedstrijden in de tenniswereld, waarmee profs punten kunnen verdienen voor de wereldranglijst. Win je één van deze prestigieuze titels? Dan heb je écht de jackpot te pakken, want voor dit kampioenschap mag je 2000 punten bij je score optellen.

De tennismatches worden al meer dan 100 jaar lang op Franse grond gespeeld. Zo vond de eerste editie van het toernooi plaats in 1891. Professionele tennisspelers van over de hele wereld doen mee aan dit prestigieuze evenement. Tijdens het kampioenschap staan er verschillende wedstrijden op de planning. Zo is er het mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwendubbelspel, gemengd dubbelspel en een juniorentoernooi. Ook worden er wedstrijden door mannen- en vrouwen rolstoelenkel- en dubbelspel gespeeld. De duels worden traditiegetrouw gespeeld op gravel.

De vorige editie bij de mannen werd gewonnen door de uiterst ervaren Novak Djokovic. De Servische prof won het Franse Grand Slam-toernooi voor de derde keer. Rafael Nadal kon zijn titel niet verdedigen vanwege het herstel van zijn heupoperatie. Bij de vrouwen mocht net als in 2022 de Poolse Iga Świątek de titel mee naar huis nemen. Dit was haar derde Roland Garros overwinning en tevens vierde Grand Slam-titel. Naast het Franse toernooi won zij in 2022 de US Open. De belangrijkste vraag is nu: wint er wederom een bekende naam, of weet een nog onbekende tennisser het toernooi te acen?

Programma: alle wedstrijden van Roland Garros in 2024 op rij

Dit jaar kunnen we wederom genieten van een bomvol programma vol spannende en mooie wedstrijden. De dames en heren spelen beiden de singles kwalificatiewedstrijden van maandag 20 mei tot en met vrijdag 24 mei. Hierna volgt de eerste ronde op 26 mei. Op dinsdag 28 mei vindt vervolgens de eerste ronde plaats van het mannen dubbelspel, waarnaar de vrouwen een dag later (op 29 mei) starten. Op deze dag begint ook de eerste ronde van de gemixte teams.

Op maandag 3 juni starten de eerste kwartfinales bij het heren dubbelspel. Dinsdag 4 juni gaan ook de dames met de kwartfinales van het dubbelspel van start. De gemixte teams spelen op woensdag 5 juni hun halve finale, waarnaar een dag later (6 juni) de finale is. De halve finales voor het enkelspel van de mannen en vrouwen vinden plaats op donderdag 6 en vrijdag 7 juni. Op zaterdag 8 juni wordt na een lange reeks eindelijk bekend wie er bij de vrouwen de Grand Slam-titel pakt. Op de laatste dag, op zondag 9 juni, wordt de finale van de mannen uit het enkelspel beslist. Alle data voor zowel het enkel- als dubbelspel zijn hieronder in een overzicht terug te vinden.

Data en wedstrijden enkelspel mannen/vrouwen

Data Wedstrijden
20-24 mei 🎾 Kwalificaties mannen/vrouwen
26-28 mei 1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
29-30 mei 2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
31 mei-1 juni 3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
2-3 juni 4️⃣ Vierde ronde enkelspel mannen/vrouwen
4-5 juni ¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
6-7 juni ½ Halve finales enkelspel mannen/vrouwen
8 juni 🏆 Finale enkelspel vrouwen
9 juni 🏆 Finale enkelspel mannen

Data en wedstrijden dubbelspel mannen/vrouwen/mixed teams

Data Wedstrijden
28-29 mei 1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mannen
29-30 mei 1️⃣ Eerste ronde dubbelspel vrouwen
29-31 mei 1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mixed teams
30-31 mei 2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mannen
31 mei-1 juni 2️⃣ Tweede ronde dubbelspel vrouwen
1 juni 2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mixed teams
1-2 juni 3️⃣ Derde ronde dubbelspel mannen
2-3 juni 3️⃣ Derde ronde dubbelspel vrouwen
2-4 juni 3️⃣ Derde ronde dubbelspel mixed teams
3-4 juni ¼ Kwartfinales dubbelspel mannen
4-5 juni ¼ Kwartfinales dubbelspel vrouwen
5 juni ½ Halve finales dubbelspel
6 juni ½ Halve finales dubbelspel mannen
6 juni 🏆 Finale dubbelspel mixed teams
7 juni ½ Halve finales dubbelspel vrouwen
8 juni 🏆 Finale dubbelspel mannen
9 juni 🏆 Finale dubbelspel vrouwen

Nederlandse tennissers die dit jaar in actie komen

Aan het kampioenschap doen ontzettend veel professionele tennissers mee van over de hele wereld. Ook Nederland is altijd goed vertegenwoordigd op het Franse Grand Slam-toernooi. In 2022 wist Botic van de Zandschulp nog de derde ronde te bereiken. Dit was sinds 2010 niet meer gebeurd. Welke Nederlandse profs we dit jaar in actie gaan zien blijft nog even spannend. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Het is niet altijd vanzelfsprekend geweest dat er Nederlanders meededen op het grote Europese podium. Pas vanaf de jaren 90 was ons land ieder jaar vertegenwoordigd. In 1927 wist Kea Bouwman als eerste Nederlandse vrouw de Grand Slam te winnen. Ze is daarmee vooralsnog de enige tennister ooit die dit voor elkaar kreeg. Bij het rolstoel-enkelspel wist Esther Vergeer zes keer de eindzege mee naar huis te nemen. Diede de Groot deed dit drie keer en Marjolein Buis en Jiske Griffioen noteerden beide één overwinning.


Afbeelding ter illustratie

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img